Sonjan palsta – näin kesäkukat viihtyvät

Piha
Toukokuussa alkaa kesäkukkien kausi, ja se päättyy vasta myöhään syksyllä ensimmäisiin pakkasiin. Tälle välille mahtuu kuukausikaupalla kukkaloistoa. Kasveja valitessa kannattaa pitää mielessä kasvupaikka: paahteiselle eteläterassille sopivat eri kesäkukat kuin puutarhan varjoisampaan siimekseen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Kesäkukat ovat yksivuotisia kasvatettavia puutarhan koristekasveja. Lajeja ja lajikkeita on lukemattomia, joten jokainen löytää omat suosikkinsa runsaasta valikoimasta. Kesäkukat voi kasvattaa itse siemenestä tai pistokkaasta, mutta myös myymälöiden tarjonta on keväällä erinomainen.

Kukkaloistoa hyvällä hoidolla

Jatkuva kukinta ei ole kasveille luontaista, mutta useat kesäkukat on jalostettu kukkimaan lähes koko kesän ajan. Tämä kukkaloisto tarvitsee tietysti hoitoa, ja täytyykin muistaa oikeanlainen, kukkiville kasveille tarkoitettu lannoitus, riittävä kastelu sekä kuihtuneiden kukkien nyppiminen, jotta kukinta ei lopu. Pienikukkaiset lajit, esimerkiksi miljoonakello ja lobelia eivät vaadi kukkien poistoa.

Kukka kasvupaikan mukaan

Kesäkukat valitaan yleensä värin ja muodon perusteella, mutta sitäkin tärkeämpää on kasvupaikan huomioiminen. Suurin osa kesäkukista viihtyy auringossa tai hajavalossa, mutta myös puolivarjoon löytyy kauniita lajikkeita. Kasvupaikan voi huomioida myös väreissä: varjossa vaaleat sävyt, keltaiset ja valkoiset tuovat valoa, voimakas auringonpaiste taas antaa mahdollisuuden käyttää syvempiä sävyjä. Puolivarjossa-varjossa viihtyvät mm. ahkeraliisa, uudenguineanliisa, lobelia, keijunmekko ja verenpisara. Aurinkoisen paikan kukkijoita ovat erilaiset pelargonit, miljoonakello, leijonankita, hämähäkkikukka, krassi, surfinia ja monet muut. Paahdetta sietää parhaiten vanha tuttu marketta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Trendit ja värit

Trendit vaikuttavat kesäkukkien muotoihin ja väreihin, mutta vanhat suosikit pitävät pintansa uutuuksien joukossa eikä makuasioista passaa kiistellä. Yksivärisillä tai samansävyisillä kukkavalinnoilla saa hillityn, tyylikkään istutuksen, ja räiskyvämmillä väriyhdistelmillä, esimerkiksi vastaväreillä voi luoda puutarhaan ja parvekkeelle eksoottista hehkua.

Yksivuotisten joukossa on nyt myös paljon näyttävien lehtiensä takia kasvatettavia koristekasveja. Murateista löytyy vihreiden lisäksi kirjavia lajikkeita, bataatit loistavat purppuran ja limen sävyissä, ja hopeaputous ja hopeakäpälä pitkine hopeanharmaine versoineen ovat tyylikkäitä valintoja amppeleihin ja ruukkuihin.

Uudista orvokkien kukinta kesällä

Orvokit ovat aina suosittuja kevään oikuttelevissa säissä, sillä ne sietävät hyvin kylmää. Kesän lämpimät päivät saavat puolestaan varret venymään ja kukinnan taantumaan. Silloin orvokin varret kannattaa leikata rohkeasti noin viiden sentin mittaisiksi, ja 2–3 viikon kuluttua saadaan nauttia uudesta kukkaloistosta.

Vihervinkki: näin saat kesäkukat viihtymään

MAINOS
MAINOS LOPPUU

1. Istuta kesäkukat isoon, pohjareijälliseen astiaan ja käytä kesäkukkamultaa. Kesäkukkamulta sisältää keventävää lecamursketta ja kastelukiteitä, jotka varastoivat kasteluvettä.

2. Lannoita pitkävaikutteisilla, kukkiville kasveille tarkoitetuilla ravinteilla. Liiallinen typpilannoitus kasvattaa lehtiä mutta ei kukita.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Istuta samaan astiaan koriste- ja hyötykasveja. Saat mielenkiintoisia ja moni-ilmeisiä asetelmia, jotka ruokkivat niin silmää kuin kieltä. 

Teksti: Sonja Lumme, kuvat: Arne Nylander