Pistä mökki kesäkuntoon saman tien

Lämmitys Mökki
Ensimmäinen kerta mökillä kesän jälkeen tuntuu aina jännittävältä. Vieläkö mökki on pystyssä ja ovatko hiiret juhlineet sisällä? Vuotavatko vesiputket ja vieläkö hormi vettä? On aika tarkistaa tilanne.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Mökkikesä alkaa mökin tuulettamisella: ovi auki ja raikasta ilmaa tunkkaisen tilalle. Mökki kuivuu, raikastuu ja tuulettuu nopeammin, kun lämmitys on päällä tuuletuksen aikana. Ensin siis avataan ovet ja ikkunat sekä pistetään lämmitys päälle.

Jos mökki lämpiää takalla tai kamiinalla, lämmittäminen pitää aloittaa hiljalleen. Ensin tulipesään kasataan vain pieni määrä puuta ja varmistutaan, että hormi vetää talven jälkeen.

Nyt on myös hyvä muistella, milloin takan ja myös puusaunan hormit nuohottiin viimeksi. Lain mukaan mökkien hormit pitää nuohota kolmen vuoden välein. Jos lämmität mökin takalla ja sauna lämpiää päivittäin, nuohous kannattaa tehdä jopa kerran vuodessa.

Jos kesämökin vedet ovat olleet poikki talven, ne kytketään seuraavana. Samalla tarkistellaan, että vesiputket ovat talven jäljiltä kunnossa eikä esimerkiksi jäätynyt vesi ole päässyt halkaisemana putkea.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vettä kannattaa valuttaa jonkin aikaa kytkemisen jälkeen ja samalla tarkistaa, ettei liitoksista tihku vettä.

 

↑Tutkituta mökkikaivon veden laatu muutaman vuoden välein, jos käytät sitä juomavetenä.

Nurmikko lyhyeksi ja kurkistus katolle

Jos ei ole ehtinyt mökille vielä ennen kesäkuuta, nurmikko ja muu kasvusto on ehtinyt kasvaa villisti. Piha kannattaa siistiä pian – etenkin, jos mökkiseurueessa on lapsia ja ulkoilevia kotieläimiä. Pitkässä ruohikossa voi olla esimerkiksi käärmeitä, jotka eivät ole ehtineet varautua mökkeilevien ihmisten tuloon ja saattavat paniikissa puraista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos nurmikon ajaa ruohonleikkurilla, kannattaa myös antaa luonnoneläimille aikaa vaihtaa maisemaa, eli leikkurilla edetään sopivan hitaasti ja meteliä pitäen.

Pihalla myös puhdistetaan vesirännit lehdistä ja muista roskista. Samalla vilkaistaan katolle ja varmistutaan, että kattohuopa näyttää ehjältä ja tiiviiltä. Jos mökkiä peittää peltikatto tai tiilikatto, niiden kiinnitykset on hyvä myös tarkistaa kesän alussa.

 

↑Kun nurmikko on leikattu, mökin pihalla voi ottaa rennosti.

Unohda imuri papanoita siivotessasi

Tarkempi tupatarkastus talven jäljiltä on aina yhtä jännittävä: ovatko hiiret myllänneet talossa ja mitä on jyrsitty.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Papanoiden määrä paljastaa, kuinka paljon pikkujyrsijät ovat talven aikana käyneet kylässä. Jos talo on jätetty syksyllä siistiksi ja tyhjäksi, mökin sisätilat ovat todennäköisesti kiinnostaneet hiiriä hyvin vähän – kukan nyt ruuattomassa ravintolassa kävisi.

Yleensä jonkin verran papanoita kuitenkin lojuu siellä täällä. Hiiren ulosteita ei kannata imuroida, vaikka se tuntuisi helpolta tavalta päästä niistä eroon.

Kylässä on nimittäin saattanutkin käydä hiiren sijasta metsämyyrä, joka voi levittää ihmiselle vaarallista myyräkuumetta. Se leviää metsämyyrän ulosteiden, erityisesti virtsapölyn kautta, ja virus selviää hengissä erityisen hyvin kylmissä tiloissa.

Imuri levittää virtsapölyä ilmaan, joten papanat kannattaa siivota pois märällä rätillä. Käytä siivotessasi suojakäsineitä ja desinfioivaa puhdistusainetta – tee mökissäsi korona-ajalta tuttu siivous talven jälkeen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Mökin tulisijan ja puulämmitteisen saunan hormit pitäisi nuohota ainakin kolmen vuoden välein.

Riittääkö sähköverkon kantokyky edelleen?

Jos hankit mökille uusia kodinkoneita tai muita sähkölaitteita, vanhan sähköverkon kantokyky ei välttämättä riitä. Jos teet mökiltä käsin etätöitä, sähköverkolta vaaditaan lisää suorituskykyä.  

Vanhoista sähkölaitteista kannattaa luopua ilman tunnon tuskia, jos ne oireilevat käytössä talven jälkeen – mökille viedään usein vanhaa tavaraa, mutta sielläkin viallinen laite aiheuttaa sähköpalovaaran.

Jos sulakkeet mystisesti palavat toistuvasti, kannattaa kutsua sähkömies tutkimaan oikosulun syy.

Kesän alussa tarkistetaan myös palo- ja häkävaroittimien toiminta ja vaihdetaan niihin uudet paristot. Samalla mietitään hätäpoistumistiet: jos ullakolla nukutaan, pääseekö sieltä hädän tullen nopeasti pois?

Lähde: if.fi

Kuvat: Pixabay.com, Pexels.com