Sonjan palsta – Yrteillä makua elämään

Piha

Omien maustekasvien kasvattaminen on hauskaa ja palkitsevaa. Vanhojen ikisuosikkien persiljan, tillin ja basilikan lisäksi saatavilla on valtavasti mielenkiintoisia yrttiuutuuksia, joten valikoimaa riittää kokeilunhaluisellekin.

Sonjan palsta – Yrteillä makua elämään

Omien maustekasvien kasvattaminen on hauskaa ja palkitsevaa. Vanhojen ikisuosikkien persiljan, tillin ja basilikan lisäksi saatavilla on valtavasti mielenkiintoisia yrttiuutuuksia, joten valikoimaa riittää kokeilunhaluisellekin.

Yrttimaan perustamisessa voi päästä mielikuvituksen valloilleen ja yrttejä voi kasvattaa myös ruukkutarhassa. Itse rakastuin yrttien maailmaan vielä entistä enemmän kirjoittaessani juuri ilmestynyttä kirjaani Sonjan yrttitarha (Tammi).

Osa yrteistä kylvetään suoraan kasvupaikalleen, osa esikasvatetaan ikkunanlaudalla varhain keväällä. Nyt maalis–huhtikuussa on aika laittaa alulle timjamit, basilikat, mäkimeiramit ja muut pitempää kasvukautta vaativat yrtit.

Sitruunaverbena hurmaa

Mielenkiintoisia yrttejä putkahtelee markkinoille harrastajien iloksi. Suuri osa on vanhoja kasveja, jotka esitellään meille nyt uudestaan, mutta tarjolla on myös runsaasti uusia lajikkeita vanhoista tutuista yrteistä.

Sitruunaverbena on ihana sitruuna-arominen kalan, kanan, jälkiruokien ja teen maustaja. Sen siemenkasvatus on epävarmaa eikä siemeniä ole juuri saatavillakaan, joten kannattaa hankkia taimi ja lisätä tarvittaessa kasvia pistokkaista.

Uusia, ihania makuja

Suolayrtti on meillä uusi tulokas, ja esimerkiksi Isossa- Britanniassa se on varsinainen huippukokkien trendiherkku (nimellä samphire). Köyhän miehen parsaksikin kutsuttu tanakkavartinen yrtti kasvaa leudommassa ilmastossa villinä meren rannoilla. Yrtti maistuu merellisen suolaiselta, ja siemeniä kannattaa etsiä hyvinvarustetuista siemeniä myyvistä verkkokaupoista esimerkiksi tieteellisellä nimellä Salicornia europaea.

Basilikasta, timjamista ja mintusta on lukuisia erimakuisia lajikkeita, esimerkiksi raikkaan sitrusaromiset appelsiini-timjami ja sitruunabasilika. Suklaaminttu tuoksuu ihanasti minttusuklaalta, ja ananasminttu käy vaikka koristekasvista vihreänvalkeine lehtineen.

Rakuunan makua maailmalta

Samettirakuuna tunnetaan myös meksikolaisen rakuunan nimellä, ja sitä voi käyttää aidon rakuunan sijaan. Aito ranskalainen rakuuna on hankittava taimena tai kasvatettava pistokkaasta, itävää siementä kasvi ei tee.

Basilika African Blue ei ole varsinaisesti maustekasvi vaan upea koristekasvi purppuraisine lehtineen ja kukkakiehkuroineen. Pyöreälatvainen basilikapuu on myös veikeä uutuus yrttivalikoimissa.

Teksti: Sonja Lumme, kuvat: Arne Nylander


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Ei liitettyjä avainsanoja.