Sonjan palsta – Ihanat kesäkukat

Piha

Toukokuussa alkaa kesäkukkien kausi, ja se päättyy vasta myöhään syksyllä ensimmäisiin pakkasiin. Tälle välille mahtuu kuukausikaupalla kukkaloistoa. Kasveja valitessa kannattaa pitää mielessä kasvupaikka: paahteiselle eteläterassille sopivat eri kasvit kuin puutarhan varjoisampaan siimekseen.

Toukokuussa alkaa kesäkukkien kausi, ja se päättyy vasta myöhään syksyllä ensimmäisiin pakkasiin. Tälle välille mahtuu kuukausikaupalla kukkaloistoa. Kasveja valitessa kannattaa pitää mielessä kasvupaikka: paahteiselle eteläterassille sopivat eri kasvit kuin puutarhan varjoisampaan siimekseen.

Kesäkukiksi sanotaan yksivuotisina kasvatettavia puutarhan koristekasveja. Lajeja ja lajikkeita on lukemattomia, joten jokainen löytää omat suosikkinsa runsaasta valikoimasta. Kesäkukat voi kasvattaa itse siemenestä tai pistokkaasta, mutta myös myymälöiden tarjonta on keväällä erinomainen.

Kukkaloistoa hyvällä hoidolla

Jatkuva kukinta ei ole kasveille luontaista, mutta useat kesäkukat on jalostettu kukkimaan lähes koko kesän ajan. Tämä kukkaloisto tarvitsee tietysti hoitoa, ja täytyykin muistaa oikeanlainen, kukkiville kasveille tarkoitettu lannoitus, riittävä kastelu sekä kuihtuneiden kukkien nyppiminen, jotta kukinta ei lopu. Pienikukkaiset lajit, esimerkiksi miljoonakello ja lobelia eivät vaadi kukkien poistoa.

Kukka kasvupaikan mukaan

Kesäkukka valitaan yleensä värin ja muodon perusteella, mutta sitäkin tärkeämpää on kasvupaikan huomioiminen. Suurin osa kesäkukista viihtyy auringossa tai hajavalossa, mutta myös puolivarjoon löytyy kauniita lajikkeita. Kasvupaikan voi huomioida myös väreissä: varjossa vaaleat sävyt, keltaiset ja valkoiset tuovat valoa, voimakas auringonpaiste taas antaa mahdollisuuden käyttää syvempiä sävyjä. Puolivarjossa-varjossa viihtyvät mm. ahkeraliisa, uudenguineanliisa, lobelia, keijunmekko ja verenpisara. Aurinkoisen paikan kukkijoita ovat erilaiset pelargonit, miljoonakello, leijonankita, hämähäkkikukka, krassi, surfinia ja monet muut. Paahdetta sietää parhaiten vanha tuttu marketta.

Trendit ja värit

Trendit vaikuttavat kesäkukkien muotoihin ja väreihin, mutta vanhat suosikit pitävät pintansa uutuuksien joukossa eikä makuasioista passaa kiistellä. Yksivärisillä tai samansävyisillä kukkavalinnoilla saa hillityn, tyylikkään istutuksen, ja räiskyvämmillä väriyhdistelmillä, esimerkiksi vastaväreillä voi luoda puutarhaan ja parvekkeelle eksoottista hehkua.

Yksivuotisten joukossa on nyt myös paljon näyttävien lehtiensä takia kasvatettavia koristekasveja. Murateista löytyy vihreiden lisäksi kirjavia lajikkeita, bataatit loistavat purppuran ja limen sävyissä, ja hopeaputous ja hopeakäpälä pitkine hopeanharmaine versoineen ovat tyylikkäitä valintoja amppeleihin ja ruukkuihin.

Uudista orvokkien kukinta kesällä

Orvokit ovat aina suosittuja kevään oikuttelevissa säissä, sillä ne sietävät hyvin kylmää. Kesän lämpimät päivät saavat puolestaan varret venymään ja kukinnan taantumaan. Silloin orvokin varret kannattaa leikata rohkeasti noin viiden sentin mittaisiksi, ja 2-3 viikon kuluttua saadaan nauttia uudesta kukkaloistosta.

Vihervinkki – Näin saat kesäkukat viihtymään

  1. Istuta isoon, pohjareijälliseen astiaan ja käytä kesäkukkamultaa. Kesäkukkamulta sisältää keventävää lecamursketta ja kastelukiteitä, jotka varastoivat kasteluvettä.
  2. Lannoita pitkävaikutteisilla, kukkiville kasveille tarkoitetuilla ravinteilla. Liiallinen typpilannoitus kasvattaa lehtiä mutta ei kukita.
  3. Istuta samaan astiaan koriste- ja hyötykasveja. Saat mielenkiintoisia ja moni-ilmeisiä asetelmia, jotka ruokkivat niin silmää kuin kieltä. 

Kosmoskukka

Puutarhasta pöytään – Maistuva mangoldi

Mangoldi eli lehtijuurikas on tavattoman helppo kasvatettava, monikäyttöinen ruokapöydässä ja komea ilmestys syvän vihreine, suurine lehtineen. Se ei vaadi esikasvatusta, vaan siemen kylvetään suoraan kasvupaikalleen touko-kesäkuun vaihteessa. Uusintakylvö myöhemmin kesällä ehtii sekin tuottaa satoa, ja kasvi sietää jopa loppusyksyn pienet pakkaset. Valoisassa kesässä mangoldi saattaa ryhtyä kukkimaan, jolloin kukkavarsi kannattaa katkaista.

Mangoldeja on sekä lehtimangoldia (Beta vulgaris var. cicla) että ruoti-mangoldia (var. flavencens). Ruoti-mangoldin ruodit ovat tanakampia, mutta molempia lajikkeita voi käyttää ruoanvalmistukseen samalla tavalla. Kasvin koko maanpäällinen osa on syötävää, ja satoa korjataan taittamalla lehtiä ruoteineen käyttöön. Mehevät, isot lehdet voidaan nuorina käyttää salaatin tapaan, ja isompina ne sopivat kypsennettyinä nautittaviksi, esimerkiksi vokkiruuissa tai vaikka kääryleinä. Herkulliset lehtiruodit käytetään parsan tavoin, joko keitettynä tai grillattuna. Mangoldi on ravintorikas ja vitamiinipitoinen, ja maku muistuttaa punajuurta, jonka sukulainen se onkin.

Mangoldi

Mangoldi kasvaa yhtä hyvin niin kasvimaalla kuin isossa ruukussa, eikä juuri kärsi taudeista tai tuholaisista. Lajikkeita on paljon, ja monilla on upean väriset punaiset, oranssit tai keltaiset lehtiruodit. Mangoldi sopiikin hyvin myös koristekasviksi, joko sellaisenaan tai komeana taustana kesäkukille.

Vihervinkki 1

Vihervinkki 2

Vihervinkki 3

Teksti: Sonja Lumme, kuvat Arne Nylander


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.