5 vinkkiä kuntotarkastuksen tilaajalle

Talo
5 vinkkiä kuntotarkastuksen tilaajalle
Asuntokaupan yhteydessä osapuolien kannattaa muistaa muutama perussääntö, joiden avulla on mahdollista varmistaa laadukkaampi kuntotarkastus. Mihin seikkoihin kuntotarkastajan valinnassa kannattaa sitten kiinnittää huomiota?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.2.2020

– Rakennusta ja sen ominaisuuksia arvioidaan samalla tavalla riippumatta siitä, kuka tilaaja on. Tarkastukseen ei saa vaikuttaa tarkastuksessa läsnä olevien henkilöiden mielipiteet tai luulot, vaan asiantuntijan tulee olla myös tässä suhteessa ammattilainen, neuvoo Suomen suurimman kuntotarkastusyrityksen Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimitusjohtaja Marko Malmivaara.

Hänen mukaansa ammattitaidon lisäksi tärkeintä on kuntotarkastajan ehdoton puolueettomuus. Rautaisen ammattitaidon lisäksi hyvän kuntotarkastajan tulee osata selittää asiat kuluttajalle siten, että asiat tulee selkeästi ymmärretyksi. Erityisen tärkeää on tuottaa tavallista kuluttajaa palvelevaa sisältöä.

– Hyvä kuntotarkastaja osaa myös varmistaa, että kaupan kaikki osapuolet – niin myyjä, ostaja kuin välittäjäkin – ymmärtävät, mitä raporttiin on kirjoitettu.

Malmivaara painottaa vielä, että kuntotarkastajan tehtävä ei ole hylätä tai hyväksyä taloa läpi kuntotarkastuksesta vaan kiinnittää osapuolten huomio tarkastuksessa havaittuihin asioihin, jotta nämä voidaan ottaa huomioon kauppaa tehdessä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuntotarkastuksen ja huolellisesti sekä yksityiskohtaisesti laaditun kauppakirjan lisäksi turvaa asuntokauppaan on mahdollista tuoda piilovirhevakuutuksella – esimerkiksi Raksystems Kauppaturvalla, jonka myöntäjänä on Lloyds.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota kuntotarkastajaa valitessa?

1. Kysy kokeneelta välittäjältä. Pitkään alalla toimineella kiinteistönvälittäjällä on varmasti hyviä sekä huonoja kokemuksia kuntotarkastajista ja häneltä on mahdollista saada vinkkejä eri kuntotarkastusyrityksistä.

2. Vaadi Suoritusohjeen mukaista kuntotarkastusta. Mikäli kuntotarkastaja ei etukäteen sitoudu noudattamaan Suoritusohjetta, on hyvin hankalaa jälkikäteen saada häntä vastuuseen, koska hänen suoritustaan ei voida verrata ohjeeseen.

3. Varmista tarkastajan pätevyys etukäteen. Erilaiset laatusertifikaatit (esim. ISO 9001) ovat yksi keino selvittää kuntotarkastajan pätevyys.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

4. Laadi kirjallinen sopimus tarkastuksen sisällöstä ja vaadi palvelukuvaus. Tarkastuksen sisällöstä kannattaa aina laatia kirjallinen sopimus ja vaatia tilatusta palvelusta myös palvelukuvaus. Mikäli kuntotarkastaja ei ilmoita noudattavansa Suoritusohjetta vaan suorittaa kuntotarkastuksen esimerkiksi sitä soveltaen, on tilaajan syytä huolestua ja vaihtaa pätevään kuntotarkastajaan. Pätevä kuntotarkastaja tekee kuntotarkastuksen Suoritusohjetta noudattaen.

5. Tarkasta vastuuvakuutuksen voimassaolo. Hyvällä kuntotarkastajalla on virheiden varalle vastuuvakuutus, jossa maksimikorvaus on vahinkotapauksessa yli palkkion määrän. Kuluttajan kannalta tämä on erittäin tärkeää, sillä kuntotarkastuksen hinta on tavallisesti alle 2 000 ¤, mutta vahingon määrä voi olla tätä huomattavasti suurempi.

Lisätietoja:

Raksystems Insinööritoimisto Oy

www.raksystems.fi

Lähde: Raksystems, kuva: sxc.hu

MAINOS
MAINOS LOPPUU