Suuntaporauksella putket ja kaapelit maahan pihaa kaivamatta

Talo
Suuntaporauksessa ei rikota pihan tai puutarhan pintamaata. Näin vältytään isoilta ja kalliilta jälkitöiltä. Tutustu menetelmään!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023

Suuntaporauksessa porataan ensin halkaisijaltaan pieni pilottireikä suunniteltuun linjaan. Laite ohjautuu suuntalavan avulla. Mitta-anturi lähettää poraajalle tarpeelliset jolloin ne voidaan kiertää.

Porauslaite sijaitsee maanpinnalla, jolloin ohjattua pilottireikää porataan paineistetulla nesteellä. Sitten reikää suurennetaan halkaisijaltaan sopivaksi.


Suuntaporauksessa käytetään vesibentoniittiseosta eli hienoa savea, joka kuljettaa porausjätettä. Savi on ainut ulkoinen jäänne porauksesta, ja senkin vievät sateet mennessään.

Suuntaporauksella voidaan porata reitit 50-600-millisille putkille, ja työ käy nopeasti. Kun reikä on porattu, asennettava putki vedetään tehtyyn tunneliin asentamalla pora-lähetinkärjen tilalle pyörivä avennusterä ja liittämällä avennusterän perään asennettava putki.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jääkö avokaivuu historiaan?


Several Oy:n markkinointijohtaja Christofer Wegelius kertoo, että joissain Euroopan maissa avokaivuu on kokonaan kielletty. Suomessa Several on myynyt parikymmentä konetta urakoitsijoille.

Suuntaporaus on Suomessa vielä suhteellisen uutta. Euroopassa menetelmää on käytetty kauemmin. Avokaivuu on poistumassa vähitellen, koska EU-direktiivit niin vaativat, Several Oy:n toimitusjohtaja Patrik Wegelius kertoo.

Suuntaporaus sopii kotipihoihin, mutta myös paikkoihin joissa ei voi kaivaa kuten joen alitukset, pientalojen altaviemiset ja tiheästi kasvavien metsien alitukset. Koska suuntaporauksessa pintamaata ei rikota, vältytään isoilta ja kalliilta jälkitöiltä.

Tutustu suuntaporauskohteeseen Porvoossa >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suomen markkinajohtaja suuntaporauskoneiden myynnissä on helsinkiläinen Several Oy. Se myy amerikkalaisen Vermeerin suuntaporakoneita.