Puutarhasta pöytään – maistuva mangoldi

Piha
Mangoldi eli lehtijuurikas on tavattoman helppo kasvatettava, monikäyttöinen ruokapöydässä ja komea ilmestys syvän vihreine, suurine lehtineen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Mangoldi on sekä hyöty- että koristekasvi, sillä monilla mangoldilajikkeilla on kauniinväriset lehtiruodit. Kuva: Pixabay.

Mangoldi eli lehtijuurikas ei vaadi esikasvatusta, vaan siemen kylvetään suoraan kasvupaikalleen touko–kesäkuun vaihteessa. Uusintakylvö myöhemmin kesällä ehtii sekin tuottaa satoa, ja kasvi sietää jopa loppusyksyn pienet pakkaset. Valoisassa kesässä mangoldi saattaa ryhtyä kukkimaan, jolloin kukkavarsi kannattaa katkaista.

Mangoldeja on sekä lehtimangoldia (Beta vulgaris var. cicla) että ruoti-mangoldia (var. flavencens). Ruoti-mangoldin ruodit ovat tanakampia, mutta molempia lajikkeita voi käyttää ruoanvalmistukseen samalla tavalla. Kasvin koko maanpäällinen osa on syötävää, ja satoa korjataan taittamalla lehtiä ruoteineen käyttöön. Mehevät, isot lehdet voidaan nuorina käyttää salaatin tapaan, ja isompina ne sopivat kypsennettyinä nautittaviksi, esimerkiksi wokkiruuissa tai vaikka kääryleinä. Herkulliset lehtiruodit käytetään parsan tavoin, joko keitettynä tai grillattuna. Kasvi on ravintorikas ja vitamiinipitoinen, ja maku muistuttaa punajuurta, jonka sukulainen se onkin.

Lehtijuurikas kasvaa yhtä hyvin niin kasvimaalla kuin isossa ruukussa, eikä juuri kärsi taudeista tai tuholaisista. Lajikkeita on paljon, ja monilla on upean väriset punaiset, oranssit tai keltaiset lehtiruodit. Kasvi sopiikin hyvin myös koristekasviksi, joko sellaisenaan tai komeana taustana kesäkukille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Mangoldi on monikäyttöinen ja terveellinen herkku ruokapöydässä. Kuva: Arne Nylander

Mangoldi on monikäyttöinen ja terveellinen herkku ruokapöydässä. Kuva: Arne Nylander

Teksti: Sonja Lumme