Lemmikkikodin sisustaminen: vinkit suunnitteluun ja materiaaleihin

Sisustus
Lemmikkikodin sisustaminen on hyvä huomioida jo taloprojektin suunnitteluvaiheessa.
Lemmikkikodin sisustaminen kannattaa huomioida jo taloprojektin suunnittelussa. Panosta erityisesti kestäviin ja pestäviin materiaaleihin. Kun lemmikit huomioidaan sisustuksessa, viihtyvät sekä ihmiset että eläimet.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
30.1.2024

Lemmikkikodin sisustaminen on hyvä huomioida jo taloprojektin suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi kodinhoitohuoneen läheisyydessä oleva kuraeteinen sujuvoittaa arkea: käsisuihkulla voi pestä koirien tassut, lika ei kulkeudu kaikkiin huoneisiin ja tassupyyhkeet saa helposti koneeseen.

Myös vanhemmissa taloissa kannattaa miettiä, voisiko sinne tehdä arkieteisen, josta koirat kulkisivat sisälle ja jossa voisi sijaita myös kissojen hiekkalaatikko.

Lemmikkikodin sisustaminen: valitse kestävät pintamateriaalit

Lemmikkikodeissa kestävien pintamateriaalien valinta on erityisen tärkeää. Varsinkin lattiat ovat kovassa kulutuksessa.

Laattalattia on hyvä valinta ainakin sisääntulotiloihin ja keittiöihin. Myös laminaatti sopii lemmikkiperheeseen, samoin hiljaiset korkki- ja vinyylilattiat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mikrosementtikin toimii, koska se ei ole liukas koiran tassuille. Parketissa sen sijaan näkyvät helposti naarmut.

Värisävyiltään parhaita ovat harmaan ja ruskean eläväpintaiset sävyt, sillä niissä ei lika näy niin selvästi kuin valkoisissa lattioissa.

Seinäpinnat tulisi olla pyyhkimisen kestäviä. Akryylimaali kestää kevyttä pesua ja vinyylitapetti pyyhkimistä – tosin kissat rakastavat tapettien raapimista, joten kissakodissa kannattaa suosia maalipintoja.

Lemmikkikodin sisustaminen: valitse lattiamateriaaliksi kulutusta kestäviä lattiamateriaaleja.

Nahkasohva on helppo pyyhkäistä puhtaaksi, ja hyvin hoidettuna se kestää pitkään.

Suojaa lattiat ja käytä liukuesteitä

Jos lattiapintaan ei voi vaikuttaa, lattiat kannattaa suojata isoilla matoilla. Villa on oiva materiaali, sillä se hylkii likaa ja on vaivaton imuroida.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Koirat ja kissat kiittävät, kun matot eivät liu’u tassujen alla: vältä pieniä mattoja ja hanki isojenkin alle liukuesteet.

En suosittele lemmikkitalouteen korkeanukkaisia mattoja, sillä ne vain keräävät roskia ja karvoja. Satsaa eteisen mattoon. Sen pitäisi olla mahdollisimman iso, imeä tassujen kosteutta ja niissä kulkeutuvia roskia. Lähellä sijaitsevalla varsi-imurilla on helppo imuroida suurimmat roskat tai kissan hiekkalaatikosta leviävät kuivikkeet. Säännöllistä siivousta ja arkea voi helpottaa myös robotti-imurin avulla.

Lemmikkikodin sisustaminen: valitse kestäviä, helposti puhdistettavia kalusteita

Kun kalusteet ovat kestäviä ja helppo puhdistaa, ei vahinkoja tarvitse turhaan pelätä. Lasipinnat paljastavat pienenkin määrän pölyä ja karvoja eivätkä ne ole vauhdikkaille lemmikeille kovin turvallisiakaan. Keinokuituja on vaikea pitää puhtaana ja ne vetävät puoleensa irtokarvoja.

Suosi kalusteissa luonnonmateriaaleja, kuten villaa, puuvillaa, sisalia, nahkaa ja puuta. Esimerkiksi nahka on helppo pyyhkäistä puhtaaksi, ja se kestää kulutusta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valitse kangassohviin ja -nojatuoleihin konepestävät ja mieluusti irrotettavat päälliset. Huonekalut voi myös suojata torkkupeitolla tai viltillä, joita on helppo pyöräyttää pesukoneessa.

Avara sisustus toimii lemmikkikodissa

Kokonaisuutena lemmikkikodin sisustuksen on hyvä olla avara. Erityisesti isot koirat tarvitsevat tilaa ja omat kulkuväylänsä. Väljyyttä kannattaa miettiä jo huonekalukaupassa, jotta koti olisi helppohoitoisempi kuin liian täyteen tavaraa tungettu talo lemmikkeineen.

Viuhuvien häntien vuoksi koirakodeissa lasiesineitä ja kynttilöitä ei kannata pitää kovin matalalla. Ja jokainen kissanomistaja tietää, että kevyemmät esineet putoilevat hyllyiltä ja tasoilta melko helposti alas.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Parhaan kaverin peti on mukava, tyylikäs ja käytännöllinen! Tyynyn päällyskangas on käsitelty ihmisille ja koirille vaarattomalla aineella, joka tappaa punkit, kirput ja muut ötökät. Ei sovi kissoille. (Kuva: Buddy Guard)

↑ Hiljainen ja helppohoitoinen vinyylilattia sopii lemmikkikotiin. (Kuva: Tarkett)

↑ Laadukas ja jämäkkä Happy House Casual Living Basket -koiranpeti palautuu hyvin muotoonsa. Konepestävä päällinen. (Kuva: Peten Koiratarvike)

↑ Suojaa lattiat matoilla, jos et voi vaikuttaa lattiamateriaaliin. Villamatto hylkii likaa ja on helppo imuroida. (Kuva: Anno Collection)

↑ Johtokotelo pitää kaapelit ja jatkojohdot järjestykses- sä ja terävien hampaiden ulottumattomissa. (Kuva: Clas Ohlson)

↑ Varsi-imuri sopii erityisesti lemmikkien omistajille: karvat, lika ja hajut lähtevät tehokkaasti. (Kuva: Bosch Home)

Kissanpesä ja tyyny (Kuva: Ikea)

↑ Mikrokuitumatto imee kosteuden tassuista ja irtoava hiekka jää nukan sekaan. (Kuva: Musti ja Mirri)

↑ Sijoita ruokakupit pois kulkuväyliltä ja suojaa lattia alustalla. (Kuva: Alessi)

↑ Paksupintainen nahkanojatuoli on aikaa kestävä valinta eläinkotiin. Nahkapinta on helppo pyyhkiä, eivätkä pienet naarmut erotu tarkasti. (Kuva: Aadasi)

↑ Kiipeilypuun tasojen kankaat voi irrottaa ja pestä käsin. (Kuva: Peten koiratarvike)

Lue myös nämä ohjeet!

Vinyylilankku kestää: asenna vinyylilattia helposti

Laminaatti kestää kulutusta, mutta ei sovi kaikkiin tiloihin

Lattiamateriaalit – valintaopas

Koirille vaarallisia jouluruokia: älä anna koirille näitä ruokia

Myrkylliset joulukukat kissalle ja koiralle: vältä näitä kukkia

Anitta Koponen

Sisustussuunnittelija Anita Koponen tekee sisustus- ja tilasuunnitelmia koteihin, loma-asuntoihin ja julkisiin tiloihin. Anita on tullut tutuksi Huvila & Huussi- sekä Inno-tv-ohjelmista. www.ak-design.fi