Aika tehdä energiaa säästävä kodin keväthuolto ‒ tässä vinkit

Talo
Oikeanlainen kodin keväthuolto karsii energiankulutusta ja kustannuksia. Kiinteistön omistajan on huolehdittava ainakin ilmanvaihdosta ja lämmityslaitteista.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Kun kevätaurinko alkaa lämmittää ja ulkolämpötilat ovat riittävän korkeita, vesikiertoisen lämmönjaon voi katkaista. Ulkolämpötila on tarpeeksi korkealla, kun se alkaa nostaa myös sisälämpötilaa. Märkätiloissa tarvitaan ympärivuotista lämmitystä.

Vesikiertoinen lämmönjako katkaistaan lämmönjaon kesäsululla tai pysäyttämällä kiertovesipumppu, jolloin kaikki siihen liitetyt lämmityspiirit viilenevät. Kiertovesipumppu on hyvä käynnistää hetkeksi kesällä muutaman kerran, jotta vältytään pumpun jumiutumiselta.

Joissakin taloissa on kosteiden tilojen lämmityspiireille erikseen oma kiertovesipumppunsa ja lämmitysveden säätönsä. Jos koko lämmitystä ei voi katkaista, voi osan lämmityspiireistä, esimerkiksi vesipatterit, säätää termostaatista minimille, jolloin patterit kylmenevät.

Ilmanvaihto kuntoon kesäksi

Mahdolliset ilmanvaihtoventtiilit seinissä ja ikkunoissa käännetään kesäasentoon eli suuremmalle, jolloin ilma pääsee paremmin kiertämään. Ilmalämpöpumpun ja ilmanvaihtokoneen suodattimet puhdistetaan kuten normaalisti, mutta lisäksi siitepölykauden jälkeen ja sen aikana voi vaihtaa IV-koneen suodattimet.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kesällä ilmanvaihdon lämmön talteenotto kannattaa ottaa pois käytöstä, ettei IV-kone tuo poistoilman lämpöä enää sisäilmaan. Jos IV-koneessa on ilmanvaihdon jälkilämmitys, se otetaan pois käytöstä.

Muista kiertää patteritermostaatteja kuukausittain kesäaikana laidasta toiseen. Se vähentää termostaattien jumiutumisriskiä. Kuivan sähkölämmityksen lattialämmitystermostaatteja ja sähköpattereita voi sulkea termostaatista tai säätää termostaatin minimiasentoon. Myös taloautomaatio voi olla avuksi keväthuolloissa.

‒ Automaatio parantaa asuinolosuhteita ja helpottaa asumisen arkea ja samalla säästää energiaa tarpeenmukaisessa lämmityksessä, ilmanvaihdossa ja valojenohjauksessa. Erityisesti energiaa säästyy automaation avulla silloin, kun talo on tyhjillään, sanoo asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta.

Viisi energiatehokasta vinkkiä kiinteistön omistajalle

  1. Siirrä lumet pois talon ulkoseinustoilta yli kolmen metrin päähän. Sulamisvedet voivat lisätä ulkoseinän kosteusvaurioriskiä. Tarkista, että ilmalämpöpumpun poistoputkesta tuleva kondenssivesi pääsee valumaan rakennuksesta ja kulkuväyliltä pois.
  2. Poista roskat katolta. Puhdista sadevesikourut ja rännikaivot. Varmista, että sadevedet valuvat riittävän kauas talon perustuksista. Tarkista, että katon läpivientipaikat ovat tiiviit.
  3. Tarkista tulisijat ja savuhormit. Jos pinnoissa näkyy halkeamia, kutsu nuohooja sekä korjauta viat ennen tulisijojen käyttöä.
  4. Varmista hyvä ilmanvaihto. Puhdista tuloilmasuodattimet siitepölykauden jälkeen. Vaihda huonokuntoiset venttiilit nykyaikaisiin, joissa on valmiina suodatus- ja säätömahdollisuus. Tarkista, että ilma pääsee kiertämään tiloihin, joissa poistoilmaventtiilit tai hormit sijaitsevat.
  5. Huolehdi ilmanvaihtolaitteen tarpeenmukaisesta tehonsäädöstä. Myös poissa ollessa ilmanvaihto pidetään minimiteholla, ei sammuteta. Suodatin kannattaisi vaihtaa kahdesti vuodessa. Kesän tullessa lämmöntalteenotto sammutetaan ja lämmityskauden alkaessa kytketään päälle.

Lähde: ePessi.com, kuva: Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU