Joulukuusen hoito kannattaa aina aloittaa jo kuusen osto- tai kaatohetkellä. Joulukuusi kestää katseita pitkään, kunhan sitä muistaa hoitaa oikein.
Valitse sellainen joulukuusi, jonka neulaset ovat tasaisen värisiä ja tuoreen vihreitä. Neulaset eivät saa irrota, kun niitä nyhtää kevyesti.
Säilytä kaadettua kuusta esimerkiksi kylmässä autotallissa, varastossa tai terassilla.
Jäinen kuusi vaatii parin vuorokauden sulamisajan viileässä. Kuusen voi sulattaa myös kylpyhuoneessa: laita kuusen tyvi vesiämpäriin ja suihkuta neulasille ja rungolle kylmää vettä pari kertaa muutaman tunnin välein, jotta kuusi on kostea koko sulatuksen ajan.
MAINOSJos joulukuusi on pakattu verkkoon, poista verkko vasta sulatuksen jälkeen.
Lyhennä kuusta riittävästi huoneen korkeuden mukaan. Ainakin muutama sentti kuusen rungosta kannattaa sahata pois, jotta puun tyvi saa uuden imupinnan.
Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ilman ohentamista, jotta kuusi pystyy imemään vettä. Älä siis poista kuorta kuusen rungosta!
Kuusi on janoisimmillaan ensimmäisen vuorokauden aikana, joten tarkista veden riittävyys tarpeeksi usein.
MAINOSJoulukuusi tarvitsee vettä useita litroja päivässä. Jos vesi pääsee loppumaan kuuselta, kuusen neulaset karisevat.
Joulukuusi kannattaa asettaa mahdollisimman kauas lämpöpattereista, takasta ja muista lämmönlähteistä, sillä mitä lämpimämmässä kuusi on, sitä helpommin neulasetkin karisevat.
Muistathan myös, että joulukuusi voi olla syynä joulukukkien nopeaan nuupahtamiseen. Joulukuusi nimittäin erittää huoneilmaan etyleeniä, joka saa monet kukat vanhenemaan nopeasti. Tämän vuoksi kaikki kukkivat kukat kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauaksi joulukuusesta
Lue myös: Sijoita joulukukat kodissa oikein – näin vältät vaaranpaikat
Joulukuusi tuli osaksi suomalaisten joulua 1900-luvun alussa. Joulukuusen koristelussa käytettiin aluksi syötäviä herkkuja, myöhemmin yleistyivät paperi- ja lippunauhat.
Vaikka perinteisiä värejä ja koristeita arvostetaan joulukuusen koristelussa edelleen, sisustustrendit vaikuttavat joulukuusen koristeisiin ja koristevalintoihin yhä enemmän: esimerkiksi mustavalkoiset koristeet ovat tulleet yhä suosituimmiksi.
Joulukuusen voi tarvittaessa korvata huonekuusella, havunoksilla maljakossa tai vaikkapa männyllä. Kuusen voi jättää myös terassille tai pihalle, jos allergiaoireet tai varisevat neulaset vaivaavat.
Joulukuusen hävitys tehdään yleensä loppiaisen tienoilla. Kuusen oksat voi napsia pois oksasaksilla ja kuljettaa oksat ulos säkeissä, jotta neulasia ei varise joka paikkaan. Kuusen voi myös kääräistä vanhaan lakanaan tai mattoon ja kuljettaa sitten ulos.
MAINOSJoulukuusen rungon voi pilkkoa polttopuuksi ja oksista voi tehdä haketta tai kompostorin kuiviketta.
Lue myös: Joulukuusen hävitys joulun jälkeen
Lähteet: Joulupuuseura, Martat, Suomalainen joulu
Kuvat: iStock