MAINOS | Geobear Finland

Talon painuminen on mahdollista korjata

Talo
Talon painuminen on yleinen mutta varsin ikävä ongelma. Vaikka talo painuu yleensä hitaasti, heikentää se asumismukavuutta ja kiinteistön arvoa. Talon painumiseen kannattaakin reagoida hyvissä ajoin, jotta painumisen aiheuttamat vahingot ja korjauskustannukset saataisiin minimoitua.
1.6.2023

Talon painuminen on yleinen ongelma koko Suomessa, ja painaumaongelmat voivat koskettaa sekä uusia että vanhoja rakennuksia. Huonolle maaperälle rakentaminen, huonolaatuinen rakentaminen, kaupungistuminen ja ilmastonmuutos ovat viime vuosina lisänneet merkittävästi erilaisiin painumaongelmiin liittyvien korjausten kysyntää.

Kun talo painuu, arki hankaloituu. Painuneessa rakennuksessa oleskelu ja työskentely voi olla epämukavaa tai jopa vaarallista. Ovet ja ikkunat saattavat jäädä jumiin, lattioihin voi muodostua epämiellyttäviä kynnyksiä, eivätkä putket ja viemärit toimi enää entiseen tapaan.

Painumisen nurjat puolet tulevat esiin viimeistään silloin, kun rakennuksen haluaisi myydä eteenpäin, sillä korjaamaton painumaongelma voi pahimmillaan jopa romahduttaa rakennuksen arvon.

Powerpile_4

Talo voi painua monesta eri syystä

Rakennukset voivat vajota ja perustukset pettää monesta eri syystä, mutta yleensä rakennus alkaa painua silloin, kun maaperän olosuhteet muuttuvat. Erityisesti savipohjaiselle maaperälle perustetut rakennukset ovat alttiita painumaan, koska savimaa kutistuu ja turpoaa maan kosteuspitoisuuden muuttuessa.

Myös perustusten lähellä oleva kasvillisuus tai suuri puu voi aiheuttaa painumaongelmia, koska juuret imevät maaperästä kosteutta aiheuttaen sen kutistumisen. Riski on suurimmillaan pitkän kuivan jakson jälkeen, jolloin janoiset kasvit työntävät juuriaan rakennusten perustusten alle etsiessään vettä.

Ongelmia voi aiheuttaa myös vaurioituneista viemäreistä vuotava vesi, joka pehmentää perustusten alla olevaa maaperää tai huuhtoo sen jopa kokonaan pois. Kun maaperä ei enää kanna entiseen tapaan, rakennus alkaa liikkua ja painua.

Talon painumisen syitä

 • maaperän olosuhteiden muutos (savimaa, täyttömaa)
 • vuotavat vesijohdot ja viemärit
 • puutteelliset perustustyöt
 • läheiset rakennustyömaat tai raskas liikenne
 • kelluvaksi jätetty lattia.

Lue lisää täältä >

Crack_PP_pohjakantava_FINAL_kesä

Mistä rakenteen painumisen tunnistaa?

Painuma voi oireilla kohteesta riippuen eri tavoin. Kun koko rakennus painuu tasaisesti, ongelmia ei yleensä synny. Jos yksi nurkka lähtee painumaan toista nurkkaa nopeammin, rakenteisiin ja seiniin syntyy jännitteitä ja halkeamia. Painumisen seurauksena myös ovet ja ikkunat saattavat mennä jumiin ja lattiat muuttua vinoiksi. Painavat kivitalot ovat yleensä melko herkkiä painumaeroille, kun taas puutalot kestävät rasitusta paremmin.

Jos epäilet, että rakennuksesi on lähtenyt painumaan, tarkkaile erityisesti näitä merkkejä:  

 • Näkyvät halkeamat sokkelissa, seinillä ja lattiassa.
 • Epätasaiset tai kallellaan olevat lattiat. 
 • Odottamattomat rakenteelliset vauriot.
 • Ovet ja ikkunat eivät avaudu tai sulkeudu kunnolla.
 • Ovien tai ikkunoiden ja kehyksen välillä on näkyviä rakoja.
 • Rakenne näyttää siirtyneen yhteen suuntaan odotettua enemmän.
 • Pesualtaassa tai kylpyammeessa vesi valuu väärään suuntaan.
 • Vesivahingot voivat johtua rakenteen liikkumisesta.
 • Viemärit vetävät huonosti tai ei ollenkaan.
 • Savupiipussa on merkkejä halkeamisesta tai kallistumisesta.

