Sonjan palsta – Kiipeilevä köynnöspuutarha

Piha
Sonjan palsta – Kiipeilevä köynnöspuutarha
Köynnöksillä korostat kauniisti, suojaat katseilta, luot tiloja, ryhtiä ja uusia ulottuvuuksia puutarhaasi.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
19.4.2016

Monivuotisia köynnöskasveja kannattaa käyttää monipuolisesti. Istuta köynnös pergolan tai aidan rakenteita pehmentämään, vihreäksi seinäksi, muurille kiipeilemään tai romanttiseksi portiksi. Köynnöksillä luot puutarhaan kiinnostavia vihreitä huoneita. Arimmat köynnökset menestyvät parhaiten suojaisella seinustalla, ja avoimella paikalla voit varmistaa talvehtimisen suojaamalla juuriston talveksi.

Valitse kasvupaikan mukaan

Useimmat köynnökset kiertyvät tai tarttuvat itse tukeensa. Villiviini on suosittu, kestävä köynnös, jolla on upea syysväritys. Imukärhivilliviini kiipeilee itsekseen seinällä, säleikkövilliviini tarvitsee tuen. Aluksi hidaskasvuinen piippuköynnös muodostaa aikanaan lehtevän kasvuston ja viihtyy hyvin varjossa. Vaatimaton humala on myös parhaimmillaan varjossa, jossa härmä ja tuholaiset eivät ole vaivaksi.

Hortensia hurmaa

Köynnöshortensia on helppohoitoinen puolivarjon kasvi, joka suorastaan peittyy valkoisiin kukkiin. Se sopii hyvin myös maanpeittokasviksi. Se tarttuu kiipimäjuurillaan seiniin ja rakenteisiin todella lujasti, joten maalipinta kärsii, jos köynnös irrotetaan.

Kukkia ja väriä

Kiinanlaikkuköynnös on kauneimmillaan auringossa, sillä sen lehtien punaiset ja valkoiset laikut ovat runsaimmillaan valossa. Tuoksuköynnöskuusaman kukissa on ihana tuoksu, se sopii hyvin vaikkapa porttia kaunistamaan. Jalokärhöt ovat upeita mutta oikukkaita, ja ne paleltuvat melko herkästi talvella. Pienikukkaiset alppikärhöt ovatkin paljon kestävämpiä kasvatettavia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Välimeren tunnelmaa

Viiniköynnöksissä on lajikkeita, jotka menestyvät avomaalla ja tuottavat satoa ainakin eteläisessä Suomessa. Pergolassa rypäleterttujen alla voi nauttia Välimeren tunnelmista kotipihalla.

Teksti: Sonja Lumme, kuvat: Arne Nylander