Sonjan palsta – rakenna hyönteishotelli

Piha

Rakenna hyönteishotelli ja tee pihastasi hyönteisille entistäkin houkuttelevampi. Pölyttäjät ja muut hyötyhyönteiset ovat toivottuja vieraita puutarhassa.

Hyönteishotelli on oikeastaan hyötyhyönteisten keino­pesälle harhaanjohtava nimi. Hotellihan viittaa lyhyempään vierailuun, mutta tähän majoituslaitokseen hyönteiset asettuvat pitemmäksi ajaksi pesimään ja talvehtimaan.

Pölyttäjille ja petohyönteisille

Puutarhurit pitävät pihansa mielellään siisteinä ja haravoituina, ja sellaisina ne ovat tietysti ilo silmälle. Mutta puutarhassa välttämättömät pölyttäjät ja tuholaisia jahtaavat petohyönteiset tarvitsevat talvehtimiseen ja pesäpaikoiksi karikekasoja ja turvallisia koloja, ja juuri niitä pörriäispesä tarjoaa.

Kierrätysmateriaalit kunniaan

Pohjaksi hotellille sopii vanha pöytälaatikko tai muu puulaatikko, ja toki sen voi rakentaa itsekin. Materiaalit voivat olla käsittelemättömiä tai ekologisin ainein käsiteltyjä. Lokeroita hotelliin voi sommitella mielensä mukaan ja sisustaa ne sitten luonnonmateriaaleilla hyönteisille mieleisiksi.

Villimehiläisille pesäkoloja

Villimehiläiset viihtyvät syvissä koloissa, joiden halkaisija on noin 4–10 mm. Näitä onkaloita voi tehdä esim. poraamalla puupalikkaan reikiä. Järviruokopätkistä tai bambukepeistä saa myös sopivia pesäonkaloita. Villimehiläiset munivat syvään reikään ja muuraavat sitten putken suun umpeen savella ja kivenmuruilla. Toukat varttuvat keinopesän suojissa mehiläisiksi ja ovat seuraavana kesänä valmiina pölytystyöhön.

Hotelliin tulee myös katto, jotta sisälle ei sada.

Tuhohyönteisten viholliset

Männynkävyt ovat mieluisia piiloja harsokorennoille, pis­tiäisille ja muille petohyönteisille, ja kuivissa kuorenpaloissa talvehtivat leppäpirkot, jotka hävittävät puutarhaa kiusaavia kirvoja. Kun pesä on valmis, laatikon reunoihin voi niitata pienisilmäisen verkon, jotta linnut eivät pääse käsiksi asukkaisiin. Samalla tietysti varmistuu sisustuksen pysyminen hotellissa.

Lämmintä ja kuivaa

Valmis hotelli sijoitetaan lämpimään ja suojaiseen paikkaan n. 1–2 metrin korkeuteen, mielellään kohti aamuaurinkoa tai etelää. Silloin kolot kuivuvat nopeasti sateen jälkeen. Hieno hotelli on myös ilo silmälle, mutta hyönteiset eivät ole turhan nirsoja: myös ruokopätkillä täytetyt, oksaan ripustetut purkit tai poratut puupölkyt kelpaavat niille.

Ei pisteliäitä vieraita

Hyönteishotelliin majoittuvat ainoastaan erakkohyönteiset, jotka eivät rakenna yhteistä pesää. Näin ollen niillä ei ole ampiaisten tai tarhattujen mehiläisten tapaan tarvetta puolustaa pesäänsä pistämällä, ja siksi myös perheen pienimmät voivat seurata hyönteisten touhuja huoletta.

Teksti Sonja Lumme, kuvat Arne Nylander


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

hyönteinen hyönteiset hyönteishotelli piha puutarha pölyttäjä Sonjan palsta

Lisää samasta aiheesta

Aiheeseen liittyviä tuotteita

Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: