Pyörryttävän upea koti

Sisustus Talo
Asuntomessuilla on tänä vuonna paljon hillittyjä, neutraalin värisiä ja pelkistettyjen linjojen koteja – ja sitten on Pyörre, ylenpalttinen, värikäs ja villi. Se on myös hiilineutraaliuden mallitalo.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Eniten wow-huudahduksia tämän vuoden Asuntomessuilla Lohjalla saattaa kerätä Aulis Lundell Oy:n teräsrunkoinen Pyörre-talo, joka on nimensä mukaisesti pyöreä.

Toki pyöreys on erikoista ja hauskaa, mutta varsinainen wow-efekti syntyy sisällä, jossa Jukka Turunen ja Timo Ranta ovat luoneet kotiinsa aivan erityisen värimaailman ja tunnelman, jossa luonnonläheisyys ja ylellisyys yhdessä pääsevät oikeuksiinsa.

Jukan ja Timon aiemman kodin sisustus oli vaaleansävyistä, mutta se vaihe on pariskunnan mukaan nyt nähty. Pyörteessä he ovat halunneet käyttää voimakkaampia sävyjä, ja esimerkiksi keittiönkaapit ovat yönsiniset.

Talon ikkunat ovat kuin kehyksiä maisemille, joista kiistämättä viehättävin on olohuoneeseen siintävä Lohjanjärvi ja koivut sen rannalla. Ikkunalaudalla voi istua ja nostaa jalat vaikka ylös, koska se on syvä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Pyörteen olohuoneen ikkunasta näkee Lohjanjärvelle.   

Taiteilija monella kunniapaikalla

Taide ja estetiikka ovat Jukalle ja Timolle tärkeitä elämän elementtejä. Liukuovissa on Johanna Oraksen upeat maalaukset myös spa- ja saunaosastolla, jossa Onnenpolku-teos johdattaa kylpijän satumetsän tunnelmaan.

Taide on vallannut oman paikkansa myös keittiössä, jossa yläkaappien paikalle on jätetty tilaa katseen vangitsevalle Viimeinen ehtoollinen -teokselle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pyörteen eteisaula on jo nimetty galleriaksi, jonka lattialla tulevat virtaamaan kultavärillä maalatut purot.

Kaikki lattiat ovat saumatonta ja selkeää mikrosementtiä, joka tarjoaa maalaustaiteelle halkeilemattoman pinnan.

– Taide voi olla niin paljon muutakin kuin perinteinen kehystetty taulu seinällä, Jukka toteaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Sängyllä köllötellessä voi ihailla Johanna Oraksen taidetta.   

↑Oraksen Viimeinen ehtoollinen -teoksesta on tehty koko keittiön seinän kokoinen kuva.  

Pesämäinen koti

Pyöreä talo on kuin turvallinen pesä – kaiken keskellä mutta silti omassa rauhassa. Ikkunat avautuvat valtaosin sisäpihalle päin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talon keskellä avautuu suojaisa pyöreä atriumpiha, jonne on tuotu lohjalainen omenapuu – mikäpäs muukaan, sillä Lohja on tunnettu omenoistaan. Siinä sisäpihalla on sitten mukava nauttia vaikka aamukahvit omenapuun varjossa tai katsella iltaisin kuuta ja tähtiä. Siinä myös pariskunnan koira viihtyy aivan varmasti.

Jukka ja Timo haluavat asua tässä kodissa pitkään.

– Kaikki on tehty esteettömäksi. Huoneet sijaitsevat yhdessä tasossa ilman kynnyksiä, ja kääntyvien ovien sijasta talossa on helppokäyttöiset liukuovet, Jukka kertoo.

↑Pyörre-talo ulkoa. Pyörteen aaltopeltinen julkisivu kestää koviakin ilmasto-oloja ja toimii kontrastina sisäkehän puuverhoilulle.

↑Saunassa ei ole pakko olla perinteisiä lauteita.  

Kiertotalouden pioneeri

Pyörre-talo on upea sisältä, mutta ihastuttava myös pinnan alla: se on ekologisten ratkaisujen edelläkävijä, jonka pienen hiilijalanjäljen eteen on nähty valtavasti vaivaa.

– Jo se on melkoinen ekoteko, että talo valmistetaan ikuisesti kierrätettävästä teräksestä, Timo toteaa.

– Kotimme runko on tehty neljästä taitavasti kierrätetystä autonromusta, ja esimerkiksi puhallusvilla on valmistettu kierrätyslasista.

Talo seisoo tukevasti teräsjalkojen päällä, mikä näyttää hienolta mutta on myös ympäristöystävällinen teko – maaperää ei ole tarvinnut tuhota talon alta.

Myös energiantuotannossa on hyödynnetty ympäristöystävällisiä ratkaisuja, kuten ilmavesilämpöpumppua ja aurinkopaneeleja.

– Kotimme on vastuullisesti ja jäljitettävästi rakennettu, ja siitä on olemassa yhtä tarkka tuoteseloste kuin näkkileipäpaketista, Jukka kertoo.

Kun teräksinen talo tulee tiensä päähän, sen rakennusmateriaali on käytettävissä kerta toisensa jälkeen uudelleen.

↑Luonto ja ylellisyys esiintyvät sulassa sovussa koivutapetin ja lakatun puun kohdatessa.   

 

 

 

Seuraa Pyörrettä Instagramissa: Pyörre-talo (@pyorre_talo) • Instagram-kuvat ja -videot