MAINOS

Sonjan palsta – tomaatti pitää lämpimästä

Piha

Itse kasvatetut tomaatit ovat uskomattoman makeita ja maukkaita. Omat taimet ehtii kasvattaa siemenestä saakka, kun laittaa siemenet multaan maaliskuussa. Mitäpä jos kokeilisit tänä vuonna!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Siemenestä tomaattinsa kasvattavalla on valinnanvaraa lajikkeissa huikeasti enemmän kuin taimensa valmiina hank­kivalla. Tomaatinsiementen itävyys säilyy vuosikausia, joten voit kylvää useampaa lajiketta muutaman siemenen kutakin ja säästää loput seuraavalle vuodelle.

Lämpö jouduttaa itämistä

Kylvä siemenet joko hajakylvönä vä­hän isompaan astiaan 2–3 cm:n päähän toisistaan tai kaksi siementä ruukkuunsa. Peitä kylvös läpinäkyvällä kannella tai rei’itetyllä kelmulla, ja laita lämpimään
(n. +25 °C) paikkaan itämään. Kouli haja­kylvön taimet omiin ruukkuihinsa, kun niissä on muutamia kasvulehtiä. Suoraan omiin ruukkuihinsa kylvetyistä poistetaan heikompi taimi varhaisessa vaiheessa, jotta vahvemmalle jää tilaa kasvaa.

Valossa kasvavat tanakat taimet

Tomaatti itää parhaiten lämpimässä, mutta taimet viihtyvät viileämmässä, n. +18–20 asteessa. Taimet tarvitsevat paljon valoa, valon puutteessa ja liian lämpimässä kasvavista tulee pitkiä ja honteloita. Kasvata siis hyvin valoisalla ikkunalla tai hanki kasvivalo. Aloita mieto lannoitus, kun taimissa on ensimmäiset oikeat lehdet. Kanankakka, lannoitepuikot tai kastelulannos sopivat hyvin.

Ulos vasta pakkasten jälkeen

Istuta taimi isompaan ruukkuun, kun juuret täyttävät multatilan. Tomaatti istutetaan mahdollisimman syvään, aina ensimmäistä lehtiparia myöten. Taimi kasvattaa nopeasti juuria myös mullan alle jäävään varren osaan ja saa näin laa­ jan juuriston.

Istuta tomaatti kasvihuoneeseen tai suojaiseen paikkaan ulos, kun yöpakkaset ovat ohi. Tue kookkaat lajikkeet hyvin, älä unohda lannoitusta ja kastelua. Loppu­ kesästä saat nauttia elämäsi parhaista tomaateista!

PP0116-Sonja_Vinkki-paperiruukku-kuva3a

Vinkki! Maatuvat taimiruukut sanomalehtipaperista

Sanomalehtiruukuissa kasvatat taimet, jotka voit istuttaa uudestaan ruukkuineen. Ruukkujen tekoon on olemassa puisia muotteja, mutta homma onnistuu myös esim. kapeahkon pullon avulla.

PP0116-Sonja_Vinkki-paperiruukku-1b PP0116-Sonja_Vinkki-paperiruukku-2b

1. Leikkaa sanomalehdestä n. 10 cm levyinen suikale koko aukeaman leveydeltä.

2. Kierrä suikaletta pullon alaosan ympärille niin, että pullon pohjan yli jää paperia n. 3 cm. Taita liepeet pohjan alle ruukun pohjaksi. Irrota valmis ruukku.

3. Täytä potit mullalla, aseta vierekkäin muovilaatikkoon ja kylvä. Kun on tullut aika istuttaa taimet kasvupaikalleen, voit istuttaa ne ruukkuineen päivineen.

Teksti: Sonja Lumme, kuvat: Arne Nylander

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

istuttaa kylvää kylvö taimi tomaatti


Lisää samasta aiheesta