Puutarhurin vihervinkki: nyt istutetaan syyssipulit, syysleikkaukset käyntiin

Piha
Ilmat ovat viilenneet sen verran, että nyt on viimein aika istuttaa syyssipulit ja jopa talvivalkosipulit. Myös syysleikkaukset voi tehdä nyt. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.3.2023

Nyt voidaan huoletta istuttaa kaikki syksyn kukkasipulit. Ei ole liian aikaista eikä myöhäistä. Seuraavat pari-kolme viikkoa on ihan täydellistä aikaa. Minäkin aloittelen viikonloppuna omat syysistutukset, jos ei ihan mahdottomasti sada. Viimeistään alkuviikosta, kun sateet ennusteen mukaan loppuvat.

Kukkasipulivalikoimani on vielä hyvä, mutta jos olet vielä sipuleita vailla, niin suosittelen hankkimaan ne nyt. Sellaisella vauhdilla ne tuosta näyttää nyt häviävän. Koko syyssipulivalikoimani löydät täältä, ja toimitus heti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talvivalkosipulien istuttamisesta

Talvivalkosipulien istutuksia en ihan vielä aloita. Periaatteessa voisi ihan hyvin jo istuttaa, mutta tykkään odottaa vielä piirun verran kylmempää aikaa. Penkit toki ovat jo valmiina. Mutta jos sinua oikein kovin jo syyhyttää päästä niitäkin istuttamaan, niin ei ne pilalle enää mene, anna mennä vain. Jos istutat, niin suositellen, ettet ainakaan peitä istutuksia lehdillä tms. Vasta sitten kun maa jäätyy, ja jos lunta tulee suojaksi, niin ei tarvitse silloinkaan.

Syysleikkaukset käyntiin

Vaikka ruskaiset lehdet ovatkin vielä paikallaan, niin jos sinulla on leikkaustarvetta esim. koivujen, luumujen, vaahteroiden yms. ”vuotavien” puiden suhteen, niin leikkaukset voit tehdä nyt. Puut ovat käytännössä levossa.

Samoin esim. vadelman satoatuottaneet ja huonot versot voi ja kannattaa leikata nyt syksyllä. Ne kannattaa leikata niin läheltä maan pintaa kuin vain pystyt. Ei jää tynkiä joissa esim. tuholaiset voisi talvehtia ja muutenkin on siistimpää.

Istutusterveisin puutarhurisi Juha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy