Sonjan palsta – rakenna hyönteishotelli

Piha
Rakenna hyönteishotelli ja tee pihastasi hyönteisille entistäkin houkuttelevampi. Pölyttäjät ja muut hyötyhyönteiset ovat toivottuja vieraita puutarhassa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
20.4.2020

Hyönteishotelli on oikeastaan hyötyhyönteisten keino­pesälle harhaanjohtava nimi. Hotellihan viittaa lyhyempään vierailuun, mutta tähän majoituslaitokseen hyönteiset asettuvat pitemmäksi ajaksi pesimään ja talvehtimaan.

Hyönteishotelli pölyttäjille ja petohyönteisille

Puutarhurit pitävät pihansa mielellään siisteinä ja haravoituina, ja sellaisina ne ovat tietysti ilo silmälle. Mutta puutarhassa välttämättömät pölyttäjät ja tuholaisia jahtaavat petohyönteiset tarvitsevat talvehtimiseen ja pesäpaikoiksi karikekasoja ja turvallisia koloja, ja juuri niitä pörriäispesä tarjoaa.

Kierrätysmateriaalit kunniaan

Pohjaksi hyönteishotellille sopii vanha pöytälaatikko tai muu puulaatikko, ja toki sen voi rakentaa itsekin. Materiaalit voivat olla käsittelemättömiä tai ekologisin ainein käsiteltyjä. Lokeroita hotelliin voi sommitella mielensä mukaan ja sisustaa ne sitten luonnonmateriaaleilla hyönteisille mieleisiksi.

Villimehiläisille pesäkoloja

Villimehiläiset viihtyvät syvissä koloissa, joiden halkaisija on noin 4–10 mm. Näitä onkaloita voi tehdä esim. poraamalla puupalikkaan reikiä. Järviruokopätkistä tai bambukepeistä saa myös sopivia pesäonkaloita. Villimehiläiset munivat syvään reikään ja muuraavat sitten putken suun umpeen savella ja kivenmuruilla. Toukat varttuvat keinopesän suojissa mehiläisiksi ja ovat seuraavana kesänä valmiina pölytystyöhön.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Hyönteishotelli

Hotelliin tulee myös katto, jotta sisälle ei sada.

Tuhohyönteisten viholliset

Männynkävyt ovat mieluisia piiloja harsokorennoille, pis­tiäisille ja muille petohyönteisille, ja kuivissa kuorenpaloissa talvehtivat leppäpirkot, jotka hävittävät puutarhaa kiusaavia kirvoja. Kun pesä on valmis, laatikon reunoihin voi niitata pienisilmäisen verkon, jotta linnut eivät pääse käsiksi asukkaisiin. Samalla tietysti varmistuu sisustuksen pysyminen hotellissa.

Lämmintä ja kuivaa

Valmis hotelli sijoitetaan lämpimään ja suojaiseen paikkaan n. 1–2 metrin korkeuteen, mielellään kohti aamuaurinkoa tai etelää. Silloin kolot kuivuvat nopeasti sateen jälkeen. Hieno hotelli on myös ilo silmälle, mutta hyönteiset eivät ole turhan nirsoja: myös ruokopätkillä täytetyt, oksaan ripustetut purkit tai poratut puupölkyt kelpaavat niille.

Ei pisteliäitä vieraita

Hyönteishotelli sopii majoituspaikaksi ainoastaa erakkohyönteisille, jotka eivät rakenna yhteistä pesää. Näin ollen niillä ei ole ampiaisten tai tarhattujen mehiläisten tapaan tarvetta puolustaa pesäänsä pistämällä, ja siksi myös perheen pienimmät voivat seurata hyönteisten touhuja huoletta.

Teksti Sonja Lumme, kuvat Arne Nylander

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lue myös: Pölyttäjille pesä – puutarhan kevätleikkaukset, Hyönteiset edistävät puutarhan monimuotoisuutta, Luonnon monimuotoisuus kotipihassa – näin edistät kestävän ympäristön toteutumista ekologisesti, Torju rikkakasvit ja hyönteiset niin kotona kuin puutarhassa, Satumainen puutarhaPuutarhatuotteita netistäPergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaaViherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa?