Sonjan vihervinkki – siilille talvipesä

Piha
Siilienkin kesä on lopuillaan, ja syksyn tullen ne alkavat etsiä talvipesiä horrostamiseen. Siisteiltä pihoilta ei kuitenkaan aina löydy tarkoitukseen sopivia risukasoja ja suojaisia pesäpaikkoja, ja avoimet vajojen ja talojen alustatkin ovat nykyään kortilla. Auta siis siiliä rakentamalla suojainen talvipesä. Helpot ohjeet löydät tältä sivulta.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
16.9.2016

pp4_16_vihervinkki_siilin-pesa_kuva1_vaaka pp4_16_vihervinkki_siilin-pesa_kuva2

Talvipesä on kuin pohjaton laatikko, jossa on katto. Tässä mitat ovat: seinän leveys 45 cm, korkeus 30 cm ja kulkuaukko 15 x 15 cm. Materiaaliksi sopii vanha tai höyläämätön lauta tai filmivaneri.

Maa pesän alla pitää olla läpäisevää. Pohjalle voi laittaa mullan päälle esim. kuoriketta. Pesä täytetään kokonaan kuivilla lehdillä ja heinällä, siili poistaa liiat. Kulmiin tehdään tuuletusaukot.

Pesän eteen kannattaa tehdä kulkuaukon suulle kiinnitettävä tunneli, joka estää isompia eläimiä pääsemästä sisään. Tämän pesän tunneli on 38 cm pitkä. Pesä asetetaan suo- jaiseen ja kuivaan paikkaan kauas liikenteestä. Uudet materiaalit sivellään multavellillä, jottei siili vierasta hajua. Lumi saa peittää pesän, hangen alla siilin on hyvä horrostaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ajankohtaista juuri nyt – syystoimia

  • Astiataimia voi istuttaa koko syksyn, kun maa on sula.
  • Taimimyymälät myyvät syksyllä perennoja ja pensastaimia edullisesti, voit tehdä löytöjä.
  • Hävitä puutarhasta ja kasvihuoneesta tautiset kasvinosat, mutta jätä perennanvarret penkkiin ”talventörröttäjiksi” lunta keräämään ja linnuille levähdyspaikoiksi.

Teksti: Sonja Lumme, kuvat: Arne Nylander