Joulun ja uudenvuoden jätteiden lajittelu ja kierrätys

Talo
Joulun ja uudenvuoden jätteiden lajittelu ja kierrätys onnistuu näillä ohjeilla.
Joulun ja uudenvuoden jätteiden lajittelu ja kierrätys onnistuu helposti näiden ohjeiden avulla.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.12.2023

Alumiinivuoat, -foliot ja metalliesineet

Alumiiniset vuoat ja foliot, metallipurkit ja -kannet lajitellaan muiden metalliesineiden tapaan puhtaiksi huuhdottuina metallinkeräysastiaan.

Glögipakkaukset

Kartonkinen glögipakkaus kelpaa kartongin keräykseen alumiinivuorauksesta huolimatta. Huuhdo, valuta ja pakkaa tölkit tilan säästämiseksi sisäkkäin.

Lasiset glögipullot voi kierrättää pakkauslasina. Viiniglögipullot otetaan vastaan kauppojen palautusautomaatteihin.

Muistathan irrottaa korkit sekä tölkeistä että pulloista, ja lajitella ne materiaalin mukaan joko muovipakkaus- tai metallinkeräysastiaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hautakynttilät

Lasinen hautakynttilä lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen, sillä kuumuutta kestävä lasi ei sovellu lasipakkausten keräykseen.

Polttokelpoinen jäte on oikea osoite myös muovisille hautakynttilöille. Metalliset kannet lajitellaan metallinkeräykseen.

Jätettä voi vähentää käyttämällä lasisen hautakynttilän uudestaan ja laittamalla sen sisälle uuden kynttilän.

Led-hautakynttilät kuuluu niiden rikki mennessä toimittaa sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen. Palauttaminen on maksutonta. Lähimmän vastaanottopisteen paikan voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilotulitteet

Ammutut, täysin sammuneet ja jäähtyneet raketit ovat polttokelpoista jätettä. Rakettiroska sisältää muun muassa muovia. Muistathan aina kerätä ilotulitteiden jäämät maasta, ettei muovia tai muuta roskaa jää luontoon.

Toimita käyttämättä jääneet ja vanhentuneet ilotulitteet ensisijaisesti ilotulitteiden myyjille. Ellei tämä ole mahdollista, ota yhteyttä poliisiin.

Jouluiset tekstiilit

Tuliko pöytäliinaan tahra, joka ei lähde pois pesussa? Repikö kissa jouluverhot? Lajittele käyttökelvottomat tekstiilit poistotekstiilinkeräykseen.

Joulukalenterit ja joulusuklaat

Joulukalenterien ja suklaarasioiden pahviset osat lajitellaan kartongin keräykseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Muoviosa ja -kääreet lajitellaan muovipakkausten keräykseen.

Konvehtirasioiden kerrosten välissä oleva suojapaperi on polttokelpoista jätettä.

Kääreellisten konvehtien kääreet lajitellaan pääsääntöisesti muovipakkauksiin.

Joulukortit

Jos postinkantaja kiikuttaa laatikkoon joulukortteja, etkä halua jemmata niitä muistojen laatikkoon, kortit lajitellaan paperinkeräykseen. Myös kirjekuoret lajitellaan paperinkeräykseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vanhat joulukortit soveltuvat mainiosti myös uusien korttien tai joulukoristeiden askarteluun!

Lue myös: Lähetä ystäville ilmaiset joulukortit

Joulukoristeet

Rikki menneet joulukoristeet, esimerkiksi joulupallot, lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen.

Jos koristeita ei ole vielä riittävästi, löytää hyväkuntoisia käytettyjä pilvin pimein esimerkiksi kierrätyskeskuksista. Aina ei siis tarvitse ostaa uutta!

Joulun ja uudenvuoden jätteiden lajittelu ja kierrätys

Joulukuusi

Joulukuusia otetaan vastaan risujätteenä veloituksetta jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Jotkut taloyhtiöt järjestävät kuusille oman keräyksen.

