Ensimmäiset merkit ihmisen ja ruusun yhteisestä historiasta ajoitetaan n.2 300 ennen ajanlaskun alkua Eufratin ja Tigrisin alueelle. Myös varhaisempia ruusuaiheisia koristeita löytyy esimerkiksi Kreetan saaren Knossoksen palatsin kiviseinistä ja Babyloniasta. Myöhemmin on löydetty mm. ruusuvettä esittäviä tauluja ja faaraoiden haudoissa on ollut merkkejä ruusuista. Lisäksi suuria ruusuviljelmiä tiedetään olleen Kiinassa ja Persiassa jo 3 000 vuotta sitten.
Suomeen ruusut ovat kulkeutuneet munkkien kautta ja 1800-luvulla ruusuinnostus kasvoi huimasti puutarhaviljelyn yleistyessä. Puutarhan hoito oli tuolloin vielä säätyläisten harrastus. Ruusut olivat kartanopuutarhoissa erittäin suosittuja ja 1900-luvun alkupuolella ruusuinnostus levisi kaiken kansan keskuuteen.
Runsaskukkaiset ja pitkään kukkivat ryhmäruusut yleistyvät Suomessa 1950-luvulla. Bengt Schalin (1889–1982) toimi Suomessa merkittävänä ruusuvaikuttajana vuosina 1946–1957. Hän oli suomalainen puutarha-arkkitehti ja Helsingin kaupungin puutarhuri, joka rikastutti kaupunkia istuttamalla monia pensasruusuja. Useat suomalaisten puutarhojen ruusulajikkeet ovat peräisin Pietarista, mutta yhden vanhimman ruusun, juhannusruusun alkuperää ei ole saatu vieläkään selville.
Ruusua on pidetty täydellisen kauneuden vertauskuvana.
MAINOSRoomalaiset omistivat sen kauneuden ja rakkauden jumalalle, Venukselle, kreikkalaiset puolestaan Afroditelle. Roomalaiset ripottelivat myös ruusun terälehtiä kotiin palaavien sotureiden päälle.
Ruusun kukkia, terälehtiä ja näistä saatavia aineita on käytetty teenä, hajusteena, balsamina ja syötävinä koristeinakin. Lisäksi ruusujen kiulukoita on käytetty c-vitamiinin lähteenä.
Ruusulla on monia yhteyksiä myös kristilliseen maailmaan. Kirkkoisä Ambrosius arveli 300-luvulla ruusujen olleen paratiisissa piikittömiä. Piikit ilmestyivät ruusuihin syntiinlankeemuksen seurauksena. Ruusu, ja erityisesti valkoinen ruusu liitetään monissa maissa neitsyt Mariaan. Ruusua on myös pidetty marttyyreiden tunnuksena. Punainen väri tuo mieleen veren. Punaisen ruusun sanotaan syntyneen Golgatalla maahan vuotaneesta Jeesuksen veripisarasta. Ruusun koristeellinen kukinta on ollut myös vaikuttimena tuhansien kirkkojen rakentamiseen. Tästä esimerkkinä kirkkojen ruusu-ikkunat, jotka ilmentävät paratiisin hallitsevaa kukkaa. Lisäksi ruusu on löytänyt tiensä aatelisten, hallitsijoiden ja kaupunkien vaakunoihin. Suomen tasavallan vaakunasta löytyy Suomen leijonan ympäriltä yhdeksän ruusunkukkaa.
Ruusut symboloivat onnea, kestävää rakkautta ja jälleensyntymistä. Lisäksi sen katsotaan olevan vaikenemisen merkkikin.
MAINOSRuusun värillä ja lukumäärällä on katsottu olevan oma merkityksensä, joskin liian vakavasti tähän ei kannattane suhtautua.
Ryhmäruusut: ’Peace’, ’Queen Elisabeth’, ’Sabine’, ’Whisky’, ’White Symphony’, ’Dame de couer’, ’Rumba’ ja ’Tom Tom’.
Köynnösruusut: ’Blossom Time’, ’Walz Time’ ja ’Paul Scarlet’.
Kaikki ruusut löydät täältä nyt 9,90 € / kpl. Toimitus kunhan nämä lumet sulavat ja istutusajat on muutenkin ajankohtaiset – eli varmaan toukokuusta alkaen.
MAINOSMutta varata noita kannattaa jo nyt, sillä kun talvehtivat juurakot loppuvat, niin uusia ei saa ennen kuin vuoden tai kahden päästä.
Tässä minun suosikkikirjassani ”Pikku Prinssi” on myös tuo iki-ihana ja opettavainen keskustelu Pikku Prinssin ja Ketun välillä. Siinä keskustellaan Pikku Prinssin suhteesta ruusuunsa. Varmaan muistat tämän tarinan ja kuinka Kettu mm. lausuu nämä ikimuistettavat sanat ”vain sydämellään näkee hyvin, tärkeimpiä asioita ei näe silmillä”.
Vaan mistä tämä ajatus juonsi juurensa? Ruususta, siitä Pikku Prinssin yhdestä ruususta, jota hän oli kasvattanut, kastellut ja peitellyt, se yksi ruusu, joka teki siitä erilaisen muiden samannäköisten ruusujen joukossa. Tuo on niin suuri ja oivaltava ajatus, että se vapauttaa meidät turhasta ulkoisen täydellisyyden tavoittelusta. Pidetään me ja huoli tänäänkin meidän ”ruusuista” sillä ne ovat meille kaikkein tärkeimpiä, joiden tärkeyden näemme vain omin sydämensilmin.
Tämä aavikkoketun viisaus on paljon suurempi viisaus kuin sitä ensilukemalta oivaltaakaan, eikö vain?
MAINOS————————————–
Se aika, jonka olet tuhlannut ruusullesi,
tekee siitä niin tärkeän sinulle.
Aavikkokettu
————————————–
Toivottaa kevätauringon lämmittävien säteiden kera puutarhurisi Juha
Teksti: Juha Toikka / Kodin Kukat Oy, kuvat: Pixabay