Turvallinen ilotulitus: 6 ohjetta uudenvuoden yöhön

Piha
Uudenvuoden ilotulitus kannattaa tehdä ja seurata turvallisesti.
Ilotulitus on tuttu tapa juhlia vuoden vaihtumista. Uudenvuoden juhlijan tärkein asuste kuitenkin unohtuu monelta: suojalasit voivat parhaimmassa tapauksessa pelastaa juhlijan näön.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
13.12.2023

Ilotulitus kuuluu uudenvuoden juhlinnan perinteisiin niin Suomessa kuin maailmallakin. Suojalasit ovat lain mukaan pakolliset ilotulitteiden ampujille, mutta erittäin suositeltavat silmien suojaamiseen myös ilotulituksia sivusta seuraaville.

Jopa kuusi kymmenestä suomalaisesta ei kuitenkaan koskaan käytä suojalaseja ilotulitteita ampuessaan tai katsoessaan.

– Vaikka suurin osa ilotulitteista toimii kuten pitääkin, joukossa saattaa aina olla arvaamattomasti käyttäytyviä kuten yllättävään suuntaan ampaisevia tai odottamattoman nopeasti räjähtäviä raketteja, muistuttaa Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

– Suojalasit suojaavat silmiä rakettien lisäksi kipinöiltä ja roiskeilta. Siksi niin rakettien ampujien kuin katsojienkin kannattaa ehdottomasti käyttää suojalaseja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Uudenvuoden ilotulitus – noudata turvallisuusohjeita

  1. Noudata ilotulitteen käyttöohjeita ja käytä suojalaseja aina, kun käsittelet raketteja.
  2. Älä anna ilotulitteita lasten tai nuorten käsiin.
  3. Älä koskaan sytytä ilotulitetta kädessä. Käytä rakettitelinettä, jonka voi hankkia ilotulitteiden myyntipisteistä. Pidä riittävä etäisyys raketteihin, jotka ovat syttyneet ja lähdössä kohti taivasta.
  4. Vältä ihmistungosta varsinkin, jos huomaat, että ilotulitteita käsitellään varomattomasti. Tällöin myös sivulliset ovat vaarassa.
  5. Jos pelkäät postilaatikkosi puolesta, ruuvaa se uudenvuoden yöksi irti. Kiivaimman keskiyön ilotulituksen jälkeen kannattaa tarkistaa oma terassi ja parveke, etteivät rakettien jäänteet käryä terassituolilla.
  6. Polta sädetikut ulkona, äläkä laske juuri palanutta tikkua syttyvälle alustalle.

Muistathan myös kerätä ilotulituksesta ja juhlinnasta syntyneet roskat ja lajitella ne oikein!

Lue myös nämä uudenvuoden vinkit

Lähetä ilmainen uudenvuoden kortti ja terveiset ystävillesi!

Joulun ja uudenvuoden jätteiden lajittelu ja kierrätys

Uudenvuodentina korvataan nyt mehiläisvahalla

MAINOS
MAINOS LOPPUU