MAINOS

Sähkömies vastaa – Maadoittamaton valaisin maadoitettuun valaisinpistorasiaan

Sisustus

Lukijaa arvelluttaa, voiko maadoittamattoman valaisimen liittää maadoitettuun valaisinpistorasiaan. Löydä sähkömies -palvelun (Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto) ammattilaiset vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Kysy sähkömieheltä suomela.fi/kysy-sahkarilta. Kysymyksiä ja vastauksia julkaistaan Pientalo ja piha -lehdessä sekä nettisivuillamme.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Hei,

Katossa on maadoitettu pistorasia. Nyt pitäisi laittaa riippuvalaisin, mutta siinä on sokeripala, jossa sininen ja ruskea johto.

Minulla on JO-EL valaisinpistotulppa 250V 6A maadoitettu. Voinko käyttää sitä ilman erillistä maadoitusjohtoa liittämällä vain nuo kaksi johtoa? Vai hankinko sellaisen maadoittamattoman pistokkeen, joka sopii maadoitettuun pistorasiaan?

Epätietoinen

Sähkömies vastaa

Tähän kysymykseen ei voida antaa aivan yksiselitteistä vastausta. Jos valaisin on vanhaa ns. nollaluokan maadoittamatonta rakennetta, se pitäisi muuttaa rakenteeltaan maadoitetuksi, jotta se voidaan turvallisesti kytkeä maadoitettuun valaisinpistorasiaan eli käyttää sitä maahan johtavassa ympäristössä. Jos valaisin olisi ns. kaksoiseristettyä rakennetta, niin silloin se on turvallinen käyttää tuossa paikassa. Tällöin voidaan käyttää esim. 2-luokan suojaeristettyä pistotulppaa. Suojaeristetty rakenne on kaksoiseristetty ja tämän tunnus on kaksi sisäkkäin olevaa neliötä. Koska valaisimen rakenne ei ole tiedossa, suosittelen näyttämään valaisinta sähköasentajalle ja kysymään häneltä neuvoa. Urakointiliikkeiden yhteystietoja löytyy osoitteesta www.löydäsähkömies.fi.

Jotkut valaisinmuutostöihin erikoistuneet sähköliikkeet tekevät myös mahdollisesti tarvittavia muutostöitä.

— tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n Löydä sähkömies -palvelusta

Oikeudet omaavien sähköasennusliikkeiden yhteystiedot ovat paikkakuntakohtaisesti haettavissa www.löydäsähkömies.fi palvelusta.

Onko sinulla sähköistä kysyttävää?

Onko sinulla sähköasioihin liittyviä kysymyksiä, joihin haluaisit saada luotettavia vastauksia? Kysy sähkömieheltä osoitteessa www.suomela.fi/kysy-sahkarilta

Kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Kysy sähkäriltä kysy sähkömieheltä löydä sähkömies maadoitettu valaisin STUL Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry sähkömies


Lisää samasta aiheesta