Puutarhatyökalujen talvisäilytys ja syyshuolto – lue vinkit

Piha
Puutarhatyökalujen talvisäilytys ja syyshuolto kannattaa hoitaa enne pakkasia, Ota nämä vinkit huomioon, jotta puutarhatyökalut olisivat heti keväällä valmiita käyttöön. Lue vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023

Puutarhatyökalujen talvisäilytys ja syyshuolto kannattaa miettiä valmiiksi ennen pakkasten saapumista. Esimerkiksi painepesuri pakkaa unohtumaan kylmään varastioon ja keväällä on vastassa harmittavat lasku jäätymisvaurioiden korjaamisesta.

Ruohonleikkurit säilöön kuivaan paikkaan

Ruohonleikkureita ei ole välttämätöntä säilyttää lämpimässä varastossa, mutta kuivan paikan ne kuitenkin toimintakuntoisina säilyäkseen tarvitsevat. Säilytyksen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota leikkurin terän kuntoon.

– Terä on helppo tarkastaa silmämääräisesti. Mitä terävämpi terä on, sitä vähemmän leikkuri kuluttaa sähköä ja sitä vähemmän moottori kuormittuu. Ja tietenkin hyvässä kunnossa oleva terä tekee aina parempaa jälkeä kuin kulunut tai muuten vioittunut, korjaamopäällikkö Risto Turtiainen Boschin keskushuollosta kertoo.

Ruohonleikkurin terän kunto säilyy myös parempana, jos sen puhdistaa nurmikosta ennen talvisäilytykseen siirtämistä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Myös robottiruohonleikkurin telakka ja muuntaja kannattaa siirtää kuivaan säilytystilaan talveksi. Lisäksi robottiruohonleikkurinkin terän kunto on hyvä tarkistaa, Turtiainen neuvoo.

Polttomoottorikäyttöiseen ruohonleikkuriin kannattaa vaihtaa erityistä talvisäilytyksen kestävää polttoainetta.

Painepesuria on syytä säilyttää lämmitetyssä tilassa

Painepesurit on syytä säilyttää lämmitetyssä tilassa. Kun säilytyspaikka on lämmin, ei ole niin merkitystä sillä, onko pesuriin jäänyt vettä vai ei. – Saamme huoltoomme joka kevät jäätyneitä painepesureita, koska niitä ei ole tyhjennetty ja niitä on säilytetty lämmittämättömissä tiloissa. Jäätyminen rikkoo painepesurin aivan varmasti, Turtiainen sanoo.

Trimmerit ja pensasleikkurit ovat helppohoitoisia

Pensasleikkuri ja trimmeri kuivaan paikkaan.

Pensasleikkuri ja trimmeri kuivaan paikkaan.

Trimmerit ja pensasleikkurit eivät nekään vaadi talvisäilytyspaikalta lämpöä, mutta kuiva paikan tulisi olla. Trimmerit ja pensasleikkuritkin on hyvä puhdistaa aika ajoin, ja pensasleikkureiden teriin kannattaa ruiskuttaa aina käytön jälkeen öljyä, jotteivät esimerkiksi oksat ja pihka pääse kuivumaan terän pinnalle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puutarhatyökalujen talvisäilytys – akut

Akut säilytetään koneesta irrotettuina. Akkukoneista irrotetaan akut, ja sen jälkeen ne ladataan täyteen seuraavaa käyttökertaa odottamaan. Akut säilytetään sisätiloissa.

Korjaukset ja huollot hyvä hoitaa syksyn tai talven aikana

Varsinaisia korjauksia ei puutarhatyökaluihin, kuten ei muihinkaan sähkötyökaluihin, ole syytä lähteä itse tekemään. Kunkin laitteen käyttöohjeet kertovat, mitä huoltotoimenpiteistä käyttäjän on mahdollista tehdä itse ja missä vaiheessa on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen.

Mikäli puutarhatyökalussaan huomaa korjauksen tai huollon tarvetta syksyllä, kannattaa laite toimittaa huoltoon jo syksyllä, sillä keväisin huolto ruuhkautuu, kun moni muukin havahtuu huollon tarpeeseen laitetta taas talven jälkeen käyttöön ottaessaan.

Akkukäyttöiset puutarhatyökalut

Akkukäyttöiset
puutarhatyökalut asianmukaiseen talvivarastoon.

Lisätiedot: fi.bosch.com

MAINOS
MAINOS LOPPUU