Täydellinen kakkoskoti sopii etätyöpaikaksi

Mökki Sisustus
Päivi Siggberg muutti viime keväänä juuri valmistuneeseen kakkosasuntoonsa Raaseporiin tekemään etätöitä. Puoli vuotta vierähti blogia kirjoittaen ja metsätöiden jälkiä siivoillen – sekä tietysti uudesta ihanasta talosta ja meren läheisyydestä nauttien.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Päivi Siggberg päätyi tyttärensä Pepin kanssa hankkimaan kakkosasunnon Raaseporista vähän sattumalta, miltei heräteostoksena. Nykyinen mökkinaapuri vinkkasi, että vieressä olisi tontti myynnissä, ja siitä se lähti: oman upean piilopaikan suunnitteleminen ja rakentaminen meren äärelle.

Päivi ja Peppi tutustuivat monien talopakettivalmistajien tuotteisiin ja päätyivät lopulta Salvoksen rakennuksen. He osallistuivat itse suunnitteluun ja valitsivat mukaillun valmispaketin.

 

↑ Oleskelutilan ja makuuhuoneiden ikkunoista avautuu näkymä merelle. Salvoksen valmistama mökki on sisältä vaalea mutta ulkoa ympäröivään metsään sulatuva harmaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Asuintilojen 70 neliöön sisältyy kaksi identtistä makuuhuonetta, eli äidille ja tyttärelle omansa, keittiö-olohuoneyhdistelmä makuuhuoneiden keskellä ja kylpyhuone toisen makuuhuoneen takana.

Rakennuksessa on myös varaus kolmannelle makuuhuoneelle, mutta tila on nyt äidin ja tyttären vaatehuone.

– Halusimme molemmista makuuhuoneista näkymän merelle, että aamulla herätessä merimaiseman näkee ensimmäisenä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Talossa on kaksi identtistä makuuhuonetta – oma idyllinen soppensa sekä äidille että tyttärelle. Poutapäivänä ikkunoista tulvii sisään auringon energiaa, joka lämmittää taloa tehokkaasti.

Makuuhuoneissa ja olohuoneessa on ikkunat maahan asti. Keittiössä on välitilakaakelin tilalla kapea ikkuna, ja se avautuu metsän suuntaan, Päivi kertoo.

Naisille oli tärkeää, että talo toimitettiin avaimet käteen -pakettina ja että asennuksista tai muustakaan ei tullut jälkikäteen yllätyksiä hintaan, vaan sopimukset pitivät ja kaikki sujui niin kuin oli luvattukin.

– Kaikki taloon kuuluva tuotiin paikalle vessanpönttöä ja hanoja myöten. Peilit olivat valmiiksi seinässä ja laatatkin lattiassa. Vain sähkö- ja putkitöitä varten palkattiin erilliset ammattilaiset, Päivi kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talon lämmitys hoituu paljolti takalla, mutta sen tukena on ilmalämpöpumppu ja sähköpatterit, jotka pidetään aina +15°C-asteessa.

– Yksi aurinkoinen päivä riittää lämmittämään mökin suurista ikkunoista, Päivi kertoo.

Tontille tehtiin porakaivo, ja sen vesi on ladultaan hyvää. Jätevedet menevät umpikaivoon, jonka loka-auto käy tarpeen tullen tyhjentämässä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Talo lämpiää takalla, jonka tukena on lämpöpumppu ja sähköpatterit kylmien päivien varalle.

Etätyöt antoivat mahdollisuuden asettua

Päivi ja Peppi ostivat tontin ja talopaketin kesällä 2019, ja rakennus valmistui saman vuoden jouluksi. Se tulikin tarpeeseen, sillä viime keväänä Päivi muutti vapaa ajan asunnolle miesystävänsä kanssa koronan vyöryessä Suomeen.

– Viihdyin siellä niin hyvin, että kävin Helsingissä vasta toukokuussa, Päivi kertoo.

Hän on ammatiltaan kiinteistövälittäjä, joka kirjoittaa myös Hyvän elämän blogia ja tekee samasta aiheesta podcasteja tyttärensä kanssa. Myös miesystävä pystyi tekemään etätyötä.

– Aamiaisen jälkeen työskentelimme, kunnes siirryimme ulos tekemään pihatöitä. Tontilla oli vielä muun muassa puun kaatoa, joten meille riitti fyysistä hommaa oikein mukavasti, Päivi kertoo.

Vapaa-ajan asunto on tehty sillä ajatuksella, että sen voisi muuttaa rakennuslautakunnan luvalla asuinkäyttöön.

– Tätä huomioiden on esimerkiksi tehty vesivessa ja valittu paksut hirret seiniin. Talossa on ihan kaikki omakotitalon mukavuudet kuivausrummusta lähtien, Päivi kehaisee.

↑ Saunatupa sopii myös vierashuoneeksi. Lasipaviljonki on kesäisin viihtyisä lisähuone, jossa ruokaillaan ja vietetään aikaa. Lasiset liukuovet voi pitää täysin auki tai sulkea, jos vaikka sadesää yllättää.

Asuintilojen jatkeena saunatupa ja lasipaviljonki

Vapaa-ajan asunnosta tuli mukava, ja Päivi on viihtynyt siellä niin paljon, että jälkikäteen ajatellen neliöitä olisi voinut olla vähän enemmänkin.

– Olohuone saisi olla isompi, eli metri lisää tilaa joka suuntaan. Makuuhuoneiden määrä on nyt aivan sopiva, Päivi miettii.

Asuintilojen lisäksi pihalla on 24 neliön puulämmitteinen sauna suihkuineen ja saunatupa kyläilijöitä varten. Pepin kaverit ovat yöpyneet siellä vierailuillaan.

– Saunan sisustus on nyt vaaleaa puuta, mutta olemme päättäneet maalata lauteet tummiksi ja seinät valkoisiksi, Päivi kertoo.

Pihalla on myös upea lasipaviljonki ruokapöytineen. Se on täydellinen paikka tunnelmallisille illallisille ja esimerkiksi rapujuhlille.

↑ Aamut alkavat merimaisemia ihaillen. Päivi Siggberg viettää loma-asunnossaan paljon aikaa ja myös töitä tehden. Emännän kanalossa on Kerttu-koira.

↑ Tontilta kaadettiin paljon puita ennen rakentamisen aloittamista, jotta syntyi siisti ranta-aukea.

↑ Taloa, lasipaviljonkia ja saunatupaa ympäröivät terassit ovat viihtyisiä oleskelutiloja kesäisin.

Teksti: Susanna Cygnel, kuvat: Sami Takarautio