WC-pöntön puhdistus: vältä vääriä puhdistusaineita

Kylpyhuone
WC-pöntön puhdistus: vältä vääriä pesuaineita ja -välineitä.
WC-pöntön puhdistus on harvemmin kenenkään mielipuuhaa. Näillä ohjeilla annat kyytiä niin jarrutusjäljille kuin pinttyneemmällekin lialle, pidät pönttösi puhtaana ja mikä parasta, pääset itse helpommalla.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
31.5.2024

WC-pöntön puhdistus voi tuntua joskus haastavalta: tavallinen WC-istuin on lähes mahdoton pitää puhtaana, kiitos bakteereja houkuttelevan huuhtelukauluksen.

Vanhan mallisessa WC-istuimessa huuhteluvesi ohjataan kulhon eri puolille istuinta kiertävän kauluksen avulla. Pelkkä ajatuskin sormen työntämisestä kauluksen alle puistattaa. Uusissa WC-istuinmalleissa monissa huuhtelukaulusta ei enää ole.

WC-pöntön puhdistus – miksi jarrutusjäljet ovat yleistyneet?

Vesikalustevalmistajilta tiedustellaan nykyään usein, miksi jarrutusjäljet koristavat pöntön reunaa entistä helpommin. Monia askarruttaakin sama asia: onko tuotteiden laatu huonontunut?

– Asia on pikemminkin päinvastoin, sillä nykyisissä WC-istuimissa lasituksen koostumus on muutettu ympäristöystävällisemmäksi. Toisin kuin esimerkiksi kotimaisten IDO-tuotteiden kohdalla, osa ulkomaalaisista valmistajista käyttää saniteettiposliinin lasituksessa edelleen sinkkioksidia ja tinaa, mikä rasittaa ympäristöä, IDO-tuotteiden markkinointikoordinaattori Hanne Koveshnikov Geberit Oy:stä kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vanhan WC-pöntön vedenkulutus jopa 16 litraa per huuhtelu

Osa ihmisistä haikailee vanhojen 1970-luvun WC-pönttöjen perään, jolloin vessaharjalle oli harvemmin käyttöä. Moni ei kuitenkaan muista, että tuon ajan pöntöissä huuhteluun saattoi kulua kerralla jopa 16 litraa vettä.

Ero on merkittävä, kun huuhtelumäärää verrataan esimerkiksi nykyaikaisiin WC-istuimiin, jotka saattavat kuluttaa isoon huuhteluun vain neljä litraa ja pieneen kaksi litraa.

– Ympäristön kannalta ei ole yhdentekevää, käytetäänkö huuhteluun noin neljä litraa vai kaksi ämpärillistä. Tehokkain keino jarrutusjälkien siivoamiseen on perinteinen WC-harja, kertoo Koveshnikov.

WC-pöntön puhdistus kannattaa tehdä happamilla pesuaineilla.

WC-pöntön puhdistus: kuinka poistaa WC-pöntön pinttynyt lika ja värimuunnokset?

WC-istuin kerää myös pinttynyttä likaa, joista tavallisin on kalkkipitoisen veden aiheuttamaa. Tämä valkoinen, posliinissa näkymätön kerros viihtyy erityisesti kulhon takaosassa ja kiinnittää itseensä likaa ja väriä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Veden sisältämä rauta tai ruoste antavat pöntölle keltaruskean värin ja kupari puolestaan vaaleanvihreän säväyksen.

Vedenpuhdistuslaitoksella veteen lisätään kalkkia, jotta veden happamuutta saadaan nostettua. Rumat värjäytymät puolestaan johtuvat useimmiten putkijärjestelmästä.

– Myös eräät WC-raikastimet saattavat jättää värjäytymiä, Koveshnikov kertoo.

– Ripustettavat raikastimet keräävät likaa ja ovat näin myös epähygieenisiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin puhdistat kalkin WC-pöntön altaan pinnasta

  • Puhdista kalkkikerros happamalla puhdistusaineella (pH 1–3).
  • Kuivaa posliinin pinta mahdollisimman hyvin.
  • Kaada posliinille hapanta pesuainetta tai talousetikkaa.
  • Anna aineen vaikuttaa 1­­–2 tuntia.
  • Pese tämän jälkeen kulho harjalla ja huuhtele hyvin.

Vältä vääränlaisia pesuaineita

Myös puhdistukseen käytettävillä puhdistusaineilla on väliä. WC-pöntön puhdistus kannattaa tehdä happamilla pesuaineilla. Kaupassa kannattaakin olla tarkkana, sillä lähes kaikki puhdistusaineet ovat nykyisin emäksisiä.

WC-puhdistusaineen pitäisi olla mahdollisimman hapan, jotta puhdistusaine estää kalkkisaostumien kertymisen lasituksen pintaan. Puhdistusongelmia ei synny, kun pintoja puhdistaa säännöllisesti. Mikäli lika istuu erityisen tiukasti, kannattaa kokeilla puhdistukseen sitruunahappoa tai talousetikkaa, Koveshnikov sanoo.

WC-pöntön puhdistus: älä käytä näitä aineita lainkaan

Seuraavat aineet kuormittavat ympäristöä huomattavasti ja vahingoittavat WC-istuimen pintaa ja putkistoa, joten ethän käytä WC-pöntön puhdistukseen:

  • Hankausjauhetta sisältävät puhdistusaineita
  • Teräsvillaa
  • Keraamisia hiontahiukkasia sisältäviä karkeita hankausliinoja
  • Lipeää (natriumhydroksidia), lipeäpohjaisia putkenavaajia
  • Voimakkaan alkalisia klooripohjaisia puhdistusaineita (hypoklorideja), joiden pH-arvo on yli 10
  • Runsashappoisia aineita kuten suola- ja rikkihappoa

Siivousaineiden pH-arvot

pH-arvo ilmaisee siivousaineen emäksisyyden ja happamuuden. pH:ta kuvataan asteikolla 0-14, jonka keskipiste (pH 7) on neutraali. Puhtaan veden pH on 7.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pesuaine jonka pH on alle 7 on hapan ja pesuaine, jonka pH on yli 7 on emäksinen. pH-arvosta voidaan tällä tavoin päätellä, mihin käyttötarkoitukseen pesuaine soveltuu ja minkälaista käyttöturvallisuutta on pesussa noudatettava.

Lue lisää siivous- ja remonttiohjeita