Vältä vahingot keittiössä – käytä laitteita vain ollessasi paikalla

Keittiö
kattila kaasuliedellä jutussa vahingot keittiössä
Vahingot keittiössä ovat yleensä seurausta siitä, että liesi tai astianpesukone on jätetty päälle ilman valvontaa tai tarpeellista huoltoa.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Tärkein sääntö keittiön turvallisuusohjeissa on, että keittiökoneita tulee käyttää valvotusti eli vain silloin, kun joku on paikalla.

Vakuutusyhtiö Ifin vahinkotilastoista selviää, että keittiössä sattuvista vuotovahingoista suurin osa johtuu astianpesukoneista. Vahingot keittiössä jäävät yleensä sitä pienemmiksi, mitä aiemmin ne on huomattu.

Astiapesukoneen aiheuttaman vahingon keskikorvaus on noin 4 000–5 000 euroa, ja se muodostuu yleensä

  • vahingon selvityksestä eli kosteuskartoituksesta
  • purkutöistä
  • kuivauksesta
  • jälleenrakennustöistä.
Astianpesukonetta täytetään jutussa vahingot keittiössä.

Astianpesukonetta käytetään päivittäin. Jokaisessa kodissa olisi tarpeen huolehtia, että sen alla on turvakaukalo ja että poistoputki on kunnossa.

Astiapesukoneen alle turvakaukalo

Monet vahingot keittiössä aiheutuvat siitä, että astianpesukone on asennettu tai huollettu huonosti tai väärin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Joka viidennestä astianpesukoneesta löytyy jotain, jonka kehotamme omistajaa korjaamaan tai huomioimaan, kertoo Anticimexin talopalveluiden aluepäällikkö Riku Lehtonen.

Tiskikoneiden vuotovahinko syntyy yleisimmin poistoputkesta. Se kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin ja vaihtaa, jos havaitsee vuotoja.

Vuotokaukalo astianpesukoneen alla on tärkeä, sillä se ansiosta vuotovahingon huomaa nopeammin eikä vesi pääse valumaan koneen taakse. Kaukalot alkavat olla jo melko yleisiä, mutta vieläkin sellainen puuttuu yllättävän monen astianpesukoneen alta.

Älä unohda ruokaa liedelle tai uuniin

Ifin tilastojen mukaan tulipaloja syntyy ruuanlaiton yhteydessä. Silloin tällöin ruuanvalmistuksesta syntyvät vahingot keittiössä johtavat niin isoihin vahinkoihin, että koko koti tuhoutuu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Palot aiheutuvat yleensä siitä, että ruokaa jää liedelle tai uuniin tai että niiden lähellä on jotain palavaa materiaalia, kertoo Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Lisäksi liesituulettimen suodatinta täytyy puhdistaa ajoittain, ettei siihen kertynyt rasva aiheuta paloriskiä.

– Suodatin on hyvä pestä kerran kuussa, ettei sinne pääse kertymään likaa, joka puolestaan voi syttyä palamaan, Riku Lehtonen sanoo.

Nainen keittää ruokaa liedellä.

Ruokaa ei pitäisi jättää liedelle tai uuniin ilman valvontaa.

Vältä vahingot keittiössä – muista nämä:

  • Käytä koneita vain, kun olet paikalla.
  • Muista sulkea astianpesukoneen hana, kun konetta ei käytetä.
  • Hanki keittiöön sammutusvälineitä; sammutuspeite on hyvä olla käden ulottuvilla.
  • Puhdista uuni säännöllisesti.
  • Varmista, ettei lieden lähellä ole helposti syttyviä tavaroita.
  • Puhdista liesituulettimen suodatin kerran kuussa.
  • Imuroi pölyt ja roskat jääkaapin alta ja takaa säännöllisesti ainakin kerran vuodessa.

Lue lisää vuotovahingoista tästä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Lähde: if.fi

Kuvat: Pexels.com

Lue lisää: Nyt kärähti – jatkojohtoon pääsi vettä – Suomela

MAINOS
MAINOS LOPPUU