Maadoittamaton valaisin maadoitettuun valaisinpistorasiaan? Sähkömies opastaa

Sisustus
Voiko maadoittamattoman valaisimen liittää maadoitettuun valaisinpistorasiaan?Jos valaisin on vanhaa ns. nollaluokan maadoittamatonta rakennetta, se pitäisi muuttaa rakenteeltaan maadoitetuksi, jotta se voidaan turvallisesti kytkeä maadoitettuun valaisinpistorasiaan eli käyttää sitä maahan johtavassa ympäristössä. 
MAINOS
MAINOS LOPPUU
4.8.2023

Hei,

Katossa on maadoitettu pistorasia. Nyt pitäisi laittaa riippuvalaisin, mutta siinä on sokeripala, jossa on sininen ja ruskea johto.

Minulla on JO-EL valaisinpistotulppa 250V 6A maadoitettu. Voinko käyttää sitä ilman erillistä maadoitusjohtoa liittämällä vain nuo kaksi johtoa? Vai hankinko sellaisen maadoittamattoman pistokkeen, joka sopii maadoitettuun pistorasiaan?

”Epätietoinen”

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sähkömies vastaa

Tähän kysymykseen ei voida antaa aivan yksiselitteistä vastausta. Jos valaisin on vanhaa ns. nollaluokan maadoittamatonta rakennetta, se pitäisi muuttaa rakenteeltaan maadoitetuksi, jotta se voidaan turvallisesti kytkeä maadoitettuun valaisinpistorasiaan eli käyttää sitä maahan johtavassa ympäristössä.

Jos valaisin olisi ns. kaksoiseristettyä rakennetta, niin silloin se on turvallinen käyttää tuossa paikassa. Tällöin voidaan käyttää esimerkiksi 2-luokan suojaeristettyä pistotulppaa.

Suojaeristetty rakenne on kaksoiseristetty ja tämän tunnus on kaksi sisäkkäin olevaa neliötä.

Koska valaisimen rakenne ei ole tiedossa, suosittelen näyttämään valaisinta sähköasentajalle ja kysymään häneltä neuvoa. Urakointiliikkeiden yhteystietoja löytyy osoitteesta www.löydäsähkömies.fi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jotkut valaisinmuutostöihin erikoistuneet sähköliikkeet tekevät myös mahdollisesti tarvittavia muutostöitä.

Kysymykseen vastasi tekninen asiantuntija Jenna Kauppila, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n Löydä sähkömies -palvelusta