Kun kevätaurinko alkaa lämmittää ja ulkolämpötilat ovat riittävän korkeita, vesikiertoisen lämmönjaon voi katkaista. Ulkolämpötila on tarpeeksi korkealla, kun se alkaa nostaa myös sisälämpötilaa. Märkätiloissa tarvitaan ympärivuotista lämmitystä.
Vesikiertoinen lämmönjako katkaistaan lämmönjaon kesäsululla tai pysäyttämällä kiertovesipumppu, jolloin kaikki siihen liitetyt lämmityspiirit viilenevät. Kiertovesipumppu on hyvä käynnistää hetkeksi kesällä muutaman kerran, jotta vältytään pumpun jumiutumiselta.
Joissakin taloissa on kosteiden tilojen lämmityspiireille erikseen oma kiertovesipumppunsa ja lämmitysveden säätönsä. Jos koko lämmitystä ei voi katkaista, voi osan lämmityspiireistä, esimerkiksi vesipatterit, säätää termostaatista minimille, jolloin patterit kylmenevät.
Mahdolliset ilmanvaihtoventtiilit seinissä ja ikkunoissa käännetään kesäasentoon eli suuremmalle, jolloin ilma pääsee paremmin kiertämään. Ilmalämpöpumpun ja ilmanvaihtokoneen suodattimet puhdistetaan kuten normaalisti, mutta lisäksi siitepölykauden jälkeen ja sen aikana voi vaihtaa IV-koneen suodattimet.
MAINOSKesällä ilmanvaihdon lämmön talteenotto kannattaa ottaa pois käytöstä, ettei IV-kone tuo poistoilman lämpöä enää sisäilmaan. Jos IV-koneessa on ilmanvaihdon jälkilämmitys, se otetaan pois käytöstä.
Muista kiertää patteritermostaatteja kuukausittain kesäaikana laidasta toiseen. Se vähentää termostaattien jumiutumisriskiä. Kuivan sähkölämmityksen lattialämmitystermostaatteja ja sähköpattereita voi sulkea termostaatista tai säätää termostaatin minimiasentoon. Myös taloautomaatio voi olla avuksi keväthuolloissa.
‒ Automaatio parantaa asuinolosuhteita ja helpottaa asumisen arkea ja samalla säästää energiaa tarpeenmukaisessa lämmityksessä, ilmanvaihdossa ja valojenohjauksessa. Erityisesti energiaa säästyy automaation avulla silloin, kun talo on tyhjillään, sanoo asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta.
Lähde: ePessi.com, kuva: Pixabay
MAINOS