Kuusihenkinen perhe rakensi toiveidensa mukaisen omakotitalon 20 vuotta sitten. Taloa on uudistettu ja korjattu vuosien varrella muutamaan otteeseen. Perheen äiti oli haaveillut jo yli kymmenen vuotta lisätilasta, jonne koko suku mahtuisi viettämään juhlapäiviä saman pöydän ääreen. Ehkä lämpimän lasiverannan voisikin rakentaa vanhan, tukevasti perustetun avoterassin perustuksille?
Kimmokkeen remonttiin antoi pari vuotta aikaisemmin voimaan tullut asemakaava, jonka myötä tontille tuli lisää rakennusoikeutta. Kun rakennesuunnittelija vahvisti, että vanhoja perustuksia voisi hyödyntää, ryhdyttiin toimeen.
Lisätilan perhe suunnitteli itse. Projektille piti olla rakennuslupaa hakiessa pääsuunnittelija, joka piirsi asukkaiden tekemät suunnitelmat puhtaaksi.
– Kaupungin sähköisen asiointipalvelun kautta rakennusluvan hakeminen sujui vaivattomasti. Rakennuslupaa haimme tammikuun lopussa ja päätöksen saimme maaliskuussa, perheen äiti sanoo. Kun rakennusluvalle näytettiin vihreää valoa, hyväksytettiin varsinaiset rakennekuvat lisätilasta. Tämän jälkeen perhe ilmoitti rakennusvalvontaan rakennustöiden aloittamisesta.
MAINOSRakennustyöt aloitettiin huhtikuun alussa purkamalla alkuperäinen terassi. Pohjalle jätettiin alimmat kantavat palkit, joita vahvistettiin rakennesuunnitelmien mukaan. Puutavara hankittiin pääasiassa Starkista ja muut rakennustarvikkeet läheisestä Byggmaxista.
Seuraavaksi alkoi rungon rakentaminen sekä kattopalkkien ja aluslaudoituksen kiinnittäminen. Katolle asennettiin loivalle katolle sopiva Icopalin TarraPolar-aluskermi, joka oli helppo ja nopea asentaa. Sitten eristettiin lattia, seinät ja katto Kingspan Therma -polyuretaanieristelevyillä.
MAINOS– Talomme piirustukset ovat vuodelta 1998, ja rakennusmääräykset ovat ehtineet muuttua vuosien varrella siten, että eristepaksuudet ovat kasvaneet huomattavasti. Onneksi Kingspan Therma -eristelevy mahdollisti ohuemman rakenteen ja saimme lisätilasta lähes saman korkuisen kuin muista talon tiloista, perhe kertoo.
Eristämisen jälkeen edessä olivat ulkolaudoituksen ja katon panelointi. Ikkunat tilattiin Pihlalta ja asennettiin vasta remontin loppuvaiheessa. Kun ikkunat olivat paikoillaan, viimeisteltiin lattia sekä sisä- ja ulkoverhous. Icopalin ammattimiehet päättivät urakan asentamalla aluskermin päälle kumibitumisen pintakermin.
Remontin alussa apuna oli muutama ystävä, mutta muuten perhe toteutti kaikki purku- ja rakennustyöt itse. Projekti sujui lähes ongelmitta, mutta kesän rankkasateet aiheuttivat hankaluuksia.
– Olimme kiinnittäneet pressut huonosti ikkunoiden paikalle. Kerran kovassa myräkässä tuuli vei pressut mennessään ja vettä tuli sisään todella paljon. Onneksi kotona oli porukkaa ja pahimmalta katastrofilta vältyttiin. Tästä opimme, että painavat ja isot pressut kannattaa aina naulata kunnolla kiinni, perhe summaa.
MAINOSRemontin aikana ei muutenkaan täysin vältytty epätoivon hetkiltä.
– Erityisesti alkuvaiheessa meinasi välillä usko loppua. Vaikka olemme tehneet paljon erilaisia rakennusprojekteja, niin yllätyksiä voi tulla, kun tekee jotain ensimmäistä ja ainutta kertaa. Esimerkiksi monen metrin korkeudessa työskentely ei ollut ihan helppoa. Haastetta oli myös siinä, kun entisen ulkoseinän laudoitusta leikattiin moottorisahalla, tikkailla seisten tietenkin, perheen äiti kertoo.
Suunnitelmasta valmiiseen lopputulokseen meni aikaa noin seitsemän kuukautta. Uuden lisätilan materiaalit maksoivat noin 20 000 euroa. Asukkaiden mukaan hinta olisi enemmän kuin tuplaantunut, jos veranta olisi toteutettu avaimet käteen -periaatteella.
Muutostöiden jälkeen huoneistoala kasvoi 15 neliötä. Asuminen kodissa onnistui remontin ajan ilman suurempia ongelmia, ja perhe on ollut vasta valmistuneeseen lopputulokseen tyytyväinen.
MAINOS– Tila on täydellinen, jopa parempi kuin olimme toivoneet. Paras kiitos tuli loppukesästä, kun vietimme perhejuhlia ja 40 vierasta mahtui kivasti juhlimaan sisätiloissa. Uudella verannalla viihdyttiin yöhön asti, perhe iloitsee.
Teksti: Anni Lehti, kuvat: toimitus