Uusiutuva lämmitysöljy auttaa kohti hiilineutraaliutta

Lämmitys
uusiutuva lämmitysöljy kiertää patterissa
Fossiilisista polttoaineista luovuttaessa halutaan eroon myös öljylämmityksestä. Suomessa on kuitenkin noin 140 000 ympärivuotisessa käytössä olevaa pientaloa, joissa on öljylämmitys. Kotimaassa jätteistä valmistettu uusiutuva lämmitysöljy on yksi kestävä ratkaisu, jos haluaa välttää kalliin energiaremontin.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Noin 140 000 pientaloa lämmitetään Suomessa edelleen ensisijaisesti öljyllä. Hallitusohjelman tavoitteissa Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Osana tätä tavoitetta öljyn käytön pientalojen lämmityksessä halutaan loppuvan 2030-luvun alkuun mennessä. Mutta voisiko uusiutuva lämmitysöljy olla yksi ratkaisu, jos öljylämmityksestä luopuminen ei esimerkiksi ole mahdollinen ratkaisu?

Hiilineutraaliuden saavuttaminen ei ole mahdotonta. Se vaatii kuitenkin uudenlaista lähestymistapaa ja uusia ratkaisuja, joista uusiutuva lämmitysöljy on yksi esimerkki.

– Epärealististen lukujen ja toiveajattelun sijaan tarvitaan ratkaisuja, jotka ottavat huomioon Suomen kylmän talven, ihmisten todelliset taloudelliset tilanteet ja lämmitysjärjestelmän räätälöinnin kuhunkin pientaloon parhaiten sopivaksi, toteaa Lämmitysenergia Yhdistys ry:n Eero Otronen.

Hiilineutraaliuden tavoittelun tärkeät pointit:

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Asennetaan oikeat laitteet, tarkistetaan laitteiden säädöt ja lämpötilatasot ja huolletaan laitteet ajoissa.
  2. Asunnon lämmitysjärjestelmää ei jätetä yhden lämmönlähteen varaan. Uusiutuva lämmitysöljy ja lämpöpumppu, eli lämpöpumpun eli ilmavesilämmön tai aurinkolämmön yhdistelmä, on kustannustehokas ja kestävä ratkaisu.
  3. Käytetään uusiutuvaa polttoainetta. Kotimainen, sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistettu uusiutuva lämmitysöljy on vaihtoehto, jonka tunnettuus nousee koko ajan.
uusiutuva lämmitysöljy -jutussa öljylämmitysjärjestelmä

Voi olla, että vanha öljypoltin pitää vaihtaa uusiutuvaa lämmitysöljyä varten.

Uusiutuva lämmitysöljy sopii uusiin öljypolttimoihin

Suomessa on ollut myynnissä kotimaassa valmistettua uusiutuvaa lämmitysöljyä vuodesta 2021. Sen käyttöönotto ei edellytä uusien laitteiden hankkimista, jos käytössä oleva öljylämmitysjärjestelmä on melko uusi. 

Jos öljypoltin on iäkäs, se voi olla tarpeen vaihtaa uuteen. Uuden öljypolttimen hinta on kuitenkin vain tuhat euroa, kun uuteen lämmitysjärjestelmään siirtyminen maksaa 10 000–20 000 euroa.

– Fossiilisista polttoaineista luopuminen on hyvä tavoite. Yllättävän moni ei kuitenkaan näytä tietävän sitä, että fossiilisen lämmitysöljyn sijaan voi jo nyt käyttää uusiutuvaa, sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistettua lämmitysöljyä, sanoo lämmitysalan asiantuntijoita yhteen kokoavan Lämmitysenergia Yhdistys ry:n erityisasiantuntija Eero Otronen.

– Lisäksi sitä voi täydentää muilla uusiutuvilla lämmitysjärjestelmillä, kuten aurinkolämmöllä ja ilmavesilämpöpumpulla. Silloin käyttöön voidaan aina ottaa vuodenaikaan sopivin ja edullisin lämmitysmuoto.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Aurinkopaneelit

Aurinkosähkön avulla tuotettu lämmitysenergia sopii hyvin öljylämmityksen rinnalle.

Öljylämmitys voi olla kotimainen vaihtoehto

Usein ajatellaan, että uusiutuva energia on automaattisesti kotimaista sekä kestävää ja öljylämmitys niiden vastakohta.

Todellisuus on kuitenkin toinen, sillä lähes kaikki Suomessa asennetut öljypolttimet oli vuonna 2021 valmistettu Suomessa. Toisaalta esimerkiksi kaikki asennettavat ilmavesilämpöpumput tulevat muualta kuin Suomesta.

– Kun myös kaikki uusiutuva lämmitysöljy valmistetaan kotimaassa, jätteistä ja tähteistä tehtävää lämmitysöljyä käyttävä pientaloasukas on tehnyt hyviä ja kestäviä valintoja, Otronen huomauttaa.

Lähde: Lämmitysenergia Yhdistys ry

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuvat: iStock, Pexels.com ja Suomelan toimitus

 

Lue myös: Toimiva öljylämmitys, kannattaako siitä luopua? – Suomela – Jotta asuminen olisi mukavampaa

MAINOS
MAINOS LOPPUU