Puutarhurin vihervinkki: tee syyslannoitus viimeistään nyt, nosta valkosipulit

Piha
Syyslannoitus tulee tehdä viimeistään nyt, jotta kasvit ehtivät hyödyntää lannoitteen ennen talven tuloa. Nosta myös valkosipulit kuivumaan. Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
6.8.2023

Mikäli syyslannoitukset on vielä tekemättä, niin niiden viimeiset ajankohdat olisivat nyt käsillä. Kuuma kesä on tehnyt sen, että silmut ja kukka-aihiot sekä vuosikasvaimet ovat valmistuneet ennätysaikaisin ja niitä vahvistaakseen kasveille annetaan syyslannoitetta. Liian myöhään annettu syyslannoite ei auta kasveja lainkaan vaan varastoituu keväälle. Siksi syyslannoite kannattaa nyt antaa kasteluveteen sekoitettavana kastelulannoitteena, jotta kasvit saavat sen käyttöönsä mahdollisimman pian.

Mitä syyslannoittaminen sitten maksaa? Laskin hinnan tuon meidän syyslannoitteen mukaan. Ne on pakattu 500 g pusseihin (4,95 €) ja sitä laitetaan 1 ruokalusikallinen eli n. 20 g / 10 litraa vettä. Yhdestä pussista saadaan siis 25 kannullista valmista kastelulannoitetta ja hinnaksi tulee n. 0,20 € / kannullinen. Yhden kahvikupin hinnalla saa siis jo aika monta kymmentä litraa…

Paljonko ja kuinka usein syyslannoitetta annetaan? Itse tykkään antaa kaksi kastelukertaa parin viikon välein ja saa olla melko iso puu / pensas, jolle menee enemmän kuin yksi kannullinen. Hyötyhän on ihan uskomattoman iso, niin talvehtimisen kuin seuraavan vuoden sadon / kasvun myötä.

Ammattipuutarhureiden käyttämä syyslannoite löytyy siis täältä (4,95 €/ 500 g).

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ljubashan nostot alkoivat – tee näin seuraavaksi

Talvivalkosipuli ’Lujbashat’ tuli nostovalmiiksi, ja komeita sipuleita tulikin.

Sidon ne nyt 5 kpl nippuihin ja ripustan aitan ylisille kuivumaan varsineen päivineen. Tärkeää on, että ne saavat kuivaa ja vetää loput energiat sipuliin varsista lämpimässä, mutta auringolta suojatussa, hyvin tuulettuvassa tilassa. Sitten muutaman viikon, jopa kuukauden päästä, kun varret ovat täysin kuivuneet, leikkaan varret n. 5-10 cm pituuteen ja vien sipulit säilöön.

  • Noston jälkeen huuhtele sipuleista ja juurista mullat pois
  • Kuori sipulista pari ylintä kerrosta pois (vedä lehdistä sipulin juuria kohden)
  • Siirrä sipulit varsineen päivineen kuivumaan lämpimään, auringolta suojattuun paikkaan, jossa ilma vaihtuu hyvin. mm. halkoliiterit, räystään aluset, ladot, yms. ovat hyviä paikkoja
  • Sipuli valmistuu paremmin ja jopa kasvaa hiukan kun varret ovat paikallaan kuivumiseen asti
  • Kun varret ovat täysin kuivia (menee useampi viikko) ja sipuleihin on kehittynyt vaalea paperimainen pinta, katko varret n. 5 cm mittaan
  • Siirrä sipulit pimeään varastoon, jossa lämpötila on hiukan huoneenlämpöä viileämpi. Toki säilyvät huoneenlämmössäkin pitkälle ensi kevääseen.

Loka-marraskuussa otan suurimmat ja parhaimmat sipulit sivuun, irrotan kynnet ja istutan maahan ensi vuoden satoa varten. Katsotaan tätä sitten tarkemmin muutaman kuukauden päästä ja jos tarvitset syksyllä isoja ja hyviä Ljubashan sipuleita, niin kyllä niitä sinullekin sitten riittää. Täältä voit niitä jo varata.

Elokuisin terveisin puutarhurisi Juha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >