Vältä ikävä viemärihaju lomalta palatessa. Toimi näin!

Talo
Viemäripisteen ollessa käyttämättömänä, erityisesti lämpimillä ilmoilla, vesi haihtuu vesilukosta. Tällöin yhteys viemäriin aukeaa ja viemärihaju pääsevät leviämään huonetiloihin. Lue lisää!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

Viemäröintipisteiden hajulukon toiminta perustuu lukossa olevaan veteen, jonka vuoksi viemärikaasut ja viemärihaju eivät pääse huonetilaan. Tämä ns. vesilukko on käytännön syistä avoin eli siinä oleva vesi pääsee aikaa myöten haihtumaan. Normaalisti tästä ei aiheudu ongelmaa, koska käytön yhteydessä vesilukko täyttyy ja vesimäärä pysyy riittävänä.

Viemäripisteen ollessa käyttämättömänä, ja erityisesti lämpimillä ilmoilla, vesi kuitenkin haihtuu vesilukosta. Jonkun ajan kuluttua yhteys viemäriin aukeaa ja viemärikaasut pääsevät leviämään huonetiloihin. Nykyään yleinen lattialämmitys nopeuttaa veden haihtumista.

Viemärihaju vältetään kastelulla

Kesälomille lähdettäessä sovitaan kukkien kastelusta ja postilaatikon tyhjennyksestä. Harva huomaa kuitenkaan sopia viemärien vesilukkojen ”kastelusta”, vaikka homma hoituisi helposti kukkien hoidon yhteydessä.

– Ikäviltä hajuilta voi välttyä lisäämällä käyttämättömiin viemäripisteisiin pienen määrän vettä aika ajoin, esimerkiksi kukkien kastelun yhteydessä, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lattiakaivot kannattaa puhdistaa säännöllisesti, jotta viemärihaju ei saa kasvualustaa

Mäkisen mukaan toinen syy viemärihajuihin voi olla viemärin hajulukkoon jääneet epäpuhtaudet. Näistä aiheutuvia ongelmia esiintyy erityisesti pesutilojen lattiakaivoissa, joihin kerääntyy pesuainejäämiä ja hiuksia.

Lattiakaivot kannattaakin puhdistaa säännöllisesti. Niiden peseminen saattaa tuntua ikävältä toimenpiteeltä, mutta hoituu onneksi nopeasti. Normaalisti riittää kun nostaa lattiakaivon ritilän pois ja puhdistaa sen alla näkyvissä olevan pesän. Lattiakaivojen ritilän alle myydään myös käteviä suodattimia, jotka voi vain nostaa roskineen kaivosta pois.

Mikäli viemärit eivät vedä riittävästi tai hajuja esiintyy pesualtaiden tai tiskipöydän viemäripisteissä, kannattaa apuun pyytää LVI-alan ammattilainen. Niidenkin vesilukot voidaan puhdistaa, mutta väärin tehtynä tästä aiheutuu merkittävä vuodon ja vesivahinkojen vaara.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisätietoja: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry, www.lvi-tu.fi