Ulko-oven ostajan muistilista – lue vinkit

Talo
Ulko-ovi on kodin käyntikortti. Jotta kaikki sujuisi uuden oven hankinnassa hyvin, kannattaa aluksi selvittää perusasiat. Lue ulko-oven ostajan muistilista.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.4.2023

7 kohdan muistilista oven ostajalle

1. Oviaukon koko

Ennen oven ostoa on selvitettävä joko ovelle varatun aukon koko tai entisen oven mitat karmin ulkomittoina.

2. Kätisyys

Ulko-oven kätisyys (vasen/oikea) kertoo kummalla kädellä oveen luontevasti tartutaan sisälle mentäessä. Ulkoa päin ovea katsottaessa oven kätisyyden näkee siitä, kummassa reunassa oven saranat ovat; vasenkätisessä vasemmalla, oikeakätisessä oikealla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Oven materiaali ja väri

Lämpöulko-ovet ovat tyypillisesti pinnaltaan joko maalattua tai viilutettua HDF-levyä. Maalatut ovet ovat hyvin sään kestäviä. Jos ovi on alttiina voimakkaalle auringonpaisteelle (etelän suunta), on tummien värien käyttöä syytä välttää.

4. Ikkunat

Ulko-ovien vakiolasitus on tyypillisesti kuviolasia ja parvekkeenovien kirkasta lasia. Parvekkeen-ovissa ikkunan koko ilmaistaan moduleina (yleensä 12 m, 14 m ja 16 m). Ikkunamoduli on noin 20 cm suurempi kuin oven valoaukko (12 m = 100 cm, 14 m = 120 cm, jne.).

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5. Karmi ja tiivisteet

Vakiokarmisyvyys on 110 mm. Ulko-ovissa tiiviste on tyypillisesti 1-kertainen. Parvekkeenovissa on vakiona ns. 2-kyntekarmi, jolloin ovilehden ohella myös karmissa on tiiviste (tuplatiiviste). 2-kyntekarmia suositellaan ulko-oviin silloin, kun sisäänkäynnin yhteydessä ei ole tuulikaappia tai ulko-ovi ei ole katoksen alla.

6. Toimitusaika

Valkoisten ja tiikkiovien suosituimpien mallien vakiokoot löytyvät yleensä joko kaupan tai valmistajan varastosta. Erikoisvärit ja poikkemamitat vaativat yleensä 3-4 viikon toimitusajan. Ovi voidaan toimittaa joko myymälään tai asiakkaalle suoraan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

7. Varusteet

Suomessa on vakiintunut kauppatapa, jossa ulko-ovitoimitukseen sisältyy ovi karmeineen (ml. kynnys), saranat sekä lukkorunko. Mikäli oveen tarvitaan lisävarusteita, kuten ovisilmä, potkupelti tai postiluukku, tarpeet on syytä ilmoittaa ovea tilattaessa.

 

Lähde: 7 Veljekset Ovet, Halltex Oy

MAINOS
MAINOS LOPPUU

www.halltex.fi