Näin suojaat kodin ja mökin kesälomalla – lue vinkkilista!

Talo
Poliisin tietoon tulee asuntomurtoja vuosittain noin 6 500 kappaletta. Kesälomien jälkeen murrot vapaa-ajan asuntoihin yleistyvät. Sosiaalinen media on murtovarkaiden uusin vinkkilähde. Lue lista keinoista murtovarkauksien ennaltaehkäisyyn!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.4.2023

Muista nämä suunnitellessasi kesälomaa

  • Huolehdi postit pois laatikosta ja eteisen lattialta loman aikana
  • Pidä piha siistinä ja nurmikko leikattuna
  • Kytke vedet pois pääkytkimestä omakotitalossa
  • Tarkista sähkölaitteet ja irrota johdot seinästä varmuuden vuoksi
  • Muista, että myös varkaat voivat seurata sosiaalista mediaa – päivitä kuvat vasta matkan jälkeen
  • Sovi naapurien kanssa, miten toimitaan, jos havaitaan epäilyttäviä henkilöitä

Parasta ennaltaehkäisyä on pitää asunto asutun näköisenä


Sosiaalinen media murtovarkaiden uusin vinkkilähde.

Poliisin tietoon tulee asuntomurtoja vuosittain noin 6 500 kappaletta. Asuntomurrot lisääntyvät kesäkuukausina, kun ihmiset ovat poissa kodeistaan kesämökeillä ja lomamatkoilla. Murtoja tehdään pitkälti samassa suhteessa kuin suomalaiset asuvat kerrostaloihin, omakoti- ja rivitaloihin. Kesälomien jälkeen murrot vapaa-ajan asuntoihin yleistyvät. Finanssialan keskusliiton tietojen mukaan kotivakuutuksista maksettiin murtokorvauksia 19,3 miljoonaa euroa vuonna 2011.

Murtovarkaita kiinnostaa kaikki nopeasti rahaksi muutettava tavara, kuten elektroniikka, korut, työkalut ja polkupyörät.

Sosiaalinen media murtovarkaiden uusin vinkkilähde

Murtovarkaan suurin ongelma on kiinnijäämisen riski, joten parasta ennaltaehkäisyä on pitää asunto asutun näköisenä ja harkita selkeästi merkittyä elektronista murtosuojausta. Hyvät suhteet naapureihin auttavat lomilla huolehtimaan talon pitämisestä asutun näköisenä. Yhdessä on helpompi huolehtia postilaatikon säännöllisestä tyhjentämisestä, ruohon leikkaamisesta ja pihakasvien kastelusta. Tuttujen naapurien pihalta voi myös käydä kysymässä, millä asialla tuntemattomat henkilöt liikkuvat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kansainvälisesti yleistyneen trendin mukaan murtovarkaat saattavat hakea Facebookista ja muualta sosiaalisesta mediasta vinkkejä sopivista tyhjillään olevista kohteista. Kannattaa miettiä, kuinka paljon haluaa hehkuttaa lomaa ja pitkiä poissaoloja kotoa. On hyvä huolehtia Facebookin yksityisyysasetuksista ja miettiä, mitä tietoa haluaa jakaa tuntemattomille.

Varkaiden työtä vaikeuttavat myös kunnollinen lukitus ja murtohälyttimet

Elektroninen murtosuoja toimii ennaltaehkäisevästi, sillä se merkitään näkyvästi asunnon ulkopuolelle. Lisäksi murtotilanteessa laite antaa hälytyksen palvelukeskukseen, josta päivystäjä ohjaa paikalle tarvittavan avun.

Kehittyneimpiin murtohälytyslaitteisiin on mahdollista yhdistää myös muita toimintoja, kuten esimerkiksi yhdistää murtohälytyksiin varoitukset kosteudesta ja savusta. Laite varoittaa myös piilevistä vesivahingoista, jotka keräävät kosteutta hiljalleen.

Kodin turvajärjestelmien myynti lisääntyy merkittävästi kesäkauden alussa. Ihmiset ovat aktiivisimmillaan juuri ennen lomakautta, kun nämä asiat muistuvat mieleen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU