Puutarhurin vihervinkki: hyötykasvien syyskylvö

Piha
Syksyllä voi helpottaa kevään kylvöruuhkaa kylvämällä hyötykasvin siemenet valmiiksi. Odota maan jäähtymistä ennen kylvöä, jotta siemenet eivät lähde itämään. Hyötykasvien syyskylvö nopeuttaa myös ensi kasvukauden satoa - lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.3.2023

Oletko koskaan kokeillut kylvää hyötykasveja jo syksyllä? Se onnistuu yllättävän hyvin! Tärkeää on tietysti se, että maa on tarpeeksi kylmä, etteivät siemenet lähde itämään nyt, vaan vasta keväällä.

Ainakin porkkanaa ja persiljaa kylvetään paljonkin syksyllä, mutta myös mustajuuria, palsternakkaa, retiisiä ja tilliä voi kylvää.

Kerrataan vielä syyskylvön perusperiaate:

  • Syyskylvöllä tavoitellaan aikaista kasvuun lähtöä ja näin ollen myös aikaisempaa satoa. Ja helpottaahan se hiukan kevään kiireitäkin, kun osa kylvötöistä on jo tehty valmiiksi.
  • Syyskylvöt onnistuvat parhaiten, kun ajoitat ne hetkeen juuri ennen hallan tuloa (tai hallan jo puraistua, maan ollessa kuitenkin vielä sula), tällöin siemenet eivät lähde kasvuun. Liian lämpimään maahan kylvettäessä siemenet ehtivät itää ja taimet voivat vioittua talvipakkasten aikaan.
  • Syyskylvöihin sopii hyvin kuohkean multava kasvualusta. Kohopenkki on oiva ratkaisu syyskylvöille. Savisessa ja märässä maassa siemenet mätänevät helposti.
  • Maa on myös hyvä puhdistaa rikkaruohoista ennen kylvöä.
  • Siemenet kylvetään kuten keväällä, kylvös peitetään ohuella multa- tai hiekkakerroksella.
  • Kasvualustaa ei tule lannoittaa syksyllä.
  • Kylvökset kannattaa myös merkitään hyvin, jottei keväällä ihmetellä, että mitähän sieltä nousee.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jouluksi kukitettavat amaryllikset

Jouluksi kukkivat isot amarylliksen sipulit löytyvät nyt täältä, samoin erikoismullat (0,95 €/pss) ja kasvatukseen sopivat ruukut (alk. 1,95 €)

Suosittelen varaamaan melko pian, sillä nämä ovat olleet hyvin kysyttyjä ja varmasti tänä vuonna näiden kasvatus on myös taloudellisesti järkevää ja kannattavaa. Valmiiden joulukukkien hinnoissa on tänä vuonna aika paljon nousupainetta kalliin energian takia.

Toivottu led-valoruukussa oleva amaryllis (punakukallinen amarylliksen sipuli + led-valoruukku, valmiiksi istutettuna) on taas saatavilla. Viime vuonna nämäkin loppuivat kesken suuren suosion takia. Tämän saat täältä – ja on mainio idea vaikka joululahjaksi!

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ja katso miten upeasti alkavat tämän vuoden jouluruusut työntämään jo nuppuja esiin! Jouluruusuja lähetän amaryllisten kanssa samassa aikataulussa. Näitä ei ole hirveästi enää saatavilla, joten suosittelen nappaamaan nyt omasi samantien, etteivät pääse loppumaan. Upeat jouluksi kukitettavat aidot jouluruusut saat täältä.

Marraskuun aurinkoisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy