Moni on oireillut tänä keväänä voimakkaasti koivun siitepölystä, jonka lentelyt on onneksi pian tältä vuodelta lennelty. Kaikilla siitepölyoireet eivät vielä kuitenkaan helpota, sillä pahimmillaan siitepölykausi kestää aina loppukesään asti.
Koivua ennen monet ovat jo saaneet oireita lepästä ja pähkinäpensaasta, joiden kukinta aloittaa siitepölykauden maalis-huhtikuussa. Keskikesällä allergikoita kiusaavat heinät, joista ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä.
Useita pahastikin piinaava pujo alkaa kukkia heinäkuun puolen välin jälkeen, eikä siinäkään vielä kaikki: pujon sivuversot kukkivat uudelleen syyskuussa ja kukinta voi jatkua ensimmäisiin yöpakkasiin asti.
Antihistamiinilääkitys auttaa allergian oireisiin. Lisäksi siitepölyn peseminen iholta, hiuksista ja vaatteista kannattaa ottaa jokapäiväiseksi toimeksi siitepölykaudella. Tänä vuonna haasteita lisää myös koronavirus, joka tarttuu herkästi siitepölylle altistuneisiin allergiaa sairastaviin ihmisiin.
MAINOS↑Koivun kukinta alkaa pian olla lopuillaan, mikä on iso helpotus monelle kovista oireista kärsineille.
Siitepölyallergisen kannattaa vaihtaa vaatteiden lisäksi petivaatteita tiuhaan ja etenkin tyynyliinaa, johon hinkkautuu hiuksiin kiinnittyneitä hiukkasia. Myös tyynyjä ja peittoja kannattaa pestä ja esimerkiksi runkopatjaa imuroida ahkerasti.
Pyykkejä ei kannata ripustaa ulos kuivumaan – eli keräämään siitepölyhiukkasia vaatteisiin ja petivaatteisiin. Vaikka sade raikastaa ilman, se ei vie kaikkia siitepölyhiukkasia pois.
MAINOSIkkunatuuletusta etenkin makuuhuoneissa kannattaa välttää pahimpaan siitepölyaikaan ja hankkia tuuletusikkunoihin suodatinkankaat.
Säännöllinen siivous vähentää sisäilman siitepölyä, ja vuodevaatteitakin voi pikaisesti tomuttaa vaihtojen välissä mutta ei jättää tuulettumaan. Pölyt lähtevät parhaiten nihkeällä liinalla tai mikrokuituliinalla. Allergisen kannattaa suosia sisustuksessa sileäpintaisia ja helposti puhdistettavia pintoja sekä välttää pölyäviä ja pölyä kerääviä sisustusmateriaaleja.
Myös ulkokalusteet kannattaa pestä siitepölykauden jälkeen, koska niihin siitepöly oikein pääsee kerrostumaan.
MAINOS↑Hienon hieno siitepöly kulkeutuu vaatteissa ja iholla kotiin, mutta isoimmat annokset pääsevät sisäilmaan ilmanvaihdon välityksellä sekä aukinaisista ovista ja ikkunoista.
Kun pahin katupöly ja siitepöly on laskeutunut, kannattaa tarkistaa ilmanvaihtoventtiilien kunto ja puhdistaa ne. Sama pätee auton ilmastointiin, johon kertyvät kaikki mahdolliset hiukkaset.
Ilmastointikoneesta vaihdetaan suodattimet ennen ja jälkeen siitepölykauden, eli talven jälkeen ja kesän jälkeen. Se on hyvä rytmi, josta voi pitää kiinni vuodesta toiseen.
Samalla kannattaa käydä läpi myös kylpyhuoneessa, vessassa, vaatehuoneessa ja keittiössä sijaitsevien poistoilmaventtiilien tilanne: ne olisi hyvä pyyhkiä puhtaaksi kerran vuodessa.
MAINOSIsompi ilmastointikanavien puhdistus kannattaa teettää ammattilaisella noin viiden vuoden välein tai jopa useammin, jos perheessä on kovin allergisia ihmisiä.
↑Monet allergiaoireet saattavat helpottaa, kun ikää karttuu. Siedätyshoito voi auttaa pääsemään pahimmista siitepölyoireista eroon.
Oman kodin sisäilman laatua ja ilmanvaihdon toimivuutta kannattaa muutenkin tarkkailla. Parhaiten ilman laadun tason huomaa, kun tulee raikkaasta ulkoilmasta sisälle: jos ilma tuntuu sisällä tunkkaiselta, ilmanvaihdossa voi olla jotakin pielessä.
Jos huoneiston ulko-oven avaaminen on raskasta, se voi kieliä asunnon liian vähäisestä tuloilman saannista ja pielessä olevista ilmanvaihdon säädöistä.
Yksi hyvä keino on tarkkailla suihkun jälkeen kylpyhuoneen peiliin tiivistyneen kosteuden haihtumista.
– Jos se kestää yli kymmenen minuuttia, ilmanvaihto ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy.
Lähteet: allergialiitto.fi, hengitysliitto.fi, kiinteistöliitto.fi
Kuvat: Pixsbay.com, Pexels.com