Vielä kannattaa suojata kasvit jäniksiltä ja myyriltä

Piha
Paras aika suojata jäniksien ja myyrien ruokavalioon kuuluvat kasvit oli ennen lumien tuloa. Jyrsijöiden tuhoilta voidaan suojautua vielä talvellakin, jos nämä työt jäivät syksyllä tekemättä. Lauhoina päivinä lumen tiivistäminen voi pelastaa paljon istutuksia.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
3.4.2023

Myyrät ja jänikset aiheuttavat suurimmat tuhot kotipuutarhoissa ja niiltä suojautuminen on otettava jokavuotiseksi rutiiniksi. Peltomyyrä kaluaa puiden ja pensaiden rungot lumen alta.

Helpoimmin käytettävät rungonsuojukset ovat muovisia spiraaleja sekä muovisia tai metallisia verkkoja. Talven kuluessa kannattaa tarkistaa, että rungonsuojus yltää hangen yläpuolelle. Jos suojuksen korkeus ei riitä, lisätään talvella jatkeeksi toinen tai tallataan lumi puun ympäriltä.

Rungonsuojuksia ei voi käyttää suojaamaan aivan jokaista pihan kasvia. Silloin myyrätuhoja voidaan vähentää tiivistämällä hanki suojalumen aikaan. Jäätynyt tiivis lumi estää peltomyyrien liikkumisen lumen suojassa. Tiivistämisen voi tehdä tallaamalla, suksilla, mönkijällä tai moottorikelkalla aivan pinta-aloista riippuen.

Jänikset ja rusakot nauttivat puutarhan antimista

puiden ja pensaiden suojaus verkolla
Keväällä ei ole mitään kiirettä poistaa suojaverkkoja.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jänikset ja rusakot tekevät suurta tuhoa nuorille hedelmäpuille ja yleensäkin lehtipuille. Nämä arat puut kannattaa suojata korkeilla metalliverkoilla.

Paksu lumipeite kattaa rusakoille ja jäniksille herkkupöydän. Paksun hangen ansiosta jyrsijät yltävät kaluamaan rungot ja versot suojaverkkojen yläpuolelta. Varsinkin rusakot voivat painaa keveitä verkkoja käpälillään alas. Sen vuoksi talven aikana pitää seurata jatkuvasti, että suojat yltävät riittävän korkealle. Tarvittaessa verkkojen ympäriltä hanki tampataan matalaksi tai lapioidaan pois.

Keväällä ei ole mitään kiirettä poistaa suojaverkkoja, sillä jänikset ja varsinkin rusakot syövät runkoja yllättävän pitkään. Vasta uusi tuore heinä houkuttelee ne pois puiden kimpusta.

Lähde: Taimistoviljelijät ry

MAINOS
MAINOS LOPPUU