Puutarhurin vihervinkki: siementen kylmäkäsittely

Piha
Puutarhurin viherkalenteri maalis-huhtikuu
Ennen kevään kylvöjä osa kylvettävistä siemenistä vaatii kylmäkäsittelyn. Näin siemenet virittäytyvät uuteen kasvuun. Miten tuo kylmäkäsittely tehdään? Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Osa siemenistä tarvitsee ns. kylmäkäsittelyn itääkseen. Se tarkoittaa, että siemen virittyy kasvuun vasta kun se on ollut riittävän kauan alle +5°C-asteen. Tämä koskee valtaosaa omasta puutarhasta tai luonnosta syksyllä kerättyjä siemeniä, mutta myös osaa kaupasta ostetuista.

Kylmäkäsittelystä pitäisi olla maininta siemenpussissa. Etenkin monet perennojen siemenet ovat kylmäkäsittelyä vaativia. Ja jollei merkintää ole, niin asia kannattaa varmistaa siemenkauppiaaltasi, tarviiko kylmäkäsittelyä tehdä vai onko se mahdollisesti jo tehty. On harmi, jos kalliit siemenet menevät hukkaan sen takia.

Luonnossahan siemenet saavat kylmäkäsittelyn ihan itsestään talven aikana. 

Lajista riippuen kylmäkäsittelyaika on 4-12 viikkoa, joten puuhaan on kohta kiire joidenkin lajien osalta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kylmäkäsittelyn voit tehdä parillakin tapaan:

Jääkaapissa

  1. Sekoita siemenet melko kosteaan hiekkaturvesokseen, laita ne pussiin ja huoneenlämpöön pariksi viikoksi. Tämä tehdään siksi, että siemenet kostuvat. Muista jättää pussiin pieni ilmareikä.
  2. Siirrä pussi jääkaappiin (+4°C-astetta ihanteellinen) tarvittavaksi ajaksi. Jos et ole varma ajasta, niin pidä vähintään kaksi, mielellään jopa kolme kuukautta jääkaapissa.
  3. Kun pussissa alkaa näkyä itämisen merkkejä, nosta pussi valoisaan paikkaan ja huoneenlämpöön.
  4. Kouli normaalisti taimimultaan tai kookostaimimultaseokseen.
  5. Mikäli mitään eloa ei pussissa ala näkymään, niin älä luovuta vielä, vaan levitä pussi laakeaan astiaan ja peitä kevyesti hiekalla tai vermikuliitilla ja katso jos vaikka itämisen ihme toteutuu sittenkin. Usein nimittäin niin käy.

Ulkona

  1. Tee alkutoimet samoin kuin jääkaappiversiossa (kohta 1), mutta levitä seos suoraan kylvöastiaan (muista katsoa, että sen pohjassa on reiät)
  2. Siirrä astia sisälläoloajan jälkeen pariksi-kolmeksi kuukaudeksi ulos ja laita astia kokonaan lumen alle.
  3. Katso että astia on koko ajan lumen alla, eikä leutoina ajanjaksoina vesi pääse hukuttamaan siemeniä (siksi ne kunnon reiät kylvölaatikon pohjalla on tärkeitä), sitten jatketaan tuosta jääkaappiversion kohdasta 3 eteenpäin samalla tavalla.

Ps. Jos kylvät useampia lajeja, niin muistathan ne kunnolliset ja kestävällä tussilla kirjoitetut nimilaput, ettei tarvitse ihmetellä, että mitä missäkin kasvaa.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Lue myös nämä vihervinkit!

Puutarhurin vihervinkki: harsosääsket, taimikasvattajan vitsaus – torju ja ennakoi
Puutarhurin vihervinkki: kevään kylvöaikataulu
Puutarhurin vihervinkki: näin saat esikot menestymään