Sisustusideoita – Koti graniitin syleilyssä

Sisustus Talo
Vanha navetta on nykyään ylväs ja kaunis koti. Alkuperäisestä rakennuksesta on sentään jäljellä kivijalka ja unohtumaton tunnelma.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Ainutlaatuinen koti syntyi kivijalan ja valtavien graniittikivilohkareiden ympärille, entisen navetan kohdalle. Rakennuksen sisälle kätkeytyy valtavia huoneita ja oleskelutiloja, joiden puitteet kuljettavat ajatukset Tanskan rannikkoseutujen kyliin; lämmin ja kutsuva, mutta silti tyylikkään moderni sisustus luo kokonaisuuden, johon on helppo ihastua.

↑ Graniittiseinät ja tummat kattoparrut hallitsevat yleisilmettä kodissa, joka oli alkujaan navetta.

Graniittiseinien rouheus yhdistettynä valtaviin tummiin kattoparruihin tuo esille talon vanhan sielun ja historian. Tilojensa ja sijaintinsa puolesta talo on ihanteellinen suuremmallekin perheelle. Nykyisten omistajien kaksi tytärtä ovat saaneet kasvaa kodissa, jossa on runsaasti tilaa seikkailla ja leikkiä sekä sisällä että ulkona. Talon sijainti on muutenkin lasten arjen kannalta mainio, sillä muutaman sadan metrin koulumatka taittuu jalkaisin läheisen kartanon maiden läpi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Pehmeät ja aidot materiaalit luovat hyggemäisen tunnelman.

Kodin neliöihin sisältyy myös yksiö omalla sisäänkäynnillä. Tässä oman keittiön ja kylpyhuoneen asunnossa viihtyvät mukavasti vieraat, vanhempi polvi tai vaikkapa perheen au pair.

Tunnelmallisen ja rakenteellisesti vaikuttavan kokonaisuuden kruunaa vehreä ja rauhallinen ympäristö, jonka keskellä ei voi uskoa olevansa pääkaupunkiseudulla. Harva näillä seuduilla saa juoda aamukahvit omalla parvekkeella hevosia katsellen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Suurien oleskelutilojen rauhassa riittää tilaa rentoutua.

Vain kivijalka jäljellä

Navettarakennus Vantaan Askistossa kuului aikoinaan Nybyn kartanoon, josta se sittemmin irrotettiin omaksi kokonaisuudekseen.

Navetalle haettiin luvat omakotitaloasumiseen vuonna 1979, kun se haluttiin muuttaa kodiksi. Silloinen omistaja teki rakennuksen täysin uusiksi niin, että vain kivijalka jäi entiselleen. Asuntokonversioita, eli kiinteistöjen käyttötarkoituksen muutoksia, on totuttu näkemään Suomessa enimmäkseen kerrostaloissa, joten siinäkin mielessä tämä navetta on kiinnostava poikkeus.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Vaaleat pinnat ja tumma puu vuorottelevat kauniisti toimivassa keittiössä, joka voisi olla yhtä lailla tanskalaisen saaristotilan kyökki.

Nykyinen omistaja kertoo kuulleensa tarinan navetan alkuperäisestä kunnosta: keskellä rakennusta kasvoi puu – niin huonossa kunnossa navetta oli ennen uutta loistoaan.

Vuosikymmenten varrella tämä huikea tila on puhjennut täyteen kukoistukseensa. Nykyään siinä on komeat 360 neliötä tilaa elää ja toteuttaa asumisen unelmia maalaisromanttisessa ympäristössä Vantaan vanhimmalla asuinalueella.

↑ Viherkasvit raikastavat maanläheisten sävyjen värimaailmaa. Graniitti on vahvasti läsnä koko talossa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yllättävän energiatehokas

Talo lämpiää puuhellan ja leivinuunin lisäksi uudella maalämpölaitteistolla.

Isosta koostaan huolimatta rakennus on energiatehokas, koska paksut seinät ja graniittinen kivijalka kätkevät sisäänsä eristeenä toimivaa ilmaa. Taloa ei siis tarvitse lämmittää turhaan, koska eristys ja seinät pitävät lämmön sisällä, ja huoneilmakin pysy laadukkaana. Kesällä kivimuurit taas viilentävät taloa mukavasti.

↑ Jopa sohva mahtuu kylpyhuoneeseen. Ammeessa makoillessa voi rentoutua katsomalla luontoa.

Kun navetta muutetiin asuinkäyttöön 1980-luvun taitteessa, lämmitystrendeihin kuului muun muassa öljylämmitys ja vesikiertoiset patterit. Nykyään niitä kuitenkin pidetään aikamoisena kulueränä etenkin isoissa taloissa.

Kun omistaja 2000-luvun alussa vaihtui, navetan perusparantamista jatkettiin nykypäivään vaatimuksiin soveltuvaksi. Niinpä alakerran remontissa laattalattioiden alle rakennettiin vesikiertoinen lattialämmitys ennen kaikkea parantamaan asuinmukavuutta, mutta tämä ratkaisu oli ihanteellinen myös uuden maalämpölaitteiston kumppaniksi. Maalämpöön siirtymisessä haluttiin kuitenkin säilyttää lämmityksen tehokkuus – tästä syystä tuore maalämpölaitteisto on samaa kokoluokkaa kuin rivitaloyhtiöissä.

↑ Graniittikivijalka sitoo eristeenä toimivaa ilmaa. Pääkaupunkiseudullakin saa nauttia aidosta maalaismaisemasta. Vanha navetta, nykyinen asuintalo hengittää ja voi hyvin vehreillä tiluksillaan.

Pelkästään energia edellä ei kuitenkaan remontissa edetty, vaan suuria ponnistuksia vaati esimerkiksi talon katto.

Katontekijä kertoikin, ettei muista asentaneensa näin paljon kattopinta-alaa mihinkään muuhun omakotitaloon koko uransa aikana.

↑ Vaaleutta ja valoa riittää makuuhuoneessa.

↑ Harmaa harmonia lisää kotiin modernin säväyksen.

Teksti: Matias Lukander, kuvat: Jan Tuomisto