Painunut lattia ennen ja korjauksen jälkeen. Painuneen lattian tunnistaa listojen ja lattian väliin ilmestyvästä raosta. Vinouden voi havaita myös laittamalla esim. laakerin lattialle, ja jos se lähtee vierimään, lattiat ovat vinossa.

Powerpile_1

Häiriötön ratkaisu rakennusten painumaongelmiin

Geobear hyödyntää korjausratkaisuissaan ainutlaatuista geopolymeeriteknologiaa, jonka avulla rakennusten, teiden ja muiden rakenteiden painuminen saadaan pysäytettyä nopeasti ja kustannustehokkaasti. Jokainen korjaus suunnitellaan niin, että valitut korjausratkaisut sopivat juuri kyseisen työmaan olosuhteisiin.

Geopolymeeriteknologiaa voidaan hyödyntää lähes kaikissa kohteissa talotyypistä riippumatta. Geopolymeeriteknologian avulla voidaan ratkaista myös pihasaunojen, varastojen, autotallien ja muiden hieman arvokkaampien ulkorakennusten painumaongelmat.

Geopolymeeriteknologia on hyvin edistyksellinen innovaatio. Perinteiset paalutus- ja tuentaratkaisut vaativat usein raskaiden koneiden käyttöä ja kaivauksia. Monet paalutusmenetelmät, kuten porapaalutus ja lyöntipaalutus, aiheuttavat myös paljon sotkua ja melua.

Geobearin menetelmillä painuma voidaan korjata ahtaissakin tiloissa ilman kaivauksia, tärinää tai muita häiriöitä. Tämän ansionsa korjauksen kokonaiskustannukset jäävät usein merkittävästi pienemmiksi kuin muilla korjausmenetelmillä. 

Lue korjausprosessista lisää täältä >

Nopea korjaus minimoi painumisen aiheuttamat vahingot 

Rakennuksen epätasainen painuminen aiheuttaa monenlaisia ongelmia ja lisäkustannuksia. Rakennukseen tai rakenteeseen ilmestyneisiin painumiin kannattaakin reagoida hyvissä ajoin, sillä jos painumista ei pysäytä, voi se johtaa putkistojen ja sähköjohtojen vaurioihin, rakennuksen tai rakenteen arvonmenetykseen merkittäviin esteettisiin ja toiminnallisiin haittoihin. Pahimmillaan talon painuminen voi johtaa jopa rakennuksen tai rakenteen romahtamiseen.

Mitä pahemmaksi painumaongelman päästää, sitä kalliimpaa ja hankalampaa on painuman korjaaminen. Hyvissä ajoin aloitettu korjaus minimoi painumisen aiheuttamat vahingot ja korjauksen kokonaiskustannukset. Korjaus tuo mukanaan myös monia muita etuja, kuten rakennuksen tai rakenteen käyttöiän pitenemisen, arvon säilymisen ja turvallisuuden lisääntymisen. Lisäksi arki helpottuu, koska ovet, ikkunat ja viemäriputket toimivat jälleen moitteettomasti.

modern_room_slab_sand_final_man_2012_b

Haluatko tarjouksen tai hinta-arvion painuman korjaamisesta?

Geobearin asiantuntijat osaavat antaa karkean arvion kustannuksista usein jo puhelimessa, mutta tarkka hinta selviää vasta kohdekartoituksen avulla. Paikan päällä tehtävässä kohdekartoituksessa selvitetään mm. painumisen aiheuttaman kallistuksen suuruus, maaperän olosuhteet ja painumisen syy.

Moni painuneen rakennuksen kanssa painiskeleva saattaa arkailla korjaustöihin ryhtymistä, koska pelkää korjauksen olevan kallis ja hidas projekti. Geobear on pyrkinyt vastaamaan tähän ongelmaan kehittämällä innovatiivisia, kustannustehokkaita ja häiriöttömiä vaihtoehtoja perinteisille korjaus- ja paalutusmenetelmille.

Ota yhteyttä www-lomakkeen kautta tai soittamalla Geobearin asiakaspalveluun 0400 400 800.