Syksy on hyvää istutusaikaa

Piha

Syksy on hyvää istutusaikaa, koska syksyllä ilmankosteus on suuri eikä helle enää rasita kasveja. Syksyllä myös sataa luontaisesti enemmän kuin kesällä. Näin istutuksia tarvitsee kastella vähemmän kuin kuivaan aikaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Kärhöjen, jaloruusujen, atsaleojen ja muiden talvenarkojen kasvien istutus siirretään mielellään kevääseen, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen maan jäätymistä.

Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita kasvi istutuspaikan mukaan. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.

Vanha kasvualusta kalkitaan ja lannoitetaan ja paikalta hävitetään rikkakasvit. Jos rikkakasveja on paljon, kannattaa vanha maa-aines kuoria pois jatuoda tilalle uutta multaa. Istutusalue muokataan koko syvyydeltään ja muotoillaan ympäröivää maata korkeammaksi, koska kasvualusta tiivistyy sateiden ja talven vaikutuksesta jonkin verran. Lämpöä vaativat tai talvimärkyydestä kärsivät lajit istutetaan aina kohopenkkiin.

Oikea istutussyvyys

Useimmat astiataimet istutetaan liki entiseen syvyyteen niin, että paakun yläreuna peittyy mullan alle. Poikkeuksen muodostavat vartetut pensas- ja ryhmäruusut sekä isokukkaiset jalokärhöt, jotka istutetaan aina selvästi syvemmälle. Ruusuilla vartekohta, josta oksat haaroittuvat, tulee jopa 20–30 cm maanpinnan alapuolelle.

Kaikki puut istutetaan niin, että juurenniska eli tyven levein kohta jää maanpinnan yläpuolelle. Muutamat perennat, kuten pioni ja kääpiökurjenmiekka, ovat tarkkoja istutussyvyydestä eikä niitä saa haudata liian syvälle, jottei kukinta kärsi.

pienet puut
60–80 cm
suuret puut 80–100 cm
Kasvualustan paksuus
kivikkokasvit 10–20 cm
keskikokoiset perennat 30–40 cm
suurikokoiset perennat 50 cm
ryhmäruusut 40–60 cm
pensaat 50 cm
köynnökset 40–60 cm

Kastele riittävästi

Paljasjuuriset taimet liotetaan ämpärissä ja astia- sekä paakkutaimet kastellaan hyvin ennen istutusta. Kasvi ei saa olla nuutunut istutushetkellä. Tarvittaessa taimia varjostetaan ennen istutusta.

Istutuksen jälkeen jokaiselle taimelle annetaan riittävästi vettä, köynnöksille 10 litraa, pensaille 20 litraa ja puille 30–40 litraa. Kastelua jatketaan istutuksen jälkeen kerran viikossa.

Lannoitus istutuksen yhteydessä

Istutuksen yhteydessä annetaan istutuslannoitus hidasliukoisilla luomulannoitteilla. Syysistutuksiin soveltuu Syyspanos, jossa ei ole lainkaan kasvin talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä. Syyspanoksessa lannoite on pakattu selluloosapikariin ja siksi annostelu on helppoa ja siistiä.

  1. Laita Panos istutuksen yhteydessä istutuskuoppaan, vähintään 5 cm syvyyteen.
  2. Riko Panoksen päälliosan suojapaperi.
  3. Kastele lannoite, vähintään 0,5 l vettä/Panos.
  4. Lopuksi peitä Panos mullalla.

Lähde: Biolan

www.biolan.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.