Zombiakku voi aiheuttaa palovaaran – älä kerää paristoja ja akkuja nurkkiin

Talo Yleinen
zombieakku voi aiheuttaa tulipalovaaran
Zombiakku tarkoittaa akkua ja paristoa, joka on varastoitu väärin. Zombiakut aiheuttavat yhä enemmän hälytystehtäviä pelastusviranomaisille.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Zombiakku on käytöstä poistettu akku tai paristo, joka herää vaarallisesti uudelleen henkiin – zombina. Viime vuonna paristoja ja akkuja vietiin kierrätykseen kaksi miljoonaa kiloa, mikä on ennätyksellinen määrä. Silti merkittävä määrä käytettyjä akkuja ja paristoja jumiutuu kotien nurkkiin tai päätyy vääriin paikkoihin, kuten sekajätteeseen aiheuttaen palovaaran.

– Zombiakkujen aiheuttamat tulipalot ovat tavallisesti lisääntyneet kesää kohti, kun kaappeja tyhjennetään kevätsiivouksissa ja akkuja käsitellään huolimattomasti tai niitä heitetään esimerkiksi sekajätteeseen. Paristot ja akut ehdottomasti kannattaakin siivota nurkista, mutta on tärkeää viedä ne niille tarkoitettuun keräykseen, sanoo Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä sanoo.

Paristot ja akut voi kierrättää niitä myyvissä kaupoissa ja kunnallisissa vaarallisen jätteen keräyspisteissä.

Kännykän akut jutussa zombiakku

Puhelimien käytöstä poistetut akut tulee viedä asianmukaiseen kierrätyspaikkaan.

Tunnista ja poista zombiakut kevätsiivouksessa

Tyypillinen käytöstä poistettujen akkujen ja paristojen aiheuttama vaaratilanne syntyy, kun niitä jemmataan kotona epämääräisissä kasoissa teippaamatta virtanapoja. Kotien jemmoista alkunsa saaneita tulipaloja rekisteröidään viranomaiselle useita vuosittain.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Toinen tyypillinen väärin hävitetyn akun tai pariston aiheuttama tulipalo tapahtuu jätteiden käsittelylaitoksella. Kun väärän jätteen sekaan heitetyt paristot ja akut joutuvat esimerkiksi murskaimeen, seurauksena voi olla hyvin hankalasti sammutettava tulipalo.

Lisäksi viranomaisrekisteristä puuttuu lukematon määrä kirjaamattomia tulipalon alkuja, joissa ei ole tarvittu pelastuslaitosta. Esimerkiksi kartongin- ja pahvinkäsittelylaitoksilla paristojen ja akkujen aiheuttamia läheltä piti -tilanteita on sattunut alkuvuoden aikana jopa viikoittain. 

Erityisesti litiumakku tai -paristo voi muuttua zombiksi eli herätä uudelleen henkiin, jos sitä käsittelee huolimattomasti ja se esimerkiksi kolhiintuu. Sen seurauksena akku voi pullistua, kuumentua tai päästää outoa ääntä.

Käytöstä poistetut paristot tulee viedä kierrätyspisteeseen, jotta ne eivät aiheuta kotona vaaratilanteita. Niitä ei kannata säilöä kaappien perukoille.

Muista nämä kevätsiivouksessa, jotta zombiakku ei hyökkää

  1. Kokoa kaappiin unohtuneet käytetyt paristot yhteen ja poista akut kierrätykseen menevistä laitteista. Jos et saa akkua irti, voit palauttaa sen laitteen mukana.
  2. Älä ota pitkään käyttämättömänä ollutta litiumioniakkua varomattomasti uudelleen käyttöön, sillä se voi ladatessa muuttua zombiksi.
  3. Peitä käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen virtanavat teipillä. Akuissa ja paristoissa on aina jäljellä hieman sähkövarausta, joka voi purkautua oikosulkuna, jos virtanavat osuvat metalliin tai toisiinsa. 
  4. Palauta käytetyt akut ja paristot lähimpään keräyspisteeseen, eli lähimpään paristoja ja akkuja myyvään kauppaan. Kaupoissa ei kuitenkaan kerätä isoja litiumioniakkuja, joita käytetään esimerkiksi sähköpyörissä. Niiden keräyspisteet löydät kierratys.info-hakupalvelusta.
zombiakku

Myös esimerkiksi kameroiden akut tulee kierrättää turvallisesti.

Näistä merkeistä tunnistat, että zombiakku saattaa aiheuttaa vaaran

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Seuraavat tunnusmerkit paljastavat akun tai pariston, joka voi herätä herkästi uudestaan henkiin aiheuttamaan vaaratilanteita. Poista tällainen akku tai paristo käytöstä välittömästi ja ota yhteys maahantuojaan tai palauta se viipymättä keräyspisteeseen, mikäli havaitset näitä vaaran merkkejä:

  • Akussa tai paristossa näkyy fyysisiä vaurioita tai se on selvästi pullistunut. Litiumioniakulle on ominaista pieni turpoaminen käytön aikana ja sen saavuttaessa elinkaarensa loppupään voi turpoaminen tulla voimakkaasti esiin.
  • Akusta tai paristosta lähtee hajua.
  • Akku tai paristo kuumentuu selkeästi tavallista enemmän.
  • Akku tai paristo pitää omituista ääntä.
  • Akku tai paristo vuotaa.

 

Miten toimia, jos kohtaat zombiakun? Lue lisää ohjeita sivuilta zombiakku.fi

Lähde: Tukes

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuvat: iStock ja Pexels.com