Vältä nämä maalausmokat – maalarimestari neuvoo

Talo
Kupruileeko seinä, kuultavatko likatahrat? Kyllä kotimaalarikin pääsee hyvään lopputulokseen, kun tekee pohjatyöt kunnolla. Lue, kuinka yleisimmät maalausmokat vältetään!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.4.2023

Olohuoneen seinän maalipinnasta löytyy karvoja, väri on epätasainen ja pinta kupruilee. Tällainen voi pahimmillaan olla kodin uuteen ilmeeseen tähtäävän maalausurakan lopputulos. Tältä vältytään, kun maalaamisen suunnittelu ja pohjatyöt tehdään huolella.

Pohjatyöt ovat kaikki kaikessa


Muista panostaa pohjatöihin.

Kotiaan maalaavat oikovat eniten juuri välttämättömissä pohjatöissä. Niiden laiminlyönnillä säästetään aikaa, mutta se näkyy vääjäämättömästi epäsiistinä lopputuloksena.

– Kaikkein tärkeintä on maalattavan pinnan puhdistaminen. Likaiseen pintaan maali ei tartu tasaisesti ja voi syntyä värivirheitä. Lisäksi tahrat saattavat alkaa kuultaa läpi, kertoo Teknoksen maalarimestari Martti Kopisto.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Olohuoneen seinän puhdistamiseen riittää usein vedellä kostutettu liina, mutta keittiön seinän rasvatahroihin kannattaa käyttää maalinpesuainetta. Lisäksi nauloista ja taulukoukuista jääneet reiät pitää kitata umpeen, jotta seinään ei jää epäsiistejä muhkuroita. Jos seinä on kovin epätasainen, se on hyvä vielä tasoittaa ja hioa.

Maalaamisen ajankohdallakin on merkitystä

Maalaamisen ajankohta kannattaa miettiä huoneen käytön ja myös valon mukaan. Nykyaikaiset vesiohenteiset maalit ovat lähes hajuttomia, joten monta tuntia kestävää tuuletusta ei tarvita. Esimerkiksi makuuhuone on kuitenkin hyvä maalata aamulla, jotta seinät ovat illalla nukkumaan mennessä kuivat.

– Kannattaa huolehtia, että huoneessa on maalatessa myös riittävä valaistus. Hyvässä valossa näkee värisävyn heti, ja ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

Muista käyttää telassa riittävästi maalia

Telaan ja siveltimeen riittävästi maalia.
Telaan ja siveltimeen riittävästi maalia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Huolellisesti tehtyjen pohjatöiden jälkeen onnistuneeseen lopputulokseen auttavat hyvät välineet. Näissä ei kannata pihistellä, sillä laadukkaat siveltimet ja telat kestävät oikein huollettuna vuosia, jopa vuosikymmeniä.

– Nykyaikaiset keinokuitusiveltimet sopivat sisätiloissa käytettäville vesiohenteisille maaleille parhaiten. Luonnonkarvasiveltimet sen sijaan imevät itseensä vettä ja turpoavat, mikä vaikeuttaa maalaamista, Kopisto vinkkaa.

Tasaisen maalipinnan saamiseksi siveltimessä tai telassa tulee olla riittävästi maalia.

– Kun telan nostaa astiasta, maalia ei saa valua, mutta sitä pitää olla runsaasti. Näin lopputuloksesta tulee tarpeeksi peittävä ja tasainen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Maalarinteipistä apua rajauksiin

Tarkat ja täsmälliset rajaukset ovat hyvän maalarin merkki. Hankalissa kulmissa ja katonrajassa hyvänä apuvälineenä toimii esimerkiksi maalarinteippi. Teippi täytyy muistaa poistaa heti maalauksen jälkeen, jotta kuivuneeseen maalipintaan ei tule halkeamia.

Viimeisteltyyn lopputulokseen pääsee paitsi tarkalla suunnittelulla myös harjoittelemalla.

– Nykyaikaiset maalit ovat helppoja maalattavia, mutta pieni harjoittelu kannattaa aina. Kun maalaa hosumatta, niin tulee varmasti hyvää jälkeä, Kopisto kannustaa.


Hyvä lopputulos palkitsee huolellisen kotimaalarin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Lähde: Maalarimestari Martti Kopisto, Teknos, www.teknos.fi