Sonjan palsta – kevään kukkasipulit istutetaan syksyllä

Piha
Kevään kukkaloisto varmistetaan syksyllä istuttamalla kukkasipulit. Valitsemalla lajit oikein saa nauttia kukinnasta pitkään.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
18.10.2016

Tulppaanit, narsissit, helmililjat ja scillat ilahduttavat puutarhassa silloin, kun muita kukkijoita ei vielä näy. Sitkeimmät sipulikukat puskevat läpi hupenevan hangen siellä, missä aurinko pääsee lämmittämään. Sipulikukkia kannattaakin istuttaa runsaasti, sillä niistä saa paljon silmäniloa pienellä vaivalla. Valitsemalla eri aikaan kukkivia lajeja kukinta jatkuu huhtikuulta kesäkuulle.

Istutus sulan maan aikana

Sipulikukat istutetaan syksyllä, syyskuulta lähtien. Tarkkaa istutusaikaa on vaikea antaa, sillä vuodet eivät ole veljiä keskenään, ja Suomi on pitkä maa. Sipulien olisi hyvä saada juurtua, mutta ne eivät saisi lähteä kasvuun syksyllä. Sipuleita voidaan istuttaa koko sulan maan aikana, ja joskus etelässä maa on jäätynyt vasta joulukuussa

pp5_16_teema_sipulikasvit2

Valitse parhaat kukkasipulit

Sipulipusseissa on numerot, jotka ilmaisevat sipulien kokoa senteissä. Isot sipulit kasvattavat isoimmat kukat, joten jos voi valita, kannattaa ottaa suuria sipuleita. Sipuleiden tulee olla napakoita eikä niissä saa olla syviä viiltoja, mutta irtoileva kuori ei haittaa. Jo kasvuun lähteneet sipulit kannattaa jättää kauppaan.

Uskolliset kukkijat ja yhden kevään ilot

Siinä missä isojen, komeiden tulppaanien kukinnasta saa nauttia yhden kevään, lumikellojen hento kauneus ilahduttaa vuosi toisensa jälkeen. Pienempien tulppaanien kukinta ei ole yhtä loistavaa kuin isojen, mutta ne palkitsevat kukkimalla uskollisesti joka kevät. Scillat ja helmililjat leviävät vuosi vuodelta muodostaen isoja sinisiä mattoja, ja nurmikko on jätettävä leikkaamatta, kunnes ne ovat kuihtuneet. Narsissit jaksavat kukkia paremmin, jos ne silloin tällöin nostaa maasta ja jakaa tiukkaan pakkautuneet sipulit.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Istuta oikein

Istuta kukkasipulit kolme kertaa oman korkeutensa syvyyteen. Kukkapenkissä tulppaanit kukkivat ennen perennoja, ja niiden lehdet jäävät sopivasti kuihtumaan uuden kasvuston alle. Pensaiden juurelle kannattaa istuttaa pienempiä sipulikukkia, ne peittävät kauniisti paljaan maan.

Teksti: Sonja Lumme Kuvat: Arne Nylander