Siirry pääsisältöön

Puhdista puiden lehdet ja roskat pois kattoikkunoista

Talo
Kattoikkunat kannattaa puhdistaa lehdistä, neulasista ja roskista loppusyksyllä. Näin ikkunat kestävät vuodesta toiseen. Talven mittaan myös lumi pitää ajoittain poistaa ikkunan päältä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023
Kattoikkunat ja niiden peitepellitykset on suunniteltu siten, että sadevesi pääsee esteettä virtaamaan ikkunan sivuitse räystäälle. Jos ikkunaan tai ikkunan ympärille suojapelleihin on kertynyt roskia tai lehtiä, veden virtaus voi estyä.

– Puhtaana pidetyt ikkunat pysyvät käyttökuntoisina pidempään, muistuttaa kattoikkunavalmistaja VELUX.


Näin puhdistat lehdet pois kattoikkunan ympäriltä.

Raittiin sisäilman varmistamiseksi myös ilmansuodattimet kannattaa pestä syksyisin. Ikkunahuollon yhteydessä voi tarvittaessa myös rasvata saranat ja ulkosalla sijaitsevat ikkunoiden ruuvit. Ikkunapielet voi halutessaan pyyhkiä miedolla saippuavedellä.

Runsaslumisina talvina kattoikkunoiden päälle kertyy lumikuormaa. Kattoikkunaan voi myös syntyä lumi- tai jäävalli. Lumi ja jää pitää poistaa kattoikkunoista talven mittaan aika ajoin, jotta sulamisvesi pääsee virtaamaan vapaasti ikkunan ohi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU


Vesi virtaa vapaasi kattoikkunan ohi kun se on puhdistettu roskista.

Sulamisvettä syntyy ikkunoiden kohdalla varsinkin, kun ulkoilman lämpötila kohoaa nopeasti. Jos vesi pääsee nousemaan ikkunakarmin päälle, on olemassa vaara, että vesi pääsee sisään ikkunasta. On siis tärkeää poistaa lumi ja jää ikkunan ympäriltä.

Kattoikkunan kehykseen voidaan asentaa myös lämmityskaapeli helpottamaan talven huoltotöitä. Kaapelin avulla ikkuna pysyy sulana ja sulamisvesi ohjautuu suoraan räystäälle.

Artikkelin lähde Velux lehdistötiedote 5.11.2010.

MAINOS
MAINOS LOPPUU