Puutarhurin vihervinkki: tomaatin kylvöön ja ohjeet parsan viljelyyn

Piha
Tomaatin kylvö alkaa olla ajankohtaista. Atamon-suihkeella vältät kylvöksen homehtumisen. Tiedätkö, mikä on itsepölytteinen kesäkurpitsa? Entä miten parsaa viljellään? Lue puutarhurin vinkit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.3.2023

Tomaatti – maukas ja helppo terveyspommi

Vaikka tomaattien maku ja rakenne ovatkin niitä asioita, joihin aina tulee kiinnitettyä ensin huomiota, niin onhan tomaatin terveysvaikutukset myös ihan omaa luokkaansa.

Tomaatit sisältävät lykopeeni-nimistä karotenoidia, jonka tiedetään suojaavan syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta. Lykopeenin tiedetään ehkäisevän myös hyvälaatuisen eturauhasen liikakasvua. Samoin sen on todettu vähentävän rinta-, haima-, keuhko- ja eturauhassyövän riskiä.

Tomaatin natriumpitoisuus on vähäinen ja se sisältää reippaasti kaliumia. A-vitamiinia tomaatissa on runsaasti, C- ja E-vitamiinia kohtalaisesti, samoin kuin B-ryhmän vitamiineja.

Tomaattien kylvöaika alkaisi hiljalleen olla käsillä. Hiukan lajikkeesta ja kasvupaikasta riippuen esikasvatukseen tulisi varata 4-8 viikkoa.  Parhaiten siemenet itävät lämpimässä, n. +25°C-asteen lämmössä. 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Eli hajakylvö, kevyt kerros vermikuliittia pintaan, kosteutta sumupullolla ja päälle kelmu, jossa muutama ilmareikä.

Kun siemenet ovat itäneet, siirretään kylvös n. +20°C-asteen lämpöön. Valon merkitys on suuri. Paljon valoa (aurinkoa ja/tai kasvilamppu) takaa napakat taimet, jotka on helppo koulia. Itse pidän kasvilamppua taimien päällä 24h/vrk. Led-lampun etu on tietysti oikean aallonpituuden lisäksi myös se, ettei se lämpene ja sen voi tuoda hyvin lähelle kylvöksen pintaa, jolloin myös valoteho on huipussaan.

Taimet kannattaa koulia ajoissa. Ja muistetaan ottaa aina siitä lehdestä kiinni, ei varresta. Lehti jos kärsii, niin se ei haittaa, mutta jos varsi kärsii, niin pahimmillaan taimi kuolee.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikäli siemenkasvatus ei ole sinun juttusi, niin ei hätää. Valmiiksi esikasvatettujen tomaattien ja muidenkin hyötykasvien taimivalikoimani näet tästä

Atamon vinkki siemenkylväjille 

Jos on vaarana, että siemenkylvöjen pintamulta alkaa homehtua, niin kätevä tapaa estää se on sumuttaa mullan pinta Atamon- säilöntäaineesta tehdyllä seoksella.

  • 1 tl Atamonia 1 litraan vettä.
  • Sumutus heti kylvön jälkeen mullan pintaan.
  • Estää homeiden ja sienten kasvun ja turvaa taimien kasvun.

Huom! Jos käytät esim. kookosmultaa tai muuten varmasti puhdasta kylvömultaa ja astioita, niin tätä Atamon-käsittelyä ei yleensä tarvitse tehdä.

Kesäkurpitsa on itsepölytteinen – mitä se käytännössä tarkoittaa?

Normaalisti kurpitsassa on emi- ja hedekukintoja. Emikukintoon kehittyy hedelmä, jonka hedekukka pölyttää, joko pölyttäjien avulla tai jos niitä ei ole, niin sitten pitää itse ryhtyä toimeen, vaikka pumpulipuikon avulla. Ellei pölytys onnistu, niin hedelmät eivät kehity vaan nahistuvat kesken. Varmasti tuttu näky, jota usein luullaan kasvatusvirheeksi, vaikka kyse on pölytyksen puutteesta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Itsepölytteinen kesäkurpitsa onkin sitten näistä ongelmista vapaa jaloste, eli siinä ei ole erikseen emi- ja hedekukintoja, vaan jokainen kukka tuottaa hedelmän ja pölyttää nimensä mukaisesti itse itsensä.

Minusta nimenomaan kurpitsalla tämä itsepölytteisyys on niin tarpeellinen ja satoatuottava ominaisuus, että minun valintani on tämä Sure Thing F1’ -lajike. Näitä taimia voit varata hintaan 9,95 €  /3 kpl täältä 

Selkeät ohjeet parsan viljelystä

Parsan kasvatus kiinnostaa selvästi vuosi vuodelta enemmän ja enemmän. Mikä on hyvä osoitus siitä, että kaikenlainen kotitarveviljely kiinnostaa laajemmin koko ajan. ’Gijnlim’ -lajike on yksi maukkaimmista, ja lisäksi erittäin viljelyvarma lajike.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Teimme selkeät ohjeet parsanviljelyyn, jotta se ei ainakaan olisi este aloittaa. Pari perusjuttua, kun ottaa huomioon, niin varmasti onnistuu.

Parsanviljelyoppaan löydät suoraan täältä

Gijnlim’ parsaa voit varata kevään toimituksiin 5 kpl nippu (iso juurakko koko) hintaan 9,95 € suoraan tästä.

Aurinkoisin kevätterveisin puutarhurisi Juha