MAINOS

Lämpöpumppu on fiksu investointi – poimi parhaat vinkit lämpöpumpun valintaan

Lämmitys

Lämpöpumppujen suosio on viime vuosina kasvanut suuresti, eikä suotta. Lämpöpumppu on ekologinen tulevaisuuden lämmitysmuoto, ja lämpöpumpulla saat pienennettyä tuntuvasti sekä lämmityslaskuasi että hiilijalanjälkeäsi. Nykyiset pumput ovat helppokäyttöisiä, ja niihin on usein tarjolla etäohjausmahdollisuus.

Jaa sosiaalisessa mediassa
Kaupallinen yhteistyö: Bosch lämpöpumput

Lämpöpumppu hyödyntää uusiutuvia energiamuotoja, kuten esimerkiksi maalämpöä tai ilmasta saatavaa energiaa. Eri tyyppiset maalämpöpumput ottavat energiansa eri lähteistä, mutta perusperiaate on sama: kerätty energia siirretään lämmityskäyttöön.

Investointina lämpöpumppu on kannattava, ja ratkaisevaa on takaisinmaksuaika. Investoinnin maksettua itsensä takaisin nautit edullisista lämmityskustannuksista vielä pitkään, sillä nykyisten pumppujen elinkaaret ovat pitkiä. Ratkaisevaa kestävän ja pitkäikäisen lämmitysratkaisun saamiseksi on ammattitaitoinen asennus tehtaan määrittelemillä asennustavoilla. Varmista siis aina asennusliikkeen ammattitaito ja oikeiden asennustapojen osaaminen!

Nurmikolla vihreä leikkitalo

Näin paljon lämpöpumppu säästää

Alla olevista laskelmista näkyy, kuinka suuren säästön lämpöpumppuun siirtymällä voi saada esimerkkikohteessa. Lopullisiin säästöihin vaikuttavat monet asiat, kuten vanhan öljykattilan hyötysuhde, öljyn ja sähkön hinnat sekä lämpimän käyttöveden tarve.

Kohde: yksikerroksinen omakotitalo Joensuussa, joka on lämmennyt öljyllä

  • rakennusvuosi 1970
  • pinta-ala 160 m²
  • öljynkulutus 1,2 m³
  • nykyinen lämmityskustannus 1 428 euroa vuodessa

Vaihtoehto 1: Bosch inverter-maalämpöpumppu Compress 7001i LWM 2-8kW

  • uusi lämmityskulu maalämpöpumpulla 469 euroa
  • energiaa lämpöpumppu tarvitsee 3 610 kWh
  • ilmaisenergian tuotto 6 540 kwh

Vaihtoehto 2: Bosch monoblock ilma-vesilämpöpumppu Compress 7000i AW 5kW

  • uusi lämmityskulu maalämpöpumpulla 523 euroa
  • energiaa lämpöpumppu tarvitsee 3 790 kWh ja lisälämpöä sähkövastuksesta 230 kWh
  • ilmaisenergian tuotto 6 130 kwh

Vinkkejä parhaan lämpöpumpun valintaan antavat videolla lämmityksen asiantuntijat. Lisää videoita löydät Bosch Lämpötekniikan YouTube-tililtä.

Kotiin tulee lämpöpumppu – tukea saatavilla

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys on korotettu vuosina 2022–2027 öljylämmöstä luopujille. Vaihtaessasi ekologisempaan energiamuotoon saat työn arvosta 60 prosenttia korvausta, ja maksimissaan korvauksen määrä on 3 500 euroa.

Verohelpotusta lämmitysremontista saa siis esimerkiksi silloin, kun vaihdetaan öljylämmöstä lämpöpumppuun. Tietenkin kaikkiin lämmitysremontteihin on saatavilla tavallista kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys annetaan työn osuudesta, joten kaikkein eniten kotitalousvähennystä on saatavilla uuden maalämmön hankintaan.

ARA:n energia-avustus

Sekä yksityishenkilöille että taloyhtiöille myönnettävässä ARA:n energia-avustuksessa rakennuksen energiatehokkuutta parantamalla on mahdollista saada jopa 6 000 euroa tukea. Tuki perustuu rakennuksen E-luvun parantamiseen ja vaatii energiaselvitysten laatimista. ARA:n energia-avustus on erityisen hyvä vaihtoehto taloyhtiöille! Tukea myönnetään vielä vuonna 2022.

Tuki öljylämmityksestä luopumiseksi

Viime vuosina erittäin suosituksi noussutta tukea öljylämmityksestä luopumiseksi on tarjolla 2022 loppuun asti. Tukea myönnetään  4 000 euroa niille pientaloille, jotka siirtyvät öljylämmityksestä ekologisempiin energiamuotoihin. Tuki on ollut niin suosittu, että sille on jo myönnetty lisäbudjetteja, joten kannattaa tarkistaa ennen tuen hakua onko sitä vielä saatavilla.

↑ Uusimmat maalämpöpumput ovat energiatehokkaita ja helppokäyttöisiä. Boschin uusi maalämpöpumppu sopii niin uudis- kuin saneerauskohteeseen. Markkinoiden paras hyötysuhde, moderni kosketusnäyttö ja tyylikäs lasipinta yhdistyvät markkinoiden parhaaseen takuuseen. Tutustu tulevaisuuden maalämpöön Boschin nettisivulla!

Maalämmöllä lämmität kaiken kokoiset kodit ja kiinteistöt

Maalämpöpumppu ottaa hyödyntää ehtymätöntä uusiutuvaa energiavarastoa ja hyödyntää maalämmön talon lämmityskäyttöön sekä käyttöveden lämmitykseen. Lämpö kerätään esimerkiksi lämpökaivosta. Investointina maalämpöjärjestelmä on lämpöpumpuista suurin, mutta maalämpöpumpulla lämmität edullisemmin kuin muilla lämpöpumpuilla.

Oikein mitoitettuna ja asennettuna maalämpöjärjestelmä on erittäin pitkäikäinen ja toimintavarma lämmitysjärjestelmä. Maalämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilaa asettamasi tason mukaan, ja näin kotisi lämpötila on aina sopiva sekä lämmintä käyttövettä saadaan riittävästi. Lataa avuksi maalämmön hankintaan kaiken maalämpöjärjestelmän hankinnasta kertova maalämpöpumpun ostajan opas!

Saatavilla on inverter- ja on/off-kompressorillisia malleja. Inverter-maalämpö tulee hankintavaiheessa hieman kalliimmaksi kuin on/off-maalämpö, mutta lämmityskulut ovat monesti edullisemmat: inverter-pumput käyvät jatkuvasti säätäen tehoaan tarpeen mukaan. On/off-maalämpöpumppu käy aina täydellä teholla, joten käyntijaksot ovat lyhyempiä. Boschin valikoimassa on molempia malleja, ja sertifioitu Lämpömestari auttaa oikean laitteen kanssa.

↑ Boschin ilma-vesilämpöpumppuvalikoimassa on tehokas ja pitkäikäinen Compress 7000i AW, joka on suunniteltu muuttuviin sääoloihin sekä tyylikäs asennettaessa. Tutustu ilma-vesilämpöpumppuihin Boschin sivulla.

Ilma-vesilämpöpumppu kotisi lämmittäjäksi

Ilma-vesilämpöpumppu ottaa lämmitysenergiaa ilmasta. Se sopii niin kodin kuin käyttövedenkin lämmittäjäksi. Ilma-vesilämpöpumppu ei tarvitse erillistä porakaivoa ja se on investointina maalämpöä hieman pienempi. Ilma-vesilämpöpumpulla saatavat säästöt ovat kuitenkin säästä riippuvaisia: mitä lauhempi sää on sitä parempi hyötysuhde saadaan ja toisin kuin maalämmössä, ulkolämpötila vaikuttaa lämmityskustannuksiin suuresti.

Ilma-vesilämpöpumpun valinnassa on tärkeä keskittyä laadukkaaseen tuotteeseen, joka on suunniteltu pohjoisen vaativiin olosuhteisiin. Ilma-vesilämpöpumppu ei vaadi keruupiiriä, vaan ottaa ilman lämmön ulkoyksikkönsä avulla. Ulkoyksikkö on ulkona sääolosuhteiden armoilla, joten pitkäikäisen lämmitysjärjestelmän valinnassa kannattaa ottaa huomioon pohjoisen oloihin suunniteltu ulkoyksikkö. Avuksi ilma-vesilämpöpumpun hankintaan lataa ilma-vesilämpöpumpun ostajan opas!

Ilma-vesilämpöpumppuja on saatavilla monoblock- sekä split-mallisina. Niissä erona on, että monoblockissa ulos kiertää lämmitysvesi ja splitissä vain kylmäaine. Yleisesti ottaen monoblock on hieman parempi hyötysuhteeltaan. Boschin valikoimassa monoblock-malli on lisäksi erityisen kestävä perinteistä ilma-vesilämpöpumppua paremmin suojaavan runkorakenteensa ansiosta. Tosin jos asuinalueella on pitkiä sähkökatkoja, kannattaa valita split-malli jäätymisriskin vuoksi. Ammattimainen asennusliike osaa auttaa parhaiten kohteeseen sopivan ilma-vesilämpöpumpun valinnassa!

↑ Ilmalämpö sopii suurimpaan osaan asunnoista ja on erittäin helppo keino myös viilentää asunto kuumalla säällä. 

Ilmalämpöpumppu soveltuu kaikille

Ilmalämpöpumppu on suosituin lämpöpumppu, ja usein se valitaan viilennystoimintonsa, helpon asennuksensa ja edullisuutensa vuoksi. Se ei ole kuitenkaan kodin pääasiallinen lämmittäjä, vaan se otetaan varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalle. Ilmalämpöpumpulla voidaan säästöä saada lämmitykseen ja viilennykseen kohteen mukaan jopa 40 prosenttia.

Ilmalämpöpumppu puhdistaa sisäilmaa ja parantaa asumismukavuutta. Sen valinnassa kannattaa ensin miettiä, haluaako ilmalämpöpumpun viilennys- vai lämmityskäyttöön, ja valita varsinkin siihen käyttöön suunniteltu ilmalämpöpumppu. Myös sisäyksikön paikan valinnassa kannattaa luottaa luotettavan asentajan ammattitaitoon, jotta pumpusta saadaan mahdollisimman hyvä hyöty. Lisää tietoa ilmalämpöpumpun valinnasta saat ilmalämpöpumpun ostajan oppaasta!

Ilmalämpöpumpuissa kannattaa varsinkin vapaa-ajan asuntoihin, omakotitaloihin ja halleihin valita malli, joka on suunniteltu sekä lämmittämään että viilentämään. Lämmitysominaisuus tehostaa päälämmitysjärjestelmän toimintaa, kun lämpö jaetaan ilmaan. Viilennystarpeisiinkin kannattaa valita laadukas lämpöpumppu, jotta huoltokustannukset pysyvät minimissä ja ilmalämpöpumpulla on mahdollisimman pitkä elinkaari. Pitkä ja kattava takuu kannattaa myös muistaa – esimerkiksi Boschin sertifioiduilta jälleenmyyjiltä Lämpömestareilta ilmalämpöpumpulle saa huippupitkän kuuden vuoden takuun.

Näin lämpöpumput toimivat – katso video

Lue myös: Ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu – kumpi sopii sinun taloosi

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

bosch ilma-vesilämpöpumppu ilmalämpö ilmalämpöpumppu lämmitys lämpöpumppu lämpöpumput maalämpö

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.bosch-climate.fi/

Modernia tekniikkaa ja laadukasta osaamista jo vuodesta 1886

Etelä-Saksasta kotoisin oleva Robert Bosch perusti Bosch-yhtiön vuonna 1886. Yhtiö toimi ensin hienomekaniikan ja sähkötekniikan korjaamona.

Robert Bosch otti ensimmäisten joukossa käyttöön kahdeksantuntisen työpäivän ja viiden päivän työviikot.

Hänet tunnettiin myös innokkaana hyväntekijänä. Bosch osallistui eläessään sairaaloiden, koulujen ja yliopistojen rahoittamiseen. Vuonna 1936 hän perusti Robert Bosch -sairaalan, joka toimii edelleen. Robert Bosch -säätiö vaalii perustajansa perintöä ja panostaa edelleen vahvasti yhteiskuntavastuuseen. 

Maailmanlaajuinen Bosch

Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n ja sen noin 360 tytäryhtiötä noin 50 maassa. Myynti- ja palveluyhteistyökumppanit mukaan lukien Bosch on edustettuna noin 150 maassa. Maailmanlaajuinen kehitys-, tuotanto- ja myyntiverkosto on Boschin tulevan kasvun perusta.

Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Sen ansiosta yhtiön on mahdollista suunnitella tulevaisuuttaan pitkäjänteisesti ja sijoittaa tulevaisuutensa kannalta välttämättömiin investointeihin.

92 prosenttia Robert Bosch GmbH:n pääomasta omistaa yleishyödyllinen säätiö, Robert Bosch Stiftung. Teollisesta toiminnasta vastaa äänivaltaa käyttävä Robert Bosch Industrietreuhand KG. Muut osakkeet ovat Boschin perheen ja Robert Bosch GmbH:n omistuksessa.

Lue lisää: Bosch lämpöpumput