Saunaremontti hirsitaloon

Kylpyhuone
Saunaremontti: Hirsitaloon tuli sauna
Saunaremontti toteutettiin vanhaan hirsitaloon. Sauna ja kylpyhuone tuotiin entisen keittiön kohdalle, koska siitä näkyy joki.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

↑ Saunan pinnat ja lauteet tehtiin jättiläistuijasta. Kylpyhuoneen materiaaleina käytettiin isoa valkoista seinälaattaa. Lattiat peittyvät harmaaseen lattialaattaan (60 x 60 cm).

Suuri 1800-luvun puolivälissä rakennettu hirsitalo huokuu historiaa ja oman aikansa arkkitehtuuria. Komea vanha rakennus Pohjois-Pohjanmaalla innosti uutta omistajaa niin paljon, että hän halusi siitä itselleen kodin.

Edessä olisivat suuret muutostyöt, joiden suunnittelussa olisi tärkeää kunnioittaa talon perinteitä ja henkeä samalla, kun rakennus päivitetään vastaamaan nykyaikaisia tarpeita.

Saunaremontti toteutti saunan ja kylpyhuoneen entisen keittiön tilalle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑ Sauna ja kylpyhuone rakennettiin entisen keittiön kohdalle.

Uudistuksen perustana oli toimiva huonejako ja tilasuunnitelma, joka mukailee pihapiirin kaunista maalaismaisemaa sekä leveänä virtaavaa jokea.

Vanhojen pintamateriaalien, kuten levyjen ja eristeiden, alta paljastui upea ajan patinoima hirsikehikko. Talo olikin erinomaisessa kunnossa ja seisoi jämäkästi paikoillaan. Aikanaan huolellisesti rakennettu koti oli säilynyt pontevana toista vuosisataa.

Nyt toimivuuteen piti kuitenkin kiinnittää ihan uudenlaista huomioita, jotta talosta saataisiin asiakkaalle miellyttävä ja asumismukavuudeltaan korkeatasoinen koti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Saunaremontin myötä saunasta pääsee ihailemaan läheistä jokimaisemaa.

↑ Koko saunan suunnittelu perustui haaveeseen, että lauteilta voi katsoa virtaavaa jokea. Kahden suihkun väliin tehtiin matala väliseinä.

Saunan lauteilta siintää joki

Ensisijaisena toiveena oli saada näkymä saunasta joelle. Niinpä joskus keittiönäkin palvellut huone muunnettiin sauna- ja kylpyhuonetiloiksi, koska se sijaitsee talon joenpuoleisella sivulla.

Ajatus siitä, että voi katsella luonnon maisemateosta – upeaa, leveää ja virtaavaa jokea – istuessa lauteilla ja seurata vuodenaikojen vaihteluita aitiopaikalta, oli valtava inspiraation lähde sekä asukkaalle että suunnittelijalle.

Ikkunat sanelivat myös oman rytminsä tilan suunnitteluun, koska niiden paikkaa tai kokoa ei pitäisi vanhassa rakennuksessa mennä muuttamaan. Myös kantavat seinät tuli huomioida tarkasti, sillä koko projekti tuli toteuttaa vanhan talon ehdoilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Toiveena oli myös saada tilaan avaruutta, valoisuutta sekä toimiva harmonia pesuhuone-saunan ja samassa tilassa olevan vilpolan välille.

Ison talon eduksi osoittautui, että huoneet olivat alkujaankin isoja ja saunan yhteyteen saatiin hyvin mahtumaan vilpola. Saunaosaston etuosaan tuli pukuhuone-vilpola, johon jätettiin seinille vanha, puhdistettu mutta ajan patinoima hirsiseinä muistuttamaan talon historiasta.

Pukuhuoneen seinäksi jätettiin vanha hirsiseinä.

↑ Pukuhuoneen seinille jätettiin ajan patinoima hirsiseinä kertomaan talon historiasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Saunaremontti luonnollisilla materiaaleilla

Asukas halusi saunaan L-muotoiset puiset lauteet ja pesuhuoneeseen kiveä. Siispä saunan pinnat sekä lauteet tehtiin jättiläistuijasta ja kylpyhuoneen materiaaleina käytettiin isoa valkoista seinälaattaa sekä 60 x 60 senttimetrin harmaata lattialaattaa.

Saunaremontissa saunan etuseinä lasitettiin kokonaan, että tilan avaruus säilyisi eikä kiinteä seinä estäisi valon kulkua.

Etuseinän viereen varattiin paikka kahdelle suihkulle, joiden välissä on pieni seinä, ja tässä kohdin aiemmin ollut oviaukko suljettiin.

↑ Asianmukaiset kosteuseristeet pitää tehdä 1800-luvun kohteeseen erityisen huolellisesti.

Vesivedot yhdestä kulmasta

Näin vanhassa kohteessa pitää miettiä tarkasti, miten toteutetaan vesivedot eli tulo- ja menoputket. Kaikki vesivedot rytmitettiin talon samaan päätyyn, koska sinne sijoitettiin uudet kodinhoitohuone sekä sauna- ja kylpyhuonetilat.

Kohteeseen tarvittiin myös ilmanvaihdot ja tietysti asianmukaiset kosteuseristeet, jotka pitää tehdä huolellisesti – halutaanhan talon elinkaarta jatkaa terveenä pitkälle tulevaisuuteen.

Lue lisää saunan remontoinnista ja huoltamisesta

 

Sisustussuunnittelija Anita Koponen tekee sisustus- ja tilasuunnitelmia koteihin, loma-asuntoihin ja julkisiin tiloihin. Anita on tullut tutuksi tvohjelmista Huvila & Huussi sekä Inno. www.ak-design.fi

Teksti ja kuvat: Anita Koponen