Puutarhurin vihervinkki: siementen ja kasvien hankkiminen ulkomailta

Piha
Moni kotipuutarhurikin tilaa siemeniä tai eläviä kasveja ulkomaisista verkkokaupoista. Lue tullin ja Ruokaviraston ohjeet ja säännöt kasvien maahantuontiin ulkomailta. Nyt on aika ryhtyä herättelemään myös talvehtivia kasveja - lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Moni harrastaa shoppailua ulkomaisilta verkkosivustoilta ja myös kasvien siementen ostaminen on melko yleistä.  EU:n alueelta se onkin usein helppoa ja selkeää, mutta elävien kasvien osalta ja EU:n ulkopuolelta ostettaessa pitääkin olla tarkempana.

Jos olet tilaamassa kasveja tai siemeniä ulkomailta, niin kannattaa katsoa ruokaviraston ja tullin ohjeet ennakkoon. Ei tule sitten ikäviä yllätyksiä. Siellä on sekä ohjeet että maahantuontikiellon piirissä olevat, kasvin terveystodistuksen vaateet, kuljetusrajoitukset, maahantulotarkastukset, karanteenikasvit, vieraslajilistat yms.

Hiljalleen aika ryhtyä herättelemään talvehtijoita

Päivät pitenevät jo niin mukavasti, että kellarissa talvehtineita kasveja voi hiljalleen nostella valoon ja lämpöön. Nekin tykkäävät ”rauhallisista aamuista” eli herätellään niitä enempi ”hiljakseen hyviä huomenia toivotellen kuin rajusti ravistellen” 

  • Aloita antamalla ensin hiukan puhdasta, huoneenlämpöistä vettä
  • Tee mullan-/ruukunvaihto tarvittaessa nyt samalla
  • Laita lannoitekävyt mullan sekaan ja mielellään melko pohjalle. Näin hyvä ja tasapainoinen peruslannoitus on turvattu koko kesäksi.
  • Pidä aluksi kasvit pois suorasta auringonvalosta. Vasta kun kasvua on tullut kunnolla esiin, siirrä ne täyteen auringonvaloon.
  • Leikkaukset tehdään vasta myöhemmin, kun kasvua on alkanut tulla ja näkee paremmin missä osissa on kasvua ja missä ei.
  • Kasteluveden seassa annetaan lisälannoitusta, kun kasvua alkaa näkyä. Ensin miedolla ja hiljalleen täyteen määrään lisäämällä – kasvustoa tarkkaillen.
  • Lisälannoitus lopetetaan yleensä kesän alkupuolella, koska sitten juuret ovat jo tavoittaneet lannoitekävyt ja lannoitus hoituu kesän ajan niillä.

Kevät terveisin puutarhurisi Juha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Lue myös nämä vihervinkit!

Puutarhurin vihervinkki: kevätsuojaus suojaa kevätahavalta
Puutarhurin vihervinkki: mullanvaihto – näillä vinkeillä onnistut
Puutarhurin vihervinkki: siementen kylmäkäsittely

MAINOS
MAINOS LOPPUU