Anita uudistaa – Kesäparatiisi metsän keskellä

Mökki

Kellertävä puu vaihtui vaaleisiin sävyihin, ja ikkunoita oli jo ennestään paljon. Nyt mökissä riittää valoa.

Vanha hirsinen kesämökki seisoo tukevasti rinnetontilla Etelä-Hämeessä. Järvi siintää alapuolella ja mäntymetsä ympäröi pihamiljöön.

Omistajat halusivat, että vanha mökki saisi täysin uuden ilmeen ja olisi yhtä ihastuttava kuin sen ympäristökin.

Ennen täydellistä remonttia rakennus näytti hyvin perinteiseltä mökiltä, jossa ajan kulumista ei voinut enää piilottaa. Puupintaa oli paljon, eikä se ollut alkuperäisessä loistossaan: katto, lattia ja seinät peittyivät kellastuneeseen puuhun, joka ajan mittaan oli jo hieman rispaantunutkin.

Potentiaalia kohteessa kyllä oli, sillä neliöitä on mukavasti ja huoneet ovat korkeita sekä avaria. Ikkunapinta-alaakin on runsaasti; yläikkunat ja järven suuntaan aukeavat ikkunat tarjoilevat upeaa näköalaa lomailijoille.

Luonnolliset värit

Mökki haluttiin sävyiltään vaaleaksi, mutta toistamaan paikoin myös mustan ja harmaan värimaailmaa. Esimerkiksi ovet ja kattoparrut ovat nyt harmaita. Lisäksi pintoihin haluttiin puuta. Takka ja muuri pinnoitettiin ja sävytettiin harmaaksi, kun taas keittiöstä tehtiin vaalea.

Takan yläpuolella olevan parven eteen rakennettiin etuseinä molemmin puolin ylös johtavia portaita. Näin mökkiin saatiin rauhallinen yksityinen nukkumatila. Portaiden oikealle puolelle jäi säilytystila, jollaiselle mökkielämässä on käyttöä.

Keittiö ja tupa yhdessä

Keittiöstä toivottiin vaaleansävyistä ajan hengen mukaan. Siellä kokkailtaisiin paljon, joten tavoitteena oli myös tietenkin fiksusti toimiva kokonaisuus.

Keittiö oli ennestään yhteydessä tupaan, ja sama huonejako haluttiin pitää myös uudistuksen jälkeen. Tupaan mökin omistajat toivoivat kotoisaa, lämmintä tunnelmaa, mutta muuten suunnittelijalle annettiin vapaat kädet.

Keittiön, kuten koko mökin, valaistus uusittiin lähes kokonaan. Oikeanlaisen valaistuksen, suurien ikkunoiden ja vaaleiden pintojen ansioista mökistä tuli todella raikas ja hengittävä kokonaisuus. 

Upea lopputulos näkyy tarkoista piirustuksista, mikä auttaa uudistuksen hahmottamisessa ja suunnittelussa jo ennen toteutusta.

Ennen.

Ikkunanpuitteet muuttuivat valkoisiksi ja ulko-ovet vaihdettiin harmaiksi. Kattoparrut sävytettiin harmaiksi, jotta korkeaan tilaan saatiin kiinnostava ja ryhdikäs yksityiskohta. Upea yläikkuna tarjoilee tupaan valoisuutta ja ilmavuutta. Valaistus uusittiin kaikkialla mökissä – tosin sivupöydillä olevat valaisimet ovat vanhan mökin peruja, mutta sopivat luontevasti uuteenkin tilaan.

Ennen.

Takka tasoitettiin ja sävytettiin vaaleanharmaaksi, joten noki ei heti erotu sen pinnasta. Harmaa toimii myös kontrastina vaaleille pinnoille. Takan yläpuolella olevalle parvelle rakennettiin seinät portaiden kummallekin puolelle, jotta saatiin rauhallinen nukkumatila. Parven oikealle puolelle ovien taakse syntyi säilytystilaa. Seinät ja katto maalattiin valkoiseksi, samoin portaikko. Vanha lautalattia vain maalattiin vaaleanharmaaksi. Sisäovet vaihdettiin valkoisiksi.

Ennen.

Keittiöön toivottiin betonitasoa, jonka remonttivastaava teki uudistuksen yhteydessä paikan päällä. Ikkunan läheisyyteen ei kiinnitetty yläkaappeja, jotta valo pääsisi virtaamaan kauniisti huoneeseen ja avaruus säilyisi.

Asiakas halusi luopua kapeasta seinästä keittiön ja terassille vievän oven välissä kokonaan, mutta itse asiassa sitä jatkettiinkin kohti tupaa noin 80 senttimetriä. Näin saatiin toteutettua kunnon kokoinen L-keittiö, ja ulko-oven eteen muotoutui eteistila. Keittiöön syntyi lisää laskutilaa sekä lieden että vesipisteen kummallekin puolelle.

Teksti ja kuvat: Anita Koponen

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

anita Anita Koponen Anita sisustaa Anita uudistaa hirsimökki kesämökki mökki takka


Lisää samasta aiheesta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: