Ekorakentaminen osa 29: Olohuoneen ja keittiön saviseinät valmiina

Sisustus Talo
Ekorakentaminen-sarjassa seurataan astetta ekologisemman talon rakentamisen vaiheita ja valintoja. Hengittävät rakenteet, uusiutuvan energian hyödyntäminen ja painovoimainen ilmanvaihto ovat rakenteilla olevan ekomman talon kulmakiviä. 29. osassa keittiön ja olohuoneen saviseinät ovat vihdoin valmiit!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
28.3.2023

Työstimme suuren osan saviseinistä  itse. Makuuhuone, työhuone ja lapsen huone sekä parvi ovat omaa käsialaa. Mutta kuten jo aikaisemmin kirjoitin, olohuone-keittiö-ruokailutila –kokonaisuuden seiniin tilasin ammattilaisen tekemään savipinnat. Villeco toteutti työn Clayworks-savituotteilla.

Nyt pinnat ovat keittiön välitilan pinnoitusta lukuun ottamatta valmiit ja ne ovat juuri sellaiset kuin toivoinkin! Väri (Umbra) on toiveiden mukainen  ja pinta upea. Villecon edustajan suosituksesta pintalaastiin sekoitettiin mica-kiillekiveä, joka tuo seinän pintaan hienostunutta helmiäistä valon osuessa siihen. Ja olohuoneen suurista ikkunoista valoa tulvii lähes koko päivän!

Työ sujui joutuisasti ja mikä parasta, kaikki hoitui sovitussa aikataulussa. Valitettavasti  olen joutunut projektin aikana huomaamaan, että rakennusalalla saattaa kohdata muunkinlaisia tekijöitä.

Oli positiivinen yllätys, että saviseinien teettäminen ei ollutkaan erityisen kallista. Jos olisin ymmärtänyt kysyä tarjouksen heti koko urakasta, olisi työn todennäköisesti saanut ihan samaan hintaan kuin ammattilaisen toteuttama pinnoitustyö normaaleille kipsilevyseinille.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tässä Villecon vinkit seinien työstöön savilaastilla:

  • Huokoinen puukuitulevyseinä vahvistetaan CLAYTECin savi-vahvistuslaastilla, joka yhdessä vahvikeverkon kanssa antaa riittävän vahvuuden seinälle ja estää sen halkeilun.
  • Sekoita ensin riittävä määrä laastia veteen, niin että voit työstää yhtäjaksoisesti aiotun pinnan. Se helpottaa ja jouduttaa työtä.
  • Laastin sekoitussuhde on sopiva, kun laasti pysyy juuri lastassa sen ollessa pystyasennossa. Niin että laasti on mahdollisimman juoksevaa tekemään levittämisestä kevyttä ja kuitenkin riittävän jäykkää
  • pysyäkseen lastalla, kun se on pystyasennossa, ettei työ olisi sotkuista laastin tippuillessa.
  • Levitä savi-vahvistuslaasti tasaisesti seinälle.
  • Upota vahvikeverkko laastin sekaan kun se on vielä suhteellisen märkää. Näin saat verkon helposti sekaan.
  • Mikäli verkko ei uppoa laastiin, levitä vielä toinen kerros savea, niin että verkko peittyy. Kuitenkin niin, että maksimi kerrospaksuus yhteensä on noin 3 mm.
  • Muista vahvikeverkon saumojen limitykset 5-10 cm.
  • Laasti kuivuu noin 1-2 päivää, minkä jälkeen pinta voidaan edelleen tasoittaa CLAYTECin hienolla päälilaastilla.
  • Tuotteet löydät esim. luonnollisetrakennusmateriaalit.fi-rakennustarvikeliikkeestä.

Teksti ja kuvat: Ekompi-blogin Riikka

Tutustu Ekompi-rakennusblogiin täällä >