MAINOS

Anita uudistaa – Hirsitaloon tuli sauna

Kylpyhuone

Vanhasta hirsitalosta tehtiin uudenaikainen koti. Sauna ja kylpyhuone tuotiin entisen keittiön kohdalle, koska siitä näkyy joki.

Jaa sosiaalisessa mediassa

↑ Saunan pinnat ja lauteet tehtiin jättiläistuijasta. Kylpyhuoneen materiaaleina käytettiin isoa valkoista seinälaattaa. Lattiat peittyvät harmaaseen lattialaattaan (60 x 60 cm).

Suuri 1800-luvun puolivälissä rakennettu hirsitalo huokuu historiaa ja oman aikansa arkkitehtuuria. Komea vanha rakennus Pohjois-Pohjanmaalla innosti uutta omistajaa niin paljon, että hän halusi siitä itselleen kodin.

Edessä olisivat suuret muutostyöt, joiden suunnittelussa olisi tärkeää kunnioittaa talon perinteitä ja henkeä samalla, kun rakennus päivitetään vastaamaan nykyaikaisia tarpeita.

↑ Sauna ja kylpyhuone rakennettiin entisen keittiön kohdalle.

Uudistuksen perustana oli toimiva huonejako ja tilasuunnitelma, joka mukailee pihapiirin kaunista maalaismaisemaa sekä leveänä virtaavaa jokea.

Vanhojen pintamateriaalien, kuten levyjen ja eristeiden, alta paljastui upea ajan patinoima hirsikehikko. Talo olikin erinomaisessa kunnossa ja seisoi jämäkästi paikoillaan. Aikanaan huolellisesti rakennettu koti oli säilynyt pontevana toista vuosisataa.

Nyt toimivuuteen piti kuitenkin kiinnittää ihan uudenlaista huomioita, jotta talosta saataisiin asiakkaalle miellyttävä ja asumismukavuudeltaan korkeatasoinen koti.

↑ Koko saunan suunnittelu perustui haaveeseen, että lauteilta voi katsoa virtaavaa jokea. Kahden suihkun väliin tehtiin matala väliseinä.

Lauteilta siintää joki

Ensisijaisena toiveena oli saada näkymä saunasta joelle. Niinpä joskus keittiönäkin palvellut huone muunnettiin sauna- ja kylpyhuonetiloiksi, koska se sijaitsee talon joenpuoleisella sivulla.

Ajatus siitä, että voi katsella luonnon maisemateosta – upeaa, leveää ja virtaavaa jokea – istuessa lauteilla ja seurata vuodenaikojen vaihteluita aitiopaikalta, oli valtava inspiraation lähde sekä asukkaalle että suunnittelijalle.

Ikkunat sanelivat myös oman rytminsä tilan suunnitteluun, koska niiden paikkaa tai kokoa ei pitäisi vanhassa rakennuksessa mennä muuttamaan. Myös kantavat seinät tuli huomioida tarkasti, sillä koko projekti tuli toteuttaa vanhan talon ehdoilla.

Toiveena oli myös saada tilaan avaruutta, valoisuutta sekä toimiva harmonia pesuhuone-saunan ja samassa tilassa olevan vilpolan välille.

Ison talon eduksi osoittautui, että huoneet olivat alkujaankin isoja ja saunan yhteyteen saatiin hyvin mahtumaan vilpola. Saunaosaston etuosaan tuli pukuhuone-vilpola, johon jätettiin seinille vanha, puhdistettu mutta ajan patinoima hirsiseinä muistuttamaan talon historiasta.

↑ Pukuhuoneen seinille jätettiin ajan patinoima hirsiseinä kertomaan talon historiasta.

Luonnolliset materiaalit

Asukas toivoi L-muotoiset puiset lauteet ja pesuhuoneeseen kiveä. Siispä saunan pinnat sekä lauteet tehtiin jättiläistuijasta ja kylpyhuoneen materiaaleina käytettiin isoa valkoista seinälaattaa sekä 60 x 60 senttimetrin harmaata lattialaattaa.

Saunan etuseinä lasitettiin kokonaan, että tilan avaruus säilyisi eikä kiinteä seinä estäisi valon kulkua.

Etuseinän viereen varattiin paikka kahdelle suihkulle, joiden välissä on pieni seinä, ja tässä kohdin aiemmin ollut oviaukko suljettiin.

↑ Asianmukaiset kosteuseristeet pitää tehdä 1800-luvun kohteeseen erityisen huolellisesti.

Vesivedot yhdestä kulmasta

Näin vanhassa kohteessa pitää miettiä tarkasti, miten toteutetaan vesivedot eli tulo- ja menoputket. Kaikki vesivedot rytmitettiin talon samaan päätyyn, koska sinne sijoitettiin uudet kodinhoitohuone sekä sauna- ja kylpyhuonetilat.

Kohteeseen tarvittiin myös ilmanvaihdot ja tietysti asianmukaiset kosteuseristeet, jotka pitää tehdä huolellisesti – halutaanhan talon elinkaarta jatkaa terveenä pitkälle tulevaisuuteen.

Sisustussuunnittelija Anita Koponen tekee sisustus- ja tilasuunnitelmia koteihin, loma-asuntoihin ja julkisiin tiloihin. Anita on tullut tutuksi tvohjelmista Huvila & Huussi sekä Inno. www.ak-design.fi

Teksti ja kuvat: Anita Koponen

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Anita Koponen Anita sisustaa Anita uudistaa hirsitalo kylpyhuone kylpyhuoneen materiaalit kylpyhuoneen sisustus kylpyhuoneremontti


Lisää samasta aiheesta