MAINOS | PK-Levy Oy

Porin Matti lämmittää nopeasti ja kaunistaa kotia

Lämmitys
Porin Matti tulisija
Legendaarinen Porin Matti yhdistää varaavan uunin ja kamiinan ominaisuudet. Se tuo kotiin tai mökille lämpimiä muistoja mummolasta, mutta on täysin moderni nykyvaatimukset täyttävä tulisija.
12.5.2023

Porin Matti on konstailematon ja kaunis tulisija, joka tuottaa kamiinan lailla nopeasti lämpöä mutta myös varaa sitä sisällään oleviin tiileihin ja Croval-massaan. Sen pinnasta alkaa säteillä lämpöä lähes heti tulen sytyttämisen jälkeen, ja palamisen loputtua se luovuttaa miellyttävää lämpöä huoneeseen noin kymmenen tunnin ajan.

Tulisijan pinta ei tule polttavan kuumaksi, eli sitä voi käyttää turvallisin mielin pienessäkin tilassa. Lukittavalla tulipesän luukulla varmistetaan turvallisuus myös lapsiperheessä. Porin Matti ei tarvitse alleen lattiavahvistusta tai sivuilleen juurikaan suojaetäisyyttä – viisi senttiä syttyvään materiaaliin riittää.

Porin Matti sopii enimmillään 30 neliön tilaan ainoana lämmönlähteenä ja isompaan tilaan lisälämmönlähteeksi tai ilmalämpöpumpun kaveriksi. Moni muistaa Porin Matin mummolan rintamamiestalon tuvasta, mutta nykyaikainen malli sopii yhtä lailla nykyaikaiseen omakotitaloon, rivitaloon kuin paritaloonkin.

Porin Matti ei tarvitse alleen lattiavahvistusta.

Porin Matin lasiluukusta kaunis tuli näkyy ulospäin.

Vain kahden maitopurkillisen verran puuta

Porin Matti täyttää ympäristövaatimukset ja polttaa puuta puhtaasti ja korkealla hyötysuhteella. Se on pieniruokainen lämmittäjä, sillä yhdellä lämmityskerralla kuuluu vain kahden maitopurkillisen verran puuta.

Koska tulisija on kompakti, klapienkin pitää olla 20-senttisiä lappeellaan poltettuna. Normikokoinen 30-senttinen halkokin mahtuu, jos sen polttaa pystyasennossa. Paras ja puhtain palaminen syntyy kuitenkin niin, että puut ovat lappeellaan.

Puhdasta kuivaa puuta poltettaessa savupiipusta tulee vain välttämätön savukaasu ja hukkalämpö, sillä palamisilma ohjataan oikeassa suhteessa oikeaan paikkaan.

Porin Matti - vihreäPorin Matti - punainenPorin Matti - musta

Porin Matti on muotoilun helmi

Porin Matti on suomalaisen muotoilun helmi selkeän ja koreilemattoman muotokielensä ansiosta. Sen tarina alkoi jo 1930-luvulla, ja vuosikymmeniä yksinkertainen lämmitysuuni oli Rosenlewin Porin konepajan tunnetuimpia tuotteita.

Valmiiksi muurattu, teräsrunkoinen Porin Matti oli erittäin suosittu varsinkin sotien jälkeen. Se suunniteltiin todelliseen tarpeeseen: suomalaiset asuivat tuolloin hyvin ahtaasti, joten lämmönlähteenkin piti mahtua pieneen tilaan.

Rosenlewilla työskennellyt Timo Sarpaneva uudisti Porin Matin muotokieltä 1960-luvulla. Tuolloin värivaihtoehdoiksi tulivat punainen, oliivinvihreä ja harmaa. Samalla esimerkiksi uunin luukku virtaviivaistettiin.

 

Valitse väri sisustuksen mukaan

Nykyään Porin Matteja valmistaa PK-Levy Pohjois-Karjalan Nurmeksessa. Tulisija on säilyttänyt perinteensä mutta samalla myös uudistunut sopimaan nykyaikaisiin lämmitys- ja sisutustarpeisiin. Siihen on muun muassa tuotu lasiluukku, koska kaunista ja kodikasta elävää tulta ei haluta piilottaa.

Myös Porin Matin värimaailma on muuttunut metalliharmaasta tai vihreästä nykysisustajaa miellyttäviin sävyihin, kuten terrakottaan, turkoosiin ja violettiin. Jos mielessä on jokin tietty omaa sisutusta elävöittävä väri, sitä kannattaa tiedustella PK-Levystä erikseen – Porin Matti muuntuu toiveiden mukaan.

Ja jos värin haluaa joskus vaihtaa, Porin Mattiin voi asentaa uudet kuoret vanhojen tilalle, koska kuoret saa irti helposti.

Osta Porin Matti verkkokaupasta

Porin Matti tilataan verkkokaupasta, ja se tulee kotiovelle rahtina. Samalla kannattaa tilata mittatilaustyönä suojalevy oman Porin Matin eteen.

Asiakkaalle toimitetaan tilausvaiheessa mittatiedot hormiliitännästä ja vaadituista suojaetäisyyksistä. Tulisijan voi asentaa suoraan vaikka puulattian päälle.

Asentaminen on erittäin helppoa, kunhan hormiliitäntä on valmiina. Asentamisen haastavin vaihe lieneekin 200-kiloisen Porin Matin kantaminen omalle paikalleen, mutta neljän aikuisen voimalla sekin onnistuu. Sen jälkeen tulisijan kytketään hormiin, ja se on valmis käyttöön.

Vanhoissa Porin Mateissa oli päällä keittolevy ja sen saa edelleenkin lisävarusteena – esimerkiksi mökillä voi olla mukava keitellä pannukahvit tuvan lämmetessä.