Sonjan palsta – Sisusta puutarha näyttävillä lehdillä

Piha
PP0215_Sonjan-palsta_1
Puutarha saa väriä monisävyisistä ja -muotoisista lehdistä. Ne antavat istutuksille ryhtiä, kukoistavat keväästä syksyyn ja sopivat joka puutarhaan.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

↑ Puutarha saa väriä muualtakin kuin kukista. Värinokkosissa on enemmän tai vähemmän kirjavia lajikkeita, helppohoitoisia ja komealehtisiä kaikki. 

Koko kesän kukkiva puutarha on haasteellinen toive, varsinkin pienemmässä puutarhassa. Viisas puutarhuri suosiikin näyttävälehtisiä koristekasveja. Niiden avulla on helppo luoda ihastuttava illuusio koko ajan kukkivasta puutarhasta.

Kiitolliset kuunliljat

Lehtiensä takia kasvatettavat perennat ovat trendikkäitä ja helppohoitoisia. Toisin kuin monet kukkivat kasvit, useat niistä menestyvät myös puutarhan varjoisimmissa kohdissa. Monivuotisista perennoista suosikkejani ovat varjossa ja puolivarjossa viihtyvät erisävyiset kuunliljat (Hosta). Lajikkeita on pilvin pimein. Kelta- ja valkoraitalehtiset tarvitsevat kukoistaakseen hieman enemmän valoa kuin vihreän- ja sinertävänsävyiset. Lehtien ylle kohoavat violetit tai valkoiset kukat ovat kauniita nekin. Levitessään kuunliljat myös tukahduttavat rikkaruohot tehokkaasti.

Hehkuvat keijunkukat

Keijunkukat (Heuchera) ovat maailmalla hyvin suosittuja. Kukinta-aika on pitkä, ja sirot kukat keinuvat keveänä pitsinä pitkien varsien päässä. Murretun punaisen ja keltaisen, purppuran ja vihreän sävyiset lehdet sopivat hyvin yhteen monien kukkivien kasvien kanssa ja muodostavat näyttäviä ryhmiä sellaisenaankin. Keijunkukka on helppo perenna, se viihtyy kukkapenkissä ja kivikkoryhmässä, auringossa tai puolivarjossa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hopeanhohtoa ja värileikkiä lehdillä

Yksivuotisistakin on paljon kaunislehtisiä vaihtoehtoja. Hopeanharmaat hopeaputous eli hopeavitja ja hopeakäpälä sopivat amppeleihin ja parvekelaatikoihin, samoin kuin limen- ja purppuranväriset koristebataatit. Ihastuttava hopealanka ja tuttu hopealehti sopivat ruukkuihin ja kukkapenkkeihin. Niihin voi yhdistellä kukkivia kasveja, joiden värit pääsevät oikeuksiinsa hillittyjen sävyjen rinnalla. Värinokkosen eli isokirjopeipin eri värivaihtoehdoilla saa joko räiskyvän tai hillityn istutuksen. Myös helppohoitoisissa revonhännissä on upealehtisiä lajikkeita.

Syötävän kaunista

Hyötykasvejakin voi käyttää kukkapenkeissä: esimerkiksi lehtikaalit ja puna-, oranssi- sekä keltaruotiset mangoldit suurine syvänvihreine lehtineen hurmaavat sellaisenaan tai luovat upean taustan kukkiville koristekasveille. Bonuksena niistä voidaan vielä korjata satoa pitkin kesää!

Teksti: Sonja Lumme, kuvat: Arne Nylander

Näyttävä ja värikäs keijunkukka on helppohoitoinen perenna.

MAINOS
MAINOS LOPPUU