Viemäriputket pihaan suuntaporauksella – maata rikkomatta

Talo
Merenrantatalon pihapiiri pelastui, vaikka kiinteistö liitettiin kunnalliseen viemäriverkkoon. Suuntaporaustekniikan ansiosta puutarha ei kärsinyt yhtään.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
27.3.2023

 

Uma Pihlajan ja Silvo Lehtosen piha Porvoon Voolahdentien varressa on satumaisen kaunis. Kolmeen tasoon pengerretyssä pihassa kasvaa sembramäntyjä, hevoskastanjoita, rautatieläiskoivuja ja tammia. Pionipenkki on suuri, omenapuita on paljon. Piha päättyy merenrantaan. Idylliä täydentävät vanhat rakennukset.

Porvoon Vesi kaivoi Voolahdentien varteen runkoviemäriputken viime keväänä, ja silloin asukkaissa heräsi kiinnostus liittyä kunnalliseen viemäriverkkoon. Mutta ajatus pihan kaivamisesta auki kauhistutti asukkaita, sillä he halusivat suojella kaunista puutarhaansa.

– Porvoolainen maanrakennusyrittäjä Esko Blomqvist McMachine Oy:stä kertoi meille suuntaporauksesta, kun pyysimme häneltä tarjousta putkiston liittämisestä kunnallistekniikkaan, Silvo Lehtonen kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pihaa ei tarvitse kaivaa auki


Puutarhaan oli viritetty muovinauha osoittamaan, missä kohti porausreikä kulkee. Kaunis puutarha olisi mennyt huonoon kuntoon, jos asennus olisi tehty avokaivuuna.

Suuntaporauksessa putket ja kaapelit saadaan maahan kaivamatta piha-aluetta auki. Näin arvokkaat pihapiirit säilyvät koskemattomina.

Voi vain kuvitella, kuinka Uma Pihlajan ja Silvo Lehtosen kotipihalle olisi käynyt, jos työt olisi tehty perinteisin menetelmin. – Meillä on auki kaivamisesta kertynyt sekä kokemusta että kustannuksia, sillä pihaan on kaivettu aikanaan ilmajohdot ja maalämpöputket. Kustannukset liikkuivat 60 000 eurossa, Silvo Lehtonen kertoo.


Käyttö- ja viemäriputket liitettiin Wilon WS40 -pumppaamoon, joka asennettiin entiseen Green Rockin puhdistamoon, joka jatkaa elämäänsä suojakuorina.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suuntaporauksella voidaan porata reitit 50-600-millisille putkille, ja työ käy nopeasti. Tässä Porvoon kohteessa porattiin sata metriä, eikä siihen mennyt kuin tunti.

Koska suuntaporauksessa pintamaata ei rikota, vältytään isoilta ja kalliilta jälkitöiltä. Uma Pihlajan ja Silvo Lehtosen perinnepiha onkin porauksen jäljiltä samassa kunnossa kuin ennen porausta.


Puhdistamo on nyt huvimajan alla.


Uma Pihlaja ja Silvo Lehtonen ovat onnellisia, kun heidän ihana puutarhansa säilyi koskemattomana, vaikka sata metriä putkia saatiin maan alle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tutustu tarkemmin suuntaporausmenetelmään >