Valaistussanasto. Näiden termien osaaminen helpottaa lamppuostoksilla

Talo
Jos tunnet nämä ominaisuudet, pystyt pakkausmerkintöjä tutkimalla valitsemaan toisiaan vastaavia lamppuja eri tekniikoista. Samalla osaat valita itseäsi miellyttävän ja tilaan sopivan valon värin sekä sisustusta korostavan värintoiston.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Valovirta = lumen (lm)

Lumen on yhteinen nimittäjä kaikille lampputekniikoille. Se kuvaa valon määrää. Lumenit vaihtelevat yleisimmin sadan ja tuhannen välillä. Tuttu 60 watin hehkulamppu tuottaa 710 lumenia. Kun haet vastaavaa valon määrää toisen tekniikan lampusta, tutki lumeneita ja valitse samansuuruinen luku. Valaisimen wattimäärän ylittymisestä ei tarvitse olla huolissaan, sillä kaikissa muissa lampputekniikoissa on vähemmän watteja kuin hehkulampussa silloin, kun lumenit vastaavat toisiaan.

Värilämpötila = kelvin (K)

Kelvinit kuvaavat valon väriä. Mitä matalampi luku, sitä lämpimämpi eli keltaisempi valo ja mitä korkeampi luku, sitä kylmempi eli sinisempi valo. Kelvinit vaihtelevat kotikäyttöön tarkoitetuissa lampuissa tavallisimmin 2500 ja 4000 välillä. Kirkasvalolampuissa värilämpötila on jopa 6000 kelviniä, päivänvalo on 9000 kelviniä. Värilämpötila on jonkin verran makuasia. Pidätkö lämpimästä tunnelmavalaistuksesta vai raikkaasta kylmemmästä valosta ja mikä sopii talosi tyyliin? Lämpimänä pidetään 2500–3000 kelvinin valoa. Se sopii oleskeluun ja rentoutumiseen. Moderni ja raikas valo on noin 4000 kelviniä. Se sopii työskentelytiloihin ja nostaa vireyttä.

Värintoistokyky = (Ra)

Värintoistokyky kertoo, miten hyvin lampun valo pystyy toistamaan värit luonnollisena. Huonosti värejä toistavan lampun valossa sisustus uhkaa mennä hukkaan. Parasta värintoistokykyä kuvaa Ra-indeksi 100. Erinomaisena pidetään 90–100:aa ja 80 on vielä hyvä ja samalla suositeltava vähimmäismäärä sisustusvalaistukselle. Meikkaajat huomio: valitkaa hyvän värintoistokyvyn lamppu.

Valovoima = kandela (cd)

Valovoimaa käytetään kohdelampuissa lumeneiden sijaan kuvaamaan sen valon määrää, jota lamppu lähettää tiettyyn suuntaan. Yksikkö on kuvaavampi siksi, että kohdelamppujen avautumiskulmat vaihtelevat, jolloin valon määrä jakaantuu joko pienemmälle tai suuremmalle alueelle. Mitä enemmän kandeloita, sitä tehokkaammin lamppu valaisee avautumiskulmansa mukaisen alueen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisää tietoa:

www.lampputieto.fi

www.lampunvalintakone.fi