Lue myös: Joulukuusen hävitys: toimi näin

Joulukuusi (muovinen)

Mikäli muovikuusi hajosi, on oikea osoite metallinkeräys. Vaikka muovikuusesta puhutaankin muovikuusena, on suurin osa sen painosta metallia.

Pienen muovikuusen voi laittaa taloyhtiön metallinkeräysastiaan. Suuret viedään lajitteluasemille, jossa metallia vastaanotetaan maksutta.

Joulutähti

Kuolleet huonekasvit ja leikkokukat lajitellaan biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Multaa ei kuitenkaan saa laittaa biojätteen joukkoon.

Multa on valmis tuote, joka ei hajoa tai mätäne, vaan aiheuttaa haittaa biojätteen käsittelylaitoksella, jossa biojätteestä valmistetaan biokaasua ja lannoitteita. Mullan voi sirotella omalle pihalle tai kompostoriin. Vaihtoehtoisesti sen voi lajitella polttokelpoisen jätteen astiaan.

Polttokelpoiseen jätteeseen lajitellaan myös rikkinäiset kukkaruukut. Kasvit ja kukat ovat polttokelpoista jätettä, jos kiinteistöllä ei ole biojätteen keräystä tai omaa kompostoria.

Kinkun luu

Ruokahävikki pienenee, kun joulukinkun lopuista valmistaa pyhien jälkeen vaikka kinkkukiusauksen.

Suurikokoiset luut kannattaa lopuksi lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Pienemmät luut, kuten kanan luut, kelpaavat myös biojätteen joukkoon.

Kinkunrasva ja muut paistinrasvat

Kinkunrasva ei kuulu viemäriin! Juoksevat rasvat eivät myöskään kuulu biojätteen keräysastiaan.

Juoksevat rasvat laitetaan esimerkiksi maitotölkkiin pakattuna polttokelpoisen jätteen astiaan. Jäähtyneen ja kiinteän kinkunrasvan voi laittaa myös biojätteen joukkoon. Kotikompostoriin voi toki laittaa nestemäisiäkin jätteitä, kuten ruokaöljyä.

Kinkkutemppu-tempaus tuo jouluruokien paistinrasvan keräyspisteitä eri puolille Suomea, muun muassa K-Citymarkettien yhteyteen. Keräyspisteisiin tuodusta paistinrasvasta valmistetaan uusiutuvaa dieseliä Nesteen Porvoon jalostamolla. Lisätietoa ja keräyspisteet paikkakunnittain Kinkkutempun nettisivuilta.

Kynttilänjämät

Steariini- ja parafiinijäämät kannattaa kerätä talteen ja käyttää uusien kynttilöiden valmistukseen. Jos kynttilän valaminen ei luonnistu, kuuluvat kynttilöiden jämät polttokelpoiseen jätteeseen.

Joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen.

Joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen.

Joululahjapaperit ja pakettinarut

Joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat myös pakettinarut.

Säästä siisti lahjapaperi ensi jouluksi, tai kääri lahjat kauniisti sanomalehtipaperiin, jonka voit lajitella käytön jälkeen paperinkeräykseen.

Leivinpaperi ja lautasliinat

Tiesithän, että myös leivinpaperin saa laittaa biojätteeseen tai kompostoriin. Mikäli biojätettä ei kerätä erikseen tai kompostoida, lajitellaan leivinpaperit polttokelpoisen jätteen astiaan. Myös lautasliinat ovat biojätettä. Ympäristöystävällinen valitsee kestoleivinpaperia ja -lautasliinoja, jotka voi käyttää uudelleen.

Rikkinäiset lelut

Rikkinäiset lelut ovat tavallisimmin polttokelpoista jätettä. Polttokelpoisen jätteen astia on oikea osoite myös PVC-muovista valmistetuille tuotteille. Tunnistat PVC-muovin 03- tai 3 -merkinnästä.

Koko ajan yleistyvät patterilla, akulla tai virtajohdolla varustetut rikkinäiset lelut ja laitteet tulee kuitenkin palauttaa sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen – palauttaminen on maksutonta. Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info.

Ruoantähteet

Silmät syövät usein enemmän kuin vatsa vetää. Älä lataa lautasta täyteen, vaan käy santsaamassa pikkuhiljaa. Jos lautaselle jäi ruoantähteitä tai graavilohi pääsi pilaantumaan, lajittele ne biojätteeseen tai kompostoriin.

Biojätteen lajittelu on ilmastoteko! Erilliskerätyn biojätteen käsittely biokaasulaitoksessa mahdollistaa ravinteiden kierrätyksen ja tarjoaa paremman hyötysuhteen energiantuotannolle verrattuna käsittelyyn polttokelpoisen jätteen seassa.

Smetanapurkki

Perinteisesti mädin tai merileväkaviaarin kanssa nautittava smetana on pakattu useimmiten muovipurkkiin. Lajittele purkit siis muovipakkausten keräykseen. Huuhdo pakkaus tarvittaessa haalealla vedellä.

Mikäli pakkauksen puhdistus vaatii lämmintä vettä tai tiskiainetta, kannattaa se energian ja veden säästämiseksi lajitella ennemmin polttokelpoiseen jätteeseen.

Purkin kansi voi olla joko metallia tai muovia. Tarkastat asian helpolla rypistystestillä: jos kansi jää puristettaessa muotoonsa, lajittele metallinkeräykseen.

Tarpeeton tilpehööri

Toiko joulupukki kielloista huolimatta turhakkeita? Lahjoita itsellesi tarpeettomat hyväkuntoiset tavarat hyväntekeväisyyteen tai kierrätyskeskuksiin, sillä jollain toisella voi olla niille käyttöä. Muistuta pukkia siitä, että liiallinen tavaramäärä ei ole hyväksi sinulle eikä ympäristölle!

Tuikkukynttilöiden kuoret

Tuikkujen ja roihujen alumiinikuoret lajitellaan metallinkeräykseen.

Tuotepakkaus, kuten lelupakkaus

Lajittele pakkaukset materiaalin mukaan. Muovipakkaukset ja styroksit lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Lajittele pahvi- ja kartonkilaatikot kartonkipakkausten keräykseen.

Mahdolliset metallikiinnikkeet kuuluvat metallinkeräysastiaan.

Tähtisadetikut

Käytetyt tähtisadetikut voi laittaa metallinkeräysastiaan, kunhan ne ovat jäähtyneet.

Uudenvuoden tinat

Tinat eivät nimestään huolimatta ole tinaa, vaan enimmäkseen ympäristölle myrkyllistä lyijyä. Uudenvuoden tinaa ei saa enää myydä, mutta mikäli sitä löytyy vielä kotoa, toimita se jätekeskuksiin, lajitteluasemille tai vaarallisen jätteen kiertäviin keräyksiin.

Vaarallista jätettä otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan kerralla 50 kiloa tai litraa: vie siis asemalle samalla muutakin vaarallista jätettä, kuten vanhentuneet maalipurkit, lakat, liimat ja liuottimet. Myös kuivahtanut joulunpunainen kynsilakka on vaarallista jätettä.

Tinan sijasta voit ennustaa tulevaa vuotta vaikkapa mehiläisvahasta.

Lue myös: Ilahduta ystäviäsi ilmaisilla uudenvuoden postikorteilla

Valosarjat ja muut sähkölaitteet

Kärähtivätkö kuusen kynttilät? Sammahtiko kynttelikkö? Rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkölaiteromun keräykseen.

Lajitteluasemien, jätekeskusten ja kierrätyskeskusten lisäksi sähkölaitteita vastaanottavat myös suuremmat kaupat. Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info.

Sähkölaitteiden vastaanotto on maksutonta; hankkiudut eroon sitten jääkaappipakastimesta tai sähköhammasharjasta.

Lue myös nämä ohjeet

Biojätteen keräysvelvoite – näin kompostointi muuttuu

Kompostointi talvella – herätä jäätynyt kompostori

Jouluaskartelu: tee joulukoristeet ja lahjapaketit helposti